Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βιομηχανική... «επέλαση»

Η διαχρονική κρατική αδιαφορία για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποδείχτηκε πάλι, με αφορμή τη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για μια μελέτη ανέγερσης βιοτεχνίας εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου.

Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, η περιοχή καταλαμβάνεται συνεχώς από βιομηχανικά κτίρια «και σύντομα θα απολέσει τον χαρακτήρα της». Παρόλ' αυτά, το κράτος αδιαφορεί ποικιλοτρόπως, όπως με τη μη εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου, αλλά και με την καθυστέρηση στην οριοθέτηση Ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, για τις οποίες... «έχουν γίνει σκέψεις»! Οσο, λοιπόν, το ΥΠΠΟ... «σκέπτεται», ο αρχαιολογικός χώρος απειλείται πολλαπλώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μελέτη χωροθετεί το κτίριο της βιοτεχνίας μερικές εκατοντάδες μέτρα από βυζαντινό μνημείο (Βασιλική) και το αρχαίο λιμάνι του Λεχαιού, το οποίο θεωρείται ως «επίτευγμα της αρχαίας κορινθιακής τεχνολογίας».

Το γεγονός ότι το κράτος εξακολουθεί να μην βάζει κάποια τάξη στην περιοχή - προς όφελος φυσικά των κάθε είδους επιχειρηματικών συμφερόντων - θα σωρεύσει κι άλλα προβλήματα για τις αρχαιότητές της. Οπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, σύντομα θα συζητηθεί στο ΚΑΣ το θέμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Κιάτου, κατά τη διάνοιξη της οποίας αποκαλύφθηκαν χιλιάδες ευρήματα.

Η τοπική Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρότεινε τη μη έγκριση της μελέτης, η εισήγηση πρότεινε «ναι»... με όρους, τελικά όμως το συμβούλιο γνωμοδότησε, ομόφωνα εναντίον, ακριβώς λόγω της κοντινής απόστασης της χωροθέτησης από τα δύο μνημεία. Το πρόβλημα όμως θα επανέλθει, όσο το ΥΠΠΟ δεν καθορίζει τις Ζώνες προστασίας και δεν αντιμετωπίζει, συνολικά και προγραμματισμένα, τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ