Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίψα» για πετρέλαιο

Πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια;

Το ερώτημα απασχολεί όχι μόνο τους ειδικούς της πετρελαϊκής αγοράς και τους οικονομικούς αναλυτές, αλλά και τους στρατηγικούς αναλυτές, αφού από τις απαντήσεις θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία του κόσμου, οι συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί, οι ισορροπίες δυνάμεων. Ο έλεγχος των κοιτασμάτων, αλλά και των δρόμων μεταφοράς θα είναι ο σταθερός στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Σε μια πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, διατυπώνεται ένα σενάριο με ιδιαίτερα δυσοίωνες προοπτικές.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η παγκόσμια ημερήσια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί από 86 εκατομμύρια βαρέλια (που είναι σήμερα) σε 118 εκατομμύρια βαρέλια το 2030.

Η αύξηση της ζήτησης θα προέλθει κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας. Συγκεκριμένα, η ζήτηση στην Κίνα θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην πρώτη θέση ως προς την κατανάλωση του πετρελαίου και με μεγάλη μάλιστα διαφορά. Υπολογίζεται ότι το 2030 η ημερήσια ζήτηση στις ΗΠΑ θα είναι 27,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έκθεσης αφορά στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Αναφέρεται λοιπόν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θα παράγεται από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), όμως το ποσοστό του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί από 39,7% σε 38,4%. Το ίδιο θα συμβεί και με την παραγωγή της Νορβηγίας.

Αντιθέτως, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ στη Δυτική Αφρική και την περιοχή της Κασπίας θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ