Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Σφίγγει ο κλοιός και οι εκβιασμοί

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΕΡΑΓΕΒΟ, ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Σερβία, όσον αφορά στον εκβιασμό για τη σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και την παράδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου», την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι δηλώσεις για την άμεση ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του Κοσσόβου, μέχρι το τέλος του χρόνου...

Στα πλαίσια της έντασης του εκβιασμού προς το Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλας Πλάσνικ, στη Σερβία, κατά την τελευταία μέρα της προεδρίας της χώρας της στην ΕΕ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά τη Σερβία αρκεί να δείξει βήματα συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης, κάνοντας σαφή τον εκβιασμό.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η ηγεσία της χώρας «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, προς την κατεύθυνση της πλήρους συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης, για να αρθούν τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ της χώρας Βουκ Ντράσκοβιτς, ενημερώνοντας την Ο. Πλάσνικ για το σχέδιο δράσης στη σύλληψη Μλάντιτς, που μεταξύ άλλων προβλέπει την απομάκρυνση μιας σειράς ανθρώπων από στελεχικές θέσεις στην αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και αλλού, οι οποίοι θεωρούνται «υποστηρικτές» του πρώην στρατηγού.

Οσον αφορά στο θέμα του Κοσσόβου και τον περαιτέρω διαμελισμό των Βαλκανίων, βάσει των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2006 πρέπει να είναι η χρονιά της απόφασης για το Κόσσοβο. Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος», σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σημαντική εντατικοποίηση της ανάμειξης της αμερικανικής διπλωματίας στο θέμα.

Υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της λήψης απόφασης εντός του 2006 τάχτηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, UNMIK, Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα επισήμανε ότι δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στην περιοχή...

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπ. Τάντιτς, συμφώνησε με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της χώρας για την ανάγκη διαφύλαξης της εδαφικής της ακεραιότητας, υπογραμμίζοντας ότι «η Σερβία δεν επιθυμεί την πολιτική και οικονομική καταστροφή της Βοσνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ