Κυριακή 9 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
«Οχι» στρατό στο Αφγανιστάν

Οκτώ Ιταλοί γερουσιαστές αντιδρούν στην παραμονή ιταλικών δυνάμεων

Την έντονη αντίθεση 8 γερουσιαστών της Ιταλίας έχει προκαλέσει η απόφαση της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης της χώρας, στις 30 Ιούνη, να επεκτείνει την παραμονή των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν, με διάταγμα που προβλέπει τη χρηματοδότησή τους στο εξωτερικό. Η απόφαση αυτή, έρχεται τη στιγμή που ο «αριστερός» Ρομάνο Πρόντι και οι άλλες «κεντροαριστερές» δυνάμεις διατυμπανίζουν την ανακοίνωση της αποχώρησης των Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη, κάτι που εξάλλου είχε ανακοινώσει για το τέλος του 2006 και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Φεύγουν δηλαδή τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ, για να ενισχύσουν την ιμπεριαλιστική τους παρουσία στο Αφγανιστάν.

Οι γερουσιαστές συγκεκριμένα που αντιδρούν σ' αυτή την απόφαση και προέρχονται από το λεγόμενο «κεντροαριστερό» κυβερνητικό συνασπισμό είναι 4 του «Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» - Φόσκο Τζιανίνι, Κλαούντιο Γκράσι, Τζίτζι Μαλαμπάρμπα και Φράνκο Τουριγκλιάτο - ο Φερνάντο Ρόσι από το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» και 3 γερουσιαστές από το «Κόμμα των Πρασίνων» - Μάουρο Μπουλγκαρέλι, Λορεντάνα Ντε Πετρίς και Τζιανπάολο Σιλβέστρι.

Με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως στη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 17 Ιούλη του 2006 στη Γερουσία θα καταψηφίσουν την παράταση παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή δεν έχει καμία διαφορά με αυτήν που εφάρμοζε και η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη Γερουσία η «κεντροαριστερά» έχει 158 έδρες και η «κεντροδεξιά» 156 έδρες, και η ενέργεια αυτή των 8 γερουσιαστών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σημερινή «κεντροαριστερή» κυβέρνηση.

Σημειώνουν με έμφαση: «Η περικοπή του αριθμού των στρατιωτών σε μερικές εκατοντάδες (θα δούμε τον ακριβή αριθμό) δεν αλλάζει το χαρακτήρα της δέσμευσης (σ.σ. εννοούν τη συμμετοχή της Ιταλίας στα στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν), που εκτείνεται πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφτεί το 2002. Η κοινοβουλευτική ελεγκτική επιτροπή, η οποία δεν έχει καθορίσει ακόμη ένα όριο για την παραμονή της αποστολής, δεν είναι αρκετή να αλλάξει μια επιλογή, με την οποία πάντα ήμασταν αντίθετοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε εκλεγεί για να εγκρίνουμε την επέκταση μιας στρατιωτικής αποστολής, κάτι στο οποίο αντιτασσόμαστε πάντα, και που δεν υπάρχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν η κυβέρνηση κάνει μια πρόταση που είναι παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με το θέμα του Αφγανιστάν, τότε δε θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη πως θα το καταψηφίσουμε, καθώς και κάποια μέλη της "κεντροδεξιάς" επίσης. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη δικομματική ψήφο, όπου 8 φορές οι φιλειρηνιστές βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει. Αν δεν αλλάξει το διάταγμα και αν δεν προστεθεί μια σαφής αναφορά για μια στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν, τότε η ψήφος μας στη Γερουσία θα είναι "όχι"».

  • Την ενεργή στήριξη στην πρωτοβουλία των 8 Ιταλών γερουσιαστών μπορούν να εκφράσουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Μπορούν να αποστείλουν μηνύματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση fosco@freedomlab.it (πρόκειται για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του γερουσιαστή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Φόσκο Τζιανίνι και διευθυντή της εφημερίδας «Λ' Ερνέστο»).

Κ. Χ,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ