Κυριακή 9 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΥΒΑ
Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών

Και η νέα έκθεση για την ανατροπή του σοσιαλισμού δείχνει το φόβο τους για το παράδειγμα που εκπέμπει αυτός ο αγωνιστικός «φάρος»

Η Κούβα δεν είναι μόνη της. Εχει τη στήριξη των ανθρώπων καλής θέλησης όλου του πλανήτη

Associated Press

Η Κούβα δεν είναι μόνη της. Εχει τη στήριξη των ανθρώπων καλής θέλησης όλου του πλανήτη
Νέα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ανατρέψει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας, ένα μέρος των οποίων διέρρευσε στον αμερικανικό Τύπο την προηγούμενη βδομάδα, και έρχονται να προστεθούν στο λεγόμενο σχέδιο Μπους (κείμενο 450 σελίδων του Μάη του 2004), στο οποίο αναφέρονταν λεπτομερώς οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την κατάκτηση της Κούβας, αλλά και για την υποτιθέμενη «μετάβαση στη δημοκρατία». Κλιμακώνουν έτσι τον οικονομικό, πολιτικό και προπαγανδιστικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα, υιοθετώντας ανοιχτά μεθόδους κατασκοπίας, δολιοφθοράς και χρηματοδότησης ανατρεπτικών και υπονομευτικών ενεργειών. Η ...«μετάβαση στη δημοκρατία» θα έφερνε την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών βιομηχανιών, αλλά και της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, ενώ θα ανακατανεμόταν η γη στα χέρια των λίγων και θα προχωρούσε η εξόντωση χιλιάδων μελών, στελεχών και οπαδών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και η δημιουργία ιδρύματος για τα ορφανά(!) που θα υπάρξουν.

Τι προβλέπουν τα μέτρα

Αυτή η έκθεση ζητά την άμεση αποστολή «συμβούλων» και «βοήθειας» στους αντεπαναστάτες που βρίσκονται στο νησί σε περίπτωση θανάτου του Φιντέλ Κάστρο, με στόχο την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης. Ζητά τη χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να διοχετευτούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και υπονομευτική δράση των μισθοφορικών ομάδων. Εκτιμά μάλιστα ότι η μέχρι τώρα πορεία του σχεδίου θεωρείται θετική, αλλά σημειώνει ότι οι προσπάθειες αυτές των ΗΠΑ «κινδυνεύουν από την πολιτική του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον πλούτο από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας του για να στηρίξει την κουβανική κυβέρνηση». Σημειώνουμε ότι στα ΜΜΕ διαρρέουν ότι ορισμένα τμήματα της έκθεσης θεωρήθηκαν απόρρητα και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα για «λόγους ασφαλείας» και για να «μπορούν να εφαρμοστούν καλύτερα».

Από συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Κουβανών μπροστά στο Γραφείο των Συμφερόντων των ΗΠΑ ενάντια στα σχέδια απελευθέρωσης του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες

Associated Press

Από συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Κουβανών μπροστά στο Γραφείο των Συμφερόντων των ΗΠΑ ενάντια στα σχέδια απελευθέρωσης του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες
Αναμενόμενη ήταν και η άμεση αντίδραση της Κούβας. Σε κεντρικό άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας του Κοινοβουλίου της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν, καταδίκασε τα επιπρόσθετα αυτά νέα μέτρα και επισήμανε πως τα σχέδια αυτά απειλούν τον κουβανικό λαό με εξόντωση.

Αδιαμφισβήτητη η προσφορά της Κούβας - καταπέλτης η σύγκριση με τις ΗΠΑ

Η προσφορά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Κούβας στην προώθηση των πιο βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου όχι μόνο στο λαό της, αλλά συνολικά σε όλους τους λαούς του πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητη. Η εκλογή της Κούβας στις 10 Μάη του 2006, στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με τη σαρωτική υποστήριξη 135 χωρών το αποδεικνύει. Οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν καν να θέσουν υποψηφιότητα, φοβούμενοι την αποτυχία.

Η εκλογή της Κούβας ήρθε σε μια περίοδο:

  • Που περίπου 30.000 Κουβανοί γιατροί δίνουν μάχη να σώσουν ζωές και να ανακουφίσουν ανθρώπους από τον πόνο σε 70 χώρες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 150.000 στρατιώτες που εισβάλλουν σε χώρες, για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για έναν άδικο και παράνομο πόλεμο.
  • Που πάνω από 300.000 ασθενείς από 26 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξαναποκτούν την όρασή τους χάρη στις δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούν ειδικευμένοι Κουβανοί οφθαλμίατροι με το πρόγραμμα «Mission Milagro» (Αποστολή Θαύμα). Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν δολοφονήσει 100.000 πολίτες, ενώ πάνω από 2.500 νεαροί Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ σε έναν πόλεμο που επινόησαν για να κλέψουν το πετρέλαιο μιας χώρας.
  • Που πάνω από 25.000 νέοι από 120 χώρες του Τρίτου Κόσμου φοιτούν στα πανεπιστήμια της Κούβας εντελώς δωρεάν. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ κρατούν σε λειτουργία το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, όπου οι κρατούμενοι βασανίζονται και σύμφωνα με ανακοίνωση των δεσμοφυλάκων σε ό,τι αφορά την αυτοκτονία τριών κρατουμένων «δεν πρόκειται για πράξη απόγνωσης, αλλά πράξη πολέμου και προπαγάνδας».
  • Που κουβανικά αεροσκάφη μεταφέρουν γιατρούς και πρόχειρα νοσοκομεία της υπαίθρου σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Ενώ αεροσκάφη των ΗΠΑ μεταφέρουν μυστικά, ναρκωμένους και δεμένους, κρατούμενους από τη μια φυλακή στην άλλη.

Αυτά και πολλά ακόμα θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για την προσφορά της Κούβας στους λαούς του πλανήτη.

Ξαναζωντάνεμα του Κινήματος των Αδεσμεύτων

Η Κούβα την περίοδο αυτή πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τη διεξαγωγή της Συνόδου του στην Αβάνα στις 11-16 Σεπτέμβρη και τη συμμετοχή 116 χωρών. Προβλέπεται να συζητηθούν συγκεκριμένα προγράμματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των λαών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα ενάντια στον αναλφαβητισμό, όπου πρωτοστατεί η Κούβα και στη Βενεζουέλα ήδη 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι το ολοκληρώνουν άμεσα. Επίσης, το πρόγραμμα ανάπτυξης της Ιατρικής για την εξασφάλιση δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μια τέτοια κοινή πρόταση - σχέδιο προχωράει από την Κούβα και τη Βενεζουέλα, για την εξασφάλιση 10 εκατομμυρίων γιατρών σε όλο τον κόσμο σε διάρκεια 10 χρόνων. Επίσης, τα προγράμματα ενεργειακής συνεργασίας, που μπορούν να εξασφαλίσουν το βιοτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων.

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης

Η εκλογή της Κούβας στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπήκε «καρφί στο μάτι» των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που είχαν προηγουμένως ασκήσει πιέσεις προς μια σειρά χώρες για να αποτρέψουν την εκλογή της. Ενα μόνο παράδειγμα είναι η μυστική συμφωνία που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου η ΕΕ δεσμεύτηκε να καταψηφίσει την Κούβα και να εργαστεί στενά με τις ΗΠΑ ενάντια στην υποψηφιότητά της. Κάτι που δεν κατόρθωσαν, μιας και η Κούβα εκλέχθηκε χωρίς την υποστήριξή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση για άλλη μια φορά επιδεικνύει τη διπλοπροσωπία της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμπόρευσή της με τις επιθετικές πολιτικές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η υπερατλαντική Σύνοδος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Βιέννη και κατέληξε στην υιοθέτηση της Τελικής Διακήρυξης. Σ' αυτή τη διακήρυξη, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παρουσιάστηκαν ως δικαστές του πλανήτη, αναδεικνύοντας την επιθυμία τους να καταπατούν την κυριαρχία των άλλων χωρών και να επιβάλλουν τις πολιτικές τους σ' αυτές, που, φυσικά, είναι ίδιες με τις χώρες που περιέχονται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Σκανδαλωδώς, η Κοινή Διακήρυξη δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τη δραματική κατάσταση των κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, ούτε τίποτα για τις εκατοντάδες «μυστικές πτήσεις» που έκαναν οι ΗΠΑ για να μεταφέρουν κρατούμενους από άλλες χώρες με στάσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος. Μια μοναδική παράγραφος υπάρχει σχετικά με το Ιράκ, παραλείπει εντελώς όμως να αναφερθεί στον πόλεμο κατοχής, τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τα βασανιστήρια. Υπερασπίζονται τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και προτείνουν να ενισχυθεί η συνεργασία για τη μη έκδοση ασύλου σε τρομοκράτες, μένουν όμως σιωπηλοί για την ασυλία που παρέχει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος στον γνωστό τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες και για την αντικουβανική τρομοκρατία, καθώς και για τους 5 Κουβανούς πατριώτες που είναι άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ - επειδή ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές για τρομοκρατικές πράξεις ενάντια στην Κούβα - των οποίων οι ποινές ακυρώθηκαν πριν μερικούς μήνες, αλλά παραμένουν στη φυλακή.

Φυσικά, η Κούβα δεν μπορεί να λείπει από το στόχαστρο του ιμπεριαλισμού και η ΕΕ έσπευσε να δεσμευτεί στη σταυροφορία των ΗΠΑ για την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στις 21 Ιούνη, για πρώτη φορά, σε ένα κοινό έγγραφο με τις ΗΠΑ, η ΕΕ δέχτηκε να συμπεριληφθεί σημείο σχετικά με την «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα. Οπως ήταν αναμενόμενο, το έγγραφο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τον οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα ούτε για την εφαρμογή των νόμων Χελμς - Μπάρτον και άλλων στην Ευρώπη.

Η στάση αυτή της ΕΕ δεν προκαλεί έκπληξη στην Κούβα μιας και στο παρελθόν έχει δείξει παρόμοια δείγματα υποταγής και συναίνεσης στην πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβρη του 1996 υιοθετήθηκε η λεγόμενη Κοινή Θέση με την οποία καθορίζονταν οι σχέσεις ΕΕ - Κούβας. Τον Απρίλη του 1997 και το Μάη του 1998 η ΕΕ υπέγραψε δύο έγγραφα σχετικά με την άρνηση του δικαιώματός της να προστατέψει τους επιχειρηματίες που επιδίωκαν να επενδύσουν στο Νησί. Το 2000 και αργότερα το 2003, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, η ΕΕ μποϊκόταρε την είσοδο της Κούβας στη Συμφωνία Κοτονού, που θα επέτρεπε στην Κούβα να έχει πρόσβαση σε προνομιακή μεταχείριση για τις εμπορικές σχέσεις της με την Ενωση. Και μόλις στις 12 Ιούνη 2006, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη - συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο και συζήτησαν για την επιτάχυνση της υποτιθέμενης «μετάβασης» της Κούβας, παίρνοντας έτσι και πρακτικά, αλλά και επίσημα, θέση να στηρίξουν την αντεπανάσταση που οργανώνεται και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άφησαν ανοιχτό, για άλλη μια φορά, το θέμα των διπλωματικών κυρώσεων ενάντια στην Κούβα.

Τα σχέδια ανατροπής της Κούβας, για τα οποία οι κρατικές υπηρεσίες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να εφαρμόσουν, είναι παρόμοια μ' αυτά που επιχειρούσαν να εφαρμόσουν αμέσως μετά την Επανάσταση του 1959. Ομως σε όλα αυτά τα χρόνια ο αγωνιστής λαός της Κούβας με την επαναστατική του κυβέρνηση και πρωτοπορία το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντιστέκεται.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ