Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΤ
Περί άλλα τυρβάζουν

Χωρίς απάντηση έμειναν τα ερωτήματα βουλευτών του ΚΚΕ για την ψηφιακή τηλεόραση

Χωρίς ουσιαστική απάντηση «έμειναν» τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Γκατζής σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή «για την ΕΡΤ ΑΕ και την ψηφιακή εκπομπή σήματος» προς τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο. Ο υπουργός απέφυγε να πάρει ο ίδιος θέση, αλλά αρκέστηκε να στείλει ως «απάντηση» ένα έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλο. Οι απαντήσεις όμως που καταγράφονται στο έγγραφο αυτό είναι γενικόλογες και ημιτελείς, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των ζητημάτων που θίγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ για την ψηφιακή εκπομπή σήματος.

Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν στην Ερώτηση ότι η ΕΡΤ άρχισε να εκπέμπει με ψηφιακά προγράμματα με μεγάλη καθυστέρηση και αυτό έγινε μάλιστα «χωρίς να υπάρχει θεσμοθετημένη άδεια ψηφιακής εκπομπής και καθορισμός ψηφιακών συχνοτήτων». Ομως, ο υπουργός Επικρατείας παρακάμπτει το κρίσιμο αυτό ζήτημα που θέτει το ΚΚΕ και δεν απαντά. Αλλωστε και η μη θεσμοθέτηση άδειας της ψηφιακής τηλεόρασης εντάσσεται στην ασυδοσία που επικρατεί στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Στην Ερώτηση αναφέρεται επίσης, γιατί μέχρι σήμερα η εταιρεία που επιλέχτηκε δεν έχει αναπτύξει το δίκτυο SFN στην Αττική, όπως είχε υποχρέωση, και αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη συγκεκριμένη εταιρία για τη μη τήρηση του βασικού όρου διαγωνισμού για ανάπτυξη μέσα σε 75 ημέρες (από τέλη Νοέμβρη) δικτύου SFN στην Αττική. Σ' αυτήν ισχυρίζονται ότι «οι αντιξοότητες στη διαδικασία υλοποίησης ήταν ποικίλες και σύνθετες» και ότι ο στόχος επιτεύχθηκε σε διάστημα 7 μηνών, φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπου «απαιτήθηκαν χρονικά διαστήματα της τάξης των 30 μηνών, με προσωπικό πολλαπλάσιο εκείνου της ΕΡΤ».

Στο ερώτημα για το πότε προβλέπεται ότι θα έχουν οι κάτοικοι της Αττικής δυνατότητα να παρακολουθήσουν ψηφιακή τηλεόραση χωρίς επιπλέον επιβάρυνση (όπως γίνεται στο εξωτερικό), δε δίνεται καμία απάντηση. Αντί αυτού πληροφορούν για το κόστος του... κατάλληλου αποκωδικοποιητή που χρειάζεται για την παρακολούθηση των πιλοτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ, το οποίο κυμαίνεται από 40 ως 120 ευρώ. Κόστος επιπρόσθετο για τους εργαζόμενους που ήδη χρυσοπληρώνουν την ΕΡΤ μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Ζητούνται δε εξηγήσεις γιατί μετά από δύο επενδυτικά προγράμματα (τα τελευταία 6 χρόνια) που υλοποίησε η ΕΡΤ, υπάρχει έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού στα στούντιο του Ραδιομεγάρου και ενοικιάζονται ψηφιακά βίντεο για τις ανάγκες της ψηφιακής τηλεόρασης αντί να έχουν αγοραστεί, όπως θα έπρεπε, αφού η χρήση τους στην παραγωγή είναι τουλάχιστον για μια πενταετία και το κόστος ενοικίου για ένα μήνα είναι το κόστος αγοράς ενός βίντεο. Στο ερώτημα αυτό αναφέρεται ότι από τα πέντε βίντεο που λειτουργούσαν στο Τμήμα Μετάδοσης Προγραμμάτων της ΝΕΤ, τα δύο χρησιμοποιούνται σήμερα στο CINE+, ενώ έγινε ενοικίαση δύο βίντεο για 15 μέρες, χωρίς βέβαια στην απάντηση αυτή να αναφέρεται το κόστος τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν επίσης γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει δοκιμές στο σύστημα MPEG-4 και ποιος προγραμματισμός υπάρχει για τη χρήση του, καθώς και για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του συστήματος MPEG-2. Να σημειωθεί ότι το σύστημα MPEG-2 έχει χωρητικότητα 4-6 τηλεοπτικά κανάλια, 3-5 ραδιοφωνικά και DATA Internet, ενώ το σύστημα MPEG-4 έχει 8-6 τηλεοπτικά, 1-10 ραδιοφωνικά κανάλια, DATA Internet και μόνο ένα κανάλι τηλεόρασης HDTV. Στο ερώτημα αυτό αναφέρουν την «εξαιρετικά υψηλή τιμή των προϊόντων συμβατών με MPEG-4 συγκριτικά με εκείνα της MPEG-2», προσθέτοντας ότι η ΕΡΤ χρησιμοποίησε υπάρχοντα εξοπλισμό (MPEG-2), τον οποίο «με χαμηλό κόστος τροποποίησε και εκσυγχρόνισε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ