Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε κι ο ΣΕΒ...

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, γενικευμένο το φαινόμενο στους δήμους όπου πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, την ώρα που οι διοικήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υποθηκεύουν το μέλλον τους...

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, την ώρα που οι διοικήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υποθηκεύουν το μέλλον τους...
Οι δήμοι που εφαρμόζουν την κυρίαρχη και αντιλαϊκή πολιτική «κατασκευάζουν» εργασιακές σχέσεις με μισή δουλιά, μισή ασφάλιση, μισή ζωή, ζωή με συμβάσεις και δελτία παροχής υπηρεσιών. Το χρώμα της διοίκησης του κάθε δήμου μπλε, πράσινο ή ροζ, δεν έχει καμία σημασία. Και οι τρεις έχουν διαμορφώσει δήμους επιχειρήσεις και δημάρχους εργοδότες. Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικά και μιλούν από μόνα τους.

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Πρωτοπόρος της αντεργατικής επίθεσης είναι η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας (ΝΔ). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου, το 10% των θέσεων εργασίας, περίπου 1.100 σε σύνολο 11.200 εργαζομένων, θα είναι με μερική απασχόληση. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 στο Δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 440 εργαζόμενοι, είναι με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες, με νόμο του ΠΑΣΟΚ, για τους απολυμένους μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, 80 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν όταν και όποτε τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η υπηρεσία θα προσλάβει εργαζόμενους που «ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί το δικαίωμα οι ημέρες εργασίας να μην είναι συνεχόμενες και να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίες».

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση που έχουν «μισή δουλιά - μισή ζωή»...

ICON

Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση που έχουν «μισή δουλιά - μισή ζωή»...
Τέλος, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην πρόσληψη 115 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις και 90 με σύμβαση έργου, σύνολο 205, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αυτές οι προσλήψεις έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης (ΝΔ), οι 800 από τους περίπου 1.100 εργαζόμενους στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις. Εχει συστήσει Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Εργαζομένων σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας προγράμματα «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών», προωθεί προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων και Εργαζομένων. Υλοποιεί τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς...

Δήμοι επιχειρήσεις, δήμαρχοι εργοδότες

Στο Δήμο Αχαρνών - δήμαρχος Σπύρος Στριφτός (ΝΔ) - εργάζονται 120 συμβασιούχοι και 73 με μερική απασχόληση. Στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις οι περίπου 900 εργαζόμενοι απασχολούνται με όλες τις μορφές απασχόλησης.

Η περίπτωση αυτού του δήμου, είναι ενδεικτική, όπως και οι παρακάτω ακόμα περιπτώσεις:

  • Στους Αγίους Αναργύρους, με δήμαρχο τον Κώστα Τρίγκα (ΝΔ) το 46,6% των εργαζομένων δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις, το 25% με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόλις το 28% είναι μόνιμοι. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου, όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ένας είναι μόνιμος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με συμβάσεις έργου και μερική απασχόληση.
  • «Πράσινη» στήριξη και «πράσινη» αντεργατική πολιτική εφάρμοσε ο Θεόδωρος Γεωργάκης στο Δήμο Ηλιούπολης. Το ποσοστό των εργαζόμενων συμβασιούχων στο δήμο φτάνει στο 50%. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας.
  • Στο Χολαργό το μόνο που είναι διαφορετικό είναι το χρώμα. Η «μπλε» δημοτική αρχή του Δημήτρη Νικολάου. Μόνο μέχρι πέρσι, σε σύνολο 244 εργαζομένων στο Δήμο Χολαργού, οι 65 ήταν συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι.
  • Στο Μαρούσι, Παναγιώτης Τζανίκος (ΠΑΣΟΚ), απασχολούνται εργαζόμενοι έξι ταχυτήτων (συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, μισθωμένοι κλπ.) και πάνω από το 50% των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τις 8 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με αδιαφάνεια, υπάρχει «Οργανισμός Εργασίας» που νοικιάζει εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες του δήμου.
  • Στο Δήμο Ζωγράφου (ΝΔ, με στελέχη του ΛΑΟΣ) με δήμαρχο τον Γιάννη Καζάκο, στο δήμο το 60% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύει με πάσης φύσεως συμβάσεις. Μέχρι πρόσφατα η δημοτική αρχή χρωστούσε από 3 έως 7 μισθούς σε 223 εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Λόγω προεκλογικής περιόδου προχώρησε σε σύναψη δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των μισθών αυτών.
Τι ΝΔ, τι ΠΑΣΟΚ, τι ΣΥΝ...

Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους συμμετέχουν, με τον καλύτερο τρόπο, και οι δήμαρχοι που στήριξε ο ΣΥΝ, είτε μόνος του είτε με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πολλές φορές είναι πρωτοπόροι στην αντεργατική πολιτική. Συγκεκριμένα:

  • Εκ των πρωτοπόρων στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων είναι ο Στέφανος Βλάχος, δήμαρχος Πετρούπολης (τον στήριξαν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και στελέχη της ΝΔ). Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης», έχουν προσληφθεί 70 - 80 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να προσλάβει 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα, για διάφορες ειδικότητες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου εργαζομένων αλλά και οι αγώνες της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης» ανέτρεψαν τις προθέσεις του Στ. Βλάχου. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και καθυστερούνται τα δεδουλευμένα τους από 3 έως 6 μήνες.
  • Στην Ελευσίνα δήμαρχος είναι ο Γιώργος Αμπατζόγλου, που στηρίχτηκε από το ΣΥΝ αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μάλιστα, ενώ ο εσωτερικός Οργανισμός του δήμου προβλέπει 480 εργαζόμενους, σήμερα ο δήμος έχει μόλις 180 και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχους, προγράμματα και εργολάβους.
  • Στο Ιλιον η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ της διοίκησης του Βασίλη Κουκουβίνου υλοποιεί τα προγράμματα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης». Διέθεσε 28.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για να... συμβουλεύσει 27 μακροχρόνια ανέργους, πώς θα βρουν εργασία!
  • Στην Καλλιθέα - δήμαρχος ο Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) - το 20% των εργαζομένων στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις (αγγίζουν τους 1.000) δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις.
  • Στην Καισαριανή ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας (ΣΥΝ) διαδέχτηκε τον Θανάση Μπαρτζώκα που παραιτήθηκε. Οι εργαζόμενοι στο δήμο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν το 25% με 30%, με την τάση το ποσοστό αυτό να αυξάνεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ