Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αν σας επιτεθεί ο Βαρνάβας, κ. πρωθυπουργέ;

Σενάριο: Θα κάνω μια υπόθεση... εργασίας! Και θα βάλω ένα ερώτημα. Ας υποθέσουμε, πως κάποιοι ληστές απ' το Βαρνάβα, πιάνουν τα υψώματα της Ραφήνας και αρχίζουν να σφυροκοπούν το παραλιακό προάστιο, που μένει ο πρωθυπουργός, και ιδιαίτερα την περιοχή του Αγίου Νικολάου, πάνω από το λιμάνι, όπου είναι το σπίτι του! Ας υποθέσουμε, πως οι Βαρναβιώτες, αφού ισοπεδώσουν την περιοχή, προχωράνε βάζοντας φωτιά και πυροβολώντας κάθε ψυχή που κινείται. Και ας υποθέσουμε, τέλος, πως φτάνουν στην πόρτα του πρωθυπουργού, την γκρεμίζουν και μπαίνουν στο σπίτι του. Και αμέσως αρχίζουν να σπάνε ό,τι βρούνε μπροστά τους. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι ληστές κυνηγάνε τη Νατάσα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Κάποια στιγμή την εντοπίζουν, κάτω από μια σκάλα, να κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της τα δύο της παιδιά, για να τα προστατέψει. Χύνονται πάνω της με μανία για να σφάξουν τα παιδιά και για να βιάσουν εκείνη. Την ίδια στιγμή ακούγεται ποδοβολητό αλόγου και αμέσως μια πόρτα που ανοίγει με βία. Στο σπίτι μπαίνει ο πρωθυπουργός κρατώντας ένα μακρύ γιαταγάνι. Σπαθιά από εδώ, σπαθιά από εκεί, σε λίγο γέμισε το πάτωμα αίματα και ληστές. Βαράει αυτός, βαράει η Νατάσα, ακόμα και τα παιδιά βαράνε!..

Οι μάχες, αμέσως, γίνονται γνωστές στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός, περιμένει ένα χέρι βοήθειας από τους γείτονες, για να σώσει τα παιδιά και τη γυναίκα του, από τους καλύτερα εξοπλισμένους ληστές. Οι οποίοι ληστές θέλουν, οπωσδήποτε, να κάνουν δική τους τη Ραφήνα, το σπίτι του πρωθυπουργού, τη Νατάσα. Σκοπός τους είναι το λιμάνι και τα πετρέλαια της περιοχής. Αντί για βοήθεια, όμως, ακούει με έκπληξη στο ραδιόφωνο το διάγγελμα του δημάρχου της Λούτσας: «Τις τελευταίες ημέρες, στη Ραφήνα και στο Βαρνάβα, η χρήση βίας πλήττει το ύψιστο δικαίωμα, το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δοκιμάζει τη συνείδηση, τις αρχές και τις αξίες της διεθνούς Κοινότητας. Εξαντλεί τα όρια της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Διαιωνίζει και μεγαλώνει προβλήματα και αδιέξοδα. Θέτει σε διωγμό τη σταθερότητα και την ειρήνη. Αυτή η βία - η κάθε βία - δε διακρίνεται σε καλή και κακή. Την καταδικάζουμε συνολικά. Απερίφραστα και κατηγορηματικά».

Ρωτάω, τώρα, υποθετικά πάντα, και περιμένω συγκεκριμένη, όμως, απάντηση, από τον πρωθυπουργό. Κύριε Καραμανλή, πώς νιώσατε όταν ακούσατε το διάγγελμα του δημάρχου της Λούτσας; Σας λύθηκαν τα γόνατα; Σας ήρθε το αίμα στο κεφάλι; Σας ξέφυγε κάποια Παναγία; Τι κάνατε; Τι είπατε; Και, κυρίως, τι νιώσατε; Τι νιώσατε βλέποντας την απελπισία στα μάτια της γυναίκας σας, τον πανικό στα μάτια των παιδιών σας; Τι νιώσατε όταν καταλάβατε ότι είχατε προδοθεί; Οταν συνειδητοποιήσατε ότι είσαστε μόνος εναντίον περισσότερων και ισχυρότερων αντιπάλων; Οταν καταλάβατε ότι οι γείτονες, ενεργώντας σαν φερέφωνα, κρατάγανε «ίσες αποστάσεις»! Ισες, δηλαδή, σε βάρος σας;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Σκεφτείτε, ποια θα ήταν η τύχη των παιδιών και της γυναίκας σας χωρίς το σπαθί σας, χωρίς την αντίστασή σας; Τι θα γινόταν το σπίτι σας, το λιμάνι και τα πετρέλαια; Και τι θα γινόσαστε και εσείς μετά από όλα αυτά; Σίγουρα θα σας πιάνανε αιχμάλωτο, θα σας έβαζαν σε κάποια φυλακή, όπου θα σαπίζατε. Θα σαπίζατε ακούγοντας συνεχώς τα ουρλιαχτά και τις φωνές της γυναίκας σας και των παιδιών σας. Λοιπόν; «Αυτή η βία - η κάθε βία - δε διακρίνεται σε καλή και κακή. Την καταδικάζουμε συνολικά. Απερίφραστα και κατηγορηματικά».

Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία, κύριε Καραμανλή; Εξακολουθείτε να εξισώνετε το θύμα με το δολοφόνο; Είναι βία να σπρώχνεις τους σφαγείς των παιδιών σου, τους βιαστές της γυναίκας σου, έξω από το σπίτι σου, μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας, να υπερασπίζεσαι τα πετρέλαια της περιοχής σου; Αλήθεια, τι θα κάνατε σε μια τέτοια περίπτωση, κύριε πρωθυπουργέ; Θα αφήνατε τους ληστές από το Βαρνάβα να εκτελέσουν το έργο τους; Και αν τους αφήνατε τι θα νιώθατε και, κυρίως, τι θα είσαστε; Κάντε μόνος σας το χαρακτηρισμό, εγώ θέλω να τον αποφύγω, υποθετικά!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ