Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αικατερίνη Λυγίζου
Αικατερίνη Λυγίζου
Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Κούδενα Αρκαδίας το 1926. ΕΠΟΝίτης από το 1943, τον Αύγουστο του 1944 βγήκε στο βουνό στον ΕΛΑΣ και πολέμησε για τη λευτεριά της πατρίδας. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και εξορίστηκε στη Μακρόνησο.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστό μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του πρόσφεραν οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Παλλήνης 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και η οικογένειά του και ο Τάκης Τσιτσίλιας από 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 22 Ιούλη, 7 χρόνια από το θάνατο της συζύγου μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΥΓΙΖΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.

Σταμάτης Λυγίζος

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΑΛΕΖΑ, δικηγόρου, στελέχους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1919 στη Μεσσουντιέ του Πόντου. Το 1936 ήταν γραμματέας της ΟΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθήνας. Τον επόμενο χρόνο ήταν γραμματέας της οργάνωσης ΠΔ-ΚΚΕ Κοζάνης και από το 1942 έως το 1946 μέλος της ΠΕ ΚΚΕ-ΕΑΜ. Στην Κατοχή πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στη Σκύδρα, την Αριδαία, την Εδεσσα. Υπήρξε έπαρχος Εδεσσας, διευθυντής της ΕΑΜικής εφημερίδας «Λεύτερη Γνώμη». Το 1946 ήταν υπεύθυνος των πολιτικών κρατουμένων του Παραρτήματος Μεταγωγών Ολύμπου Θεσσαλονίκης και γραμματέας των πολιτικών εξορίστων στη Λήμνο. Επίσης τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της Προσωρινής Κυβέρνησης στο Νομό Πέλλας.

Ευθύμιος Μαλεζάς
Ευθύμιος Μαλεζάς
Πολιτικός Επίτροπος της 14ης Ταξιαρχίας του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε για τρίτη φορά στο Γράμμο και ήταν π.ε. του νοσοκομείου του ΔΣΕ στην Κορυτσά.

Πολιτικός πρόσφυγας στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στη Ρουμανία εργάστηκε σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις. Το 1951 φοίτησε στη Νομική Σχολή του Βουκουρεστίου και όταν πήρε το πτυχίο του εργάστηκε 14 χρόνια στη Ρουμανία ως νομικός.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1977. Από το 1979 έως το 1987 ήταν μέλος της ΠΕ Πέλλας. Το 1981 ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Το 1946 παντρεύτηκε τη Μαρία Κελεσίδου και απέκτησαν δύο κόρες την Γεωργία Χοΐδη και την Αυγή Κουλούρη.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από το θάνατο της συζύγου μου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Ελπιδοφόρος Σταμούλης


Ευφροσύνη Σταμούλη
Ευφροσύνη Σταμούλη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ