Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου
Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου
Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο κομμουνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, προσφέρουμε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου», 150 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που τόσο πιστά υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του Τικό

Τα παιδιά του Δέσποινα, Βάσω, Ζαχαρίας, Βαλεντίνος.

Τα εγγόνια του Νίνα, Αντωνία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας και αξέχαστου συντρόφου, πατέρα και παππού ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, βετεράνου κομμουνιστή, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του, 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά του Μαρία

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΕΑΣ στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο η γυναίκα του Μάχη και τα παιδιά του Κώστας και Βασίλης προσφέρουν στην ΚΟ Βοιωτίας 200 ευρώ.

  • Επίσης στη μνήμη του Σωτήρη Καλέα πρόσφεραν στην ΚΟ Βοιωτίας η Κατερίνα Βορρή 50 ευρώ και η ΚΟΒ ΠΕΣΙΝΕ της οποίας ήταν μέλος 120 ευρώ

* * *

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μου συζύγου, ΟΛΓΑΣ ΠΑΠΑΖΩΗ. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ (μέσω των οργανώσεων Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης) 100 ευρώ.

Αντώνης Καλαμπόγιας
Αντώνης Καλαμπόγιας
Τηλέμαχος Παπαζώης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΝΤΙΔΑΚΗ, από το Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, 300 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του εξαδέλφου μου αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΪΤΣΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 3 Ιούλη 2006, προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα του, το ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Λουκάς Σωτηρόπουλος

* * *

φΩΤ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΜΟΣΧΟΣ, μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής στο χώρο των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Το μνημόσυνό του θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 30 Ιούλη, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Εφη και οι φίλοι του Θανάσης Γκόγκογλου, Κώστας Χονδρογιάννης και Θόδωρος Γηρούσης προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΒΟΥ, ο γιος του Γιάννης Τσαβός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του λατρευτού συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και καπετάνιου του ΕΛΑΣ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου, 50 ευρώ.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Φωτ. 2

Το Σάββατο 29 Ιούλη στις 8 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Νεκροταφείο Αγρινίου θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΑΣ Πάνου ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΔΗ.

Στη μνήμη της καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΔΗ, τα παιδιά της Δημήτρης Μπερμπερίδης και Χαρά Γιαννακίδη - Μπερμπερίδη προσφέρουν 50 ευρώ στο Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ και 50 ευρώ στον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού για τα 60χρονα.

Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης
* * *

Χτες, 22 Ιούλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του Κοκκινιώτη κομμουνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ (Μίμη) ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ. Η επάρατη νόσος έκοψε το νήμα της ζωής του νωρίς καθώς ο Μίμης Σεϊτανίδης, μπορούσε ακόμα να δώσει πολλά στο Κόμμα του και στο λαϊκό κίνημα. Παρ' όλα αυτά, η προσήλωσή του στις αρχές του ΚΚΕ, η συνεπής και δημιουργική δράση του σε όλα τα μετερίζια της πάλης, από όλες τις υπεύθυνες θέσεις που του ανέθεσε το Κόμμα του (μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Κοκκινιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας), άφησε σημαντικές παρακαταθήκες στην πόλη μας, ώστε οι νεότερες γενιές να συνεχίσουν από καλύτερες θέσεις την πάλη για την εκπλήρωση των ιδανικών της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Η απουσία του φέτος είναι ακόμα πιο αισθητή στους συντρόφους του, καθώς για πρώτη φορά δίνουν τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών χωρίς τον σύντροφο Μίμη.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Χαρίκλεια προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς.

* * *

Φωτ. 2

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Ανδρέας), ο οποίος «έφυγε» στις 8 Ιούλη 2006, γεννήθηκε σε ένα χωριό του Καυκάσου. Τριών χρόνων ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1920. Τα παιδικά χρόνια του τα πέρασε στο Σπήλαιο Ορεστιάδας. Μαθητής Γυμνασίου στην Ξάνθη βρέθηκε σε συλλαλητήριο καπνεργατών, που του αφύπνισε την ταξική συνείδησή του. Το 1937 η σύλληψη του αδελφού του Αντώνη και 5 άλλων συντρόφων, που στάλθηκαν στα ξερονήσια εξορία, τον οδήγησε στο να ενταχθεί στην ΟΚΝΕ. Πέρασε στο ΚΚΕ και αναδείχτηκε γραμματέας του πυρήνα του χωριού Ανάργυροι - Αμυνταίου. Εκεί γνώρισε τη συντρόφισσά του Αλεξάνδρα Κορκοζίδου. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν 5 παιδιά.

Σωτήρης Καλέας
Σωτήρης Καλέας
Μόλις τελείωσε τη στρατιωτική θητεία ξέσπασε ο πόλεμος του '40 - '41. Επέστρεψε στο χωριό του, από το μέτωπο, συνδέεται με τους πρώτους κομμουνιστές, οι οποίοι είχαν αποδράσει από τη Φολέγανδρο, Ηλία Τουρουντζιά και Πέτρο Πυλιάκλιο και αρχίζουν την προσπάθεια για ανασύσταση των κομματικών οργανώσεων της περιοχής Αμύνταιου. Πιάστηκε από τους Γερμανούς στο Ξυνό Νερό, μαζί με τον Σπύρο Φαχουρίδη. Τον στέλνουν στο Στρατοδικείο Εδεσσας τον Αύγουστο του 1941, αθωώθηκε και πέρασε στην παρανομία.

Το καλοκαίρι του 1943 δουλεύει για την οργάνωση του ΕΛΑΣ στην περιοχή Αμύνταιου, όπου συγκροτείται το πρώτο συγκρότημα με επικεφαλής τον Αμύντα (Κοσμά Σπανό) και πολιτικό επίτροπο τον Κατσαντώνη(Αντώνη Θεοδωρίδη). Αναδείχνεται σε γραμματέα ΑΕ Αμύνταιου με το ψευδώνυμο Αντρέας, έπειτα σε γραμματέα της ΑΕΝ και αργότερα μέλος της ΕΠ Φλώρινας.

Το 1945 πιάστηκε, κακοποιήθηκε και κλείστηκε στις φυλακές της Φλώρινας.

Στον Εμφύλιο υπηρέτησε στην 18η Ταξιαρχία του Παντελή Βαϊνά με το βαθμό Υπολοχαγού ΠΕ, υπεύθυνου του κρυπτογραφικού τμήματος της Ταξιαρχίας.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη δούλεψε στο εργοστάσιο Τσιρτσίκ Σελμάς. Το 1952 φοίτησε στο Ινστιτούτο άρδευσης και μηχανοποίησης της αγροτικής οικονομίας και με το τέλος των σπουδών του εργάστηκε ως μηχανικός τοπογράφος γεωμέτρης, 32 χρόνια. Για τη συνειδητή δουλιά του βραβεύτηκε επανειλημμένα.

Από το 1968 ως το 1970 εργάστηκε στην εφημερίδα των Πολιτικών Προσφύγων «Νέος Δρόμος» της Τασκένδης.

Μέλος του ΚΚΕ ήταν από το 1937 ως το 1997. Ηταν αντιπρόσωπος της ΚΟ Τασκένδης στο 13ο και 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ως το θάνατό του συνεργαζόταν με το Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ, το περιοδικό «Εθική Αντίσταση» και έγραφε ανταποκρίσεις από την Τασκένδη στο «Ριζοσπάστη».

Αλέκος Παπαγεωργίου
Αλέκος Παπαγεωργίου
Η αγαπημένη μητέρα μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ από τους Ανάργυρους Φλώρινας, η οποία «έφυγε» το 1987, ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Στη διάρκεια του Εμφύλιου, πιάστηκε, πέρασε από Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η πολύχρονη κράτησή της στις φυλακές ως μελλοθάνατη κλόνισε την υγεία της και «έφυγε» πρόωρα.

Στη μνήμη τους και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 150 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά τους Ελένη, Θεοδώρα, Λευκοθέα, Λάζαρος, και Γιούρας.

Τα εγγόνια τους Νατάσα, Αλεξάνδρα, Κώστας, Ναταλί, Μέλανη, Χαράλαμπος και Θοδωρής.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συνταγματάρχης του ΔΣΕ ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε στη Μοσιά Κορινθίας. Το 1935 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν Ανθυπολοχαγός και πολέμησε ως διοικητής Λόχου. Τραυματίστηκε στο Αργυρόκαστρο. Τιμήθηκε με χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Στην Ιταλογερμανική Κατοχή, με βαθμό Υπολοχαγού συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση - στον ΕΛΑΣ στην Αθήνα. Τοποθετήθηκε αργότερα καπετάνιος και εκπαιδευτής στη Σχολή Αξιωματικών.

Μετά τη Βάρκιζα καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπία. Δραπέτευσε και βγήκε στο βουνό στο Δημοκρατικό Στρατό. Τοποθετήθηκε επιτελάρχης του ΓΚΑΝΕ ΔΣΕ και ονομάστηκε συνταγματάρχης.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εκεί στην Τασκένδη δούλεψε για τα προσφυγικά προβλήματα.

Επαναπατρίστηκε το 1977. Ως το 1990 ήταν Πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων), υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Κορινθίας το 1985. Στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 1994 εκλέχτηκε πρόεδρος του χωριού του. Του αναγνωρίστηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη.

Δήμητρα Μπερμπερίδη
Δήμητρα Μπερμπερίδη
Σήμερα, 23 Ιούλη στην εκκλησία του Αγιου Νικολάου στη γενέτειρά του Μοσιά Κορινθίας γίνεται το ετήσιο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Βούλα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΡΙΑ ΣΔΟΥΚΟΥ γεννήθηκε το 1942 στη Ζέρμα Κόνιτσας. Το 1948, στη διάρκεια του Εμφύλιου, μαζί με τα αδέρφια της έφυγε για την Πολωνία, όπου σπούδασε και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός.

Επαναπατρίστηκε το 1975. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στη Νίκαια. Ηταν πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού και στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της.

Πέθανε στις 16 Ιούνη 2006, σε ηλικία 64 χρόνων και κηδεύτηκε στα μαρτυρικά χώματα της Λυκόραχης Κόνιτσας.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Δημήτρης Σδούκος και οι Ευδοκία και Δημήτρης Αθανασάκης προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατών Δήμου Καλλιθέας.

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΡΙΑ ΝΑΤΣΙΔΟΥ γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Λουτρό Ελασσόνας. Ως το 1981, που επαναπατρίστηκε, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Πέθανε στις 30 Ιούνη 2006.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Παράσχος και τα παιδιά της προσφέρουν 45 ευρώ στη ΝΕ Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ.


Θανάσης Γερομόσχος
Θανάσης Γερομόσχος

Βασίλης Βενετσανόπουλος
Βασίλης Βενετσανόπουλος

Ηρακλής Καντιδάκης
Ηρακλής Καντιδάκης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ