Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
«Σκοτώνει» ανθρώπους και περιβάλλον

Περίπου 400.000 Ευρωπαίοι χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το νέφος σκοτώνει. Αυτό αποδεικνύεται από επιδημιολογικές έρευνες που έχουν γίνει τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, ενώ και η ίδια η Εκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ειδικό της Παράρτημα κάνει λόγο για σημαντικές επιπτώσεις του κάθε ρύπου ξεχωριστά στην υγεία. Φανταστείτε πόσο επιδρούν όλοι μαζί σωρευτικά...

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, που είδε πέρσι το φως της δημοσιότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση (κυρίως αιωρούμενα σωματίδια και όζον) μειώνει το προσδόκιμο μέσο όρο ζωής κατά 9 μήνες και αυξάνει τις αναπνευστικές παθήσεις, όπως τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Περίπου 400.000 Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ειδικότερα τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν 110.000 επιπλέον νοσηλείες το χρόνο με σοβαρές παθήσεις.

Τα αιωρούμενα σωματίδια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2,5) εισχωρούν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και ευθύνονται για αυξημένη θνησιμότητα. Μελέτες μάλιστα του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν:

  • Αν τα μέσα επίπεδα των ΡΜ10 στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 mg/m3 (αντί των 52,12 mg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο στην Αθήνα.
  • Για τα μικρότερα σωματίδια (ΡΜ2,5) έδειξε ότι αν τα μέσα επίπεδά τους στην Αθήνα ήταν κάτω από 15 mg/m3 (αντί των 24 mg/m3 που εκτιμάται ότι έχουμε τώρα), θα είχαμε 2.704 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο.
  • Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Οι άλλοι ρύποι

Πολύ επικίνδυνοι, όμως, είναι και οι άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Ειδικότερα, η Εκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ ως προς τις επιπτώσεις των άλλων σπουδαιότερων ρύπων αναφέρει:

  • «Το όζον σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες, πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ερεθισμό των οφθαλμών. Το όζον έχει επίσης δυσμενείς επιδράσεις στα φυτά, μειώνει την παραγωγή στις αγροτικές καλλιέργειες και προξενεί ζημιές στη δασική βλάστηση».
  • Το μονοξείδιο του άνθρακα «μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο σε βασικούς ιστούς του οργανισμού, επιδρώντας κυρίως στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Χαμηλές συγκεντρώσεις του επηρεάζουν δυσμενώς άτομα με καρδιακά προβλήματα και μειώνουν τις σωματικές επιδόσεις νεαρών και υγιών ατόμων. Υψηλότερες συγκεντρώσεις προκαλούν συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκεφάλους, κόπωση».
  • Το διοξείδιο του αζώτου είναι «σημαντικός ρύπος για τη δημιουργία όξινης βροχής. Σε υψηλές συγκεντρώσεις βλάπτει ανθρώπους και βλάστηση. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες. Στους ασθματικούς προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή».
  • Το βενζόλιο «προκαλεί ασθένειες του αίματος και έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνος ένωση».

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ