Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ξεκίνησαν οι απολύσεις στο «Channel 9»

Εκβιασμοί από την ιδιοκτησία και ανακοινώσεις από την ΕΣΗΕΑ

Ενώ ήδη στο «Channel 9» η ιδιοκτησία ξεκίνησε από χτες τις απολύσεις, που θα αγγίξουν τα 3/4 του προσωπικού, δηλαδή 260 εργαζόμενους, η ΕΣΗΕΑ αλλά και οι ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ αναλώνονται σε ανακοινώσεις και διαπιστώσεις και δεν προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (πραγματοποιήθηκε μόνο μια 24ωρη απεργία) προκειμένου να μπει φραγμός στις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων. Αποφεύγουν να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική που αφήνει ορθάνοιχτους τους δρόμους για απολύσεις εργαζομένων σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που παραμένει ασύδοτο.

Ετσι και χτες τα τρία σωματεία αρκέστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση «περιγράφοντας» την κατάσταση που επικρατεί στο «Channel 9». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΔΣ του σταθμού, Γ. Ρόρρης, προχωρά σε εκβιασμούς για κλείσιμο του σταθμού και πώλησή του, σε περίπτωση που δε γίνουν οι μαζικές απολύσεις.

Οι Ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται στον εμπαιγμό της εργοδοσίας του τηλεοπτικού σταθμού «Channel 9», που ανήκει στον όμιλο Κοντομηνά και στον Νίκο Ευαγγελάτο. Η εταιρεία, όπως είναι ήδη γνωστό, υποχρέωσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να υπογράψουν συμβάσεις με «καταχρηστικό και παράνομο περιεχόμενο». Στην ανακοίνωση γίνεται μια «ανακεφαλαίωση» για τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στην ΕΣΗΕΑ από τον Ν. Ευαγγελάτο και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ, Τ. Μπούρα, ότι οι εργαζόμενοι «απολαμβάνουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα». Φυσικά η πραγματικότητα αποδείχτηκε πως είναι τελείως διαφορετική αφού από χτες η «επιχείρηση» των απολύσεων ξεκίνησε με 20 εργαζόμενους.

Με εκβιαστικό τρόπο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εργοδοσία του καναλιού επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη για τη «σφαγή» των «συναδέλφων στις Ενώσεις μας, απειλώντας ότι στην περίπτωση που δε δεχτούν τα σωματεία το σχέδιο συρρίκνωσης» θα προχωρήσει σε «εκκαθάριση και οριστικό κλείσιμο του σταθμού την ερχόμενη Παρασκευή».

Οι διοικήσεις των Ενώσεων εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο μεταβίβασης του «Channel 9» σε «άγνωστο ως τώρα επιχειρηματικό σχήμα, η οποία για να ολοκληρωθεί, απαιτείται να παραδοθεί ο σταθμός με ελάχιστο εργατικό δυναμικό». Οι Ενώσεις απευθύνονται στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Εργασίας, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, δεν μπορούν για άλλη μια φορά να «υποδύονται τους Πόντιους Πιλάτους». Απευθύνονται επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο «έχει την ευθύνη του ελέγχου της χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση κερδοσκοπικών και αλλοτρίων συμφερόντων».

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη.

Στο μεταξύ, χτες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες κήρυξαν στον «Patra T.V.», μετά από απόφαση των εργαζομένων, η ΕΣΗΕΠΗΝ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων), η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου και ο Σύλλογος Τεχνικών Τηλεόρασης Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού έχει απολύσει εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να μειώσει το προσωπικό και να αλλοιώσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα του. Τα σωματεία και με χτεσινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που πετάχτηκαν στο δρόμο, καθώς και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού. Ζητούν επίσης την άμεση παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Τις μαζικές απολύσεις στον «Patra T.V.» καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ