Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ισότιμη προβολή των Συνδυασμών

«Υπόδειξη» προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Παρέμβαση για την ισότιμη προβολή όλων των Συνδυασμών ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με «Υπόδειξη» την οποία χτες απέστειλε προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Ατυπα ήδη η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει και σημάδια των παραβιάσεων σε βάρος των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τα μικρά κόμματα είναι εμφανή.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, διευκρίνισε ότι η προβολή των Συνδυασμών θα πρέπει να είναι ισότιμη και ότι στην προεκλογική περίοδο δεν ισχύει η αναλογικότητα την οποία παίρνει υπόψη του το ΕΣΡ για την προβολή των κομμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Στο τέλος του Αυγούστου ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι θα αναθέσει σε πέντε υπαλλήλους την καταμέτρηση της προβολής των Συνδυασμών σε όλες τις εκπομπές των έξι μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να ελέγξει μέχρι τις εκλογές εάν υπάρχει «ισομερής ενημέρωση». Υπάρχει επίσης, όπως ανέφερε, σκέψη το ΕΣΡ να καλέσει τους καναλάρχες για το ζήτημα της ίσης προβολής των συνδυασμών.

Στην «Υπόδειξή» του, το ΕΣΡ στηριζόμενο σε διατάξεις του Συντάγματος, υπογραμμίζει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση των «πάσης φύσεως ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στις κοινοτικές, δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές», οφείλουν να τηρούν τις αρχές της «αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας». Η παρουσίαση των σχετικών θεμάτων στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές, δε θα πρέπει να γίνεται και από «πλευράς χρόνου κατά τρόπο που να ευνοεί ένα συγκεκριμένο συνδυασμό ή μεμονωμένους υποψηφίους».

Στην «Υπόδειξη» τίθεται θέμα και για τις ζώνες υψηλής τηλεθέασης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τη μετάδοση εκπομπών ή πληροφοριών σχετικών με τις εκλογές, οφείλουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να προβάλλουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες «κατά το δυνατόν, όλων των συνδυασμών υποψηφίων προέδρων, δημάρχων, νομαρχών και προέδρων ενιαίων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, τηρώντας τους κανόνες της αντικειμενικότητας, της ίσης κατανομής του χρόνου παρουσίασής τους, όπως και ισομερούς παρουσίασής τους στις ζώνες τηλεθέασης».

Ειδικότερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για τους συνδυασμούς των υποψηφίων προέδρων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των υποψηφίων στις ίδιες περιοχές νομαρχών και δημάρχων, οφείλουν να τηρούν τη διάταξη για αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και τη διασφάλιση της πολυφωνίας. Αυτό πρέπει να γίνεται με «ιδιαίτερη αυστηρότητα» και να μην προβαίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε «μεροληπτική παρουσίαση ή συγκεκαλυμμένη διαφήμιση μερικών» από τους υποψήφιους.

Επίσης οι τοπικοί και δημοτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να τηρούν «αυστηρά τους όρους αντικειμενικότητας, ισομέρειας και ίσης κατανομής χρόνου». Να μη μεροληπτούν «υπέρ των προσώπων και των συνδυασμών που συγκροτούν την παρούσα δημοτική αρχή, να μην προβάλλουν προνομιακά αυτούς και να μην προβαίνουν σε συγκεκαλυμμένη διαφήμιση αυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ