Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταδικάζουν τη φοροεισπρακτική πολιτική

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην τελευταία φοροεισπρακτική επιδρομή, που αποφάσισε η κυβέρνηση, με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα - τσιγάρα και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στη φορολογική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με τις «τσουχτερές» αυξήσεις σε καύσιμα, τιμολόγια ΔΕΗ, τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ έπονται και άλλες σε ποτά, αντικειμενικές αξίες κ.ά. Τη νέα φορολογική επίθεση της κυβέρνησης - που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις που επιβάλλουν αυθαίρετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης - καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ καταγγέλλουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να φορτώσει στο λαό πάνω από 600 εκατ. ευρώ, όταν κατά την περίοδο 2000-2005 οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν σχεδόν πέντε δισ. ευρώ. Αυτή τη φορολογική επίθεση και με το πετρέλαιο πάνω από 75 ευρώ και την ακρίβεια που καλπάζει, καλείται να την αντιμετωπίσει η μεγάλη πλειοψηφία του 80% των συνταξιούχων με συντάξεις 400-500 και 600 ευρώ και με αύξηση - φιλοδώρημα για το 2006 από 0,50-0,80 ευρώ τη μέρα. «Και ενώ αυτή είναι η φορομπηχτική πολιτική για το λαό, την ίδια ώρα η κυβέρνηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας μειώνει το συντελεστή φορολογίας στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και του παρέχει και άλλα προνόμια», καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας. Καταλήγοντας, καλούν τους συνταξιούχους να καταδικάσουν αυτή την απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική από όποιον και αν εφαρμόζεται, τόσο με τους αγώνες που έρχονται όσο και στις δημοτικές εκλογές, γιατί πολιτικά είναι τα προβλήματα, πολιτική πρέπει να είναι και η απάντηση.

Την αντίθεση των βιοτεχνών Αθήνας στη νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, μεταφέρει και η διοίκηση του ΒΕΑ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της πως «θύματα των νέων αυξήσεων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Στην ίδια ανακοίνωση του ΒΕΑ αναφέρεται πως η αύξηση αυτή «επιβαρύνει το κόστος της μικρομεσαίας μεταποίησης, μια και η μεγάλη μεταποίηση φαίνεται και πάλι να ευνοείται όχι μόνο από τα ποσοστά των αυξήσεων, αλλά και από το γεγονός ότι και υπάρχουν κατοχυρωμένα ευνοϊκά τιμολόγια βιομηχανικών καταναλωτών και οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ειδικά προνόμια επίτευξης διακριτικών εκπτώσεων και στην ηλεκτρική ενέργεια».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πάνω από 700.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξομοιώνονται με τον οικιακό καταναλωτή και μαζί με αυτόν επιβαρύνονται την αύξηση καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα - όπως η μεγάλη βιομηχανία - να μετακυλίσουν το κόστος στις τιμές. Στον ισχυρισμό του υπουργείου Ανάπτυξης ότι με τις αυξήσεις ορθολογικοποιείται η δομή των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου απαντούν ότι «αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι η καλύτερη αφετηρία κερδοφορίας από τις μεγάλες επιχειρήσεις που μπαίνουν στο παιχνίδι της ιδιωτικής ενέργειας».

Τέλος το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών πως ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί χωρίς νέους φόρους και επιβαρύνσεις και παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους έχουν αυξηθεί κατά πολύ, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ήρθε η νέα εξαγγελία αυξήσεων για να εισπράξει η κυβέρνηση από τις «σίγουρες πηγές», που είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ