Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Μεγαλειώδεις και αιματηρές μάχες

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας, δημοσιεύουμε τα παρακάτω από το προσωπικό ημερολόγιο του Β. Τσολακίδη Αντάρτη του ΕΛΑΣ:

Σύντροφε «Ριζοσπάστη» αντιγράφω λίγες σειρές από το προσωπικό μου ημερολόγιο:

Στις 12.7.1944 ο πρώτος λόχος 2/39 συντάγματος με επικεφαλής το λοχαγό Στράτο Σταυρόπουλο - «Κλεομένη» και τον Κώστα Παπαγεωργίου, ταγματάρχη του ιδίου συντάγματος πήραμε εντολή να εμποδίσουμε τις γερμανικές δυνάμεις που θα πήγαιναν να ενισχύσουν την πόλη Αμφιλοχία την οποία και θα καταλάμβανε ο ΕΛΑΣ την 12η νυχτερινή, ξημερώνοντας 13.7.44.

Από πολύ πριν τις 12 τη νύχτα είχαμε ήδη καταλάβει θέση μάχης κοντά στη χωριό Ρίβιο και ακροβολισμένοι όλη τη νύχτα περιμέναμε τον εχθρό. Και πράγματι στις 5.45 το πρωί μια γερμανική φάλαγγα έκανε την εμφάνισή της. Κείνη τη στιγμή τα όπλα μας αντήχησαν και οι πρώτες ενισχύσεις του εχθρού αχρηστεύτηκαν. Ακολούθησαν και άλλες ενισχύσεις που κι αυτές είχαν την ίδια τύχη. Η μάχη αυτή κράτησε 12 ώρες. Η δε Αμφιλοχία παρέμενε για 18 ώρες ελεύθερη! Οι γερμανικές απώλειες ήταν τεράστιες από τα 2 τάγματά μας, δεύτερο και τρίτο με μπροστάρη τον καπετάν Επαμεινώντα. Αυτά που αναφέρω είναι μόνο περιληπτικά. Το ημερολόγιό μου για τη μάχη αυτή απαρτίζεται από διακόσιες σελίδες.

Στο Ρίβιο χάσαμε το δέκα τοις εκατό της δύναμής μας. Από τους 90 ανταρτοεπονίτες είχαμε τους παρακάτω αναφερόμενους νεκρούς: Βασίλειος Καρίμπας ετών 16. Γεώργιος Σταρακάς. Γιάννης Μαλογρίδης. Λάμπρος Κουντογρούνης. Γιώργος Φούντας. Μ. Γαλατάς. Γιάννης Δρόσος. Γρηγόριος Γρηγορίου και Δ. Μαργαρίτης. Ενας δέκατος ήταν αγνοούμενος. Οι τραυματίες ήταν πολλοί, μεταξύ αυτών και ο επιλοχίας του Λόχου «Αλκίνος», Γιάννης Τσαγκάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ