Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ζωή με ... δανεικά 3,4 τρισ.

Στους τραπεζίτες σπρώχνει η κυβερνητική πολιτική τους εργαζόμενους για να τα βγάλουν πέρα

Σε εξωφρενικά επίπεδα έχουν φτάσει τα χρέη των Ελλήνων πολιτών προς τις τράπεζες, τα οποία τον Απρίλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεί της Τράπεζας της Ελλάδος, σκαρφάλωσαν στα 3,4 τρισεκατομμύρια δραχμές! Οι εργαζόμενοι της χώρας στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις διευρυνόμενες ανάγκες διαβίωσης και να «αντισταθμίσουν» τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εισοδημάτων τους, καταφεύγουν όλο και περισσότερο στους τραπεζίτες. Το αποτέλεσμα είναι αποκρουστικό. Δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανάγκη (ή παρασύρθηκαν) να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό μετατρέπονται κυριολεκτικά σε αιμοδότες της κερδοφορίας των τραπεζών, οι οποίες χάρη στα τοκογλυφικά τους επιτόκια πολλαπλασιάζουν κάθε χρονιά τα κέρδη τους. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όμως έχει τις συνέπειές της και στην ακριβώς αντίθετη όψη, στις καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες και οι οποίες για πρώτη φορά στα χρονικά τους τέσσερις πρώτους μήνες του χρόνου ήταν λιγότερες από ό,τι τον Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το πόσο κούφια είναι η επιχειρηματολογία των κυβερνώντων όταν μιλάνε για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν την εξέλιξη του τραπεζικού δανεισμού που αφορά τα στεγαστικά δάνεια και το σύνολο των λεγόμενων καταναλωτικών δανείων. Ενδεικτικό - όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα - είναι ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1995, οι μεν οφειλές για στεγαστικά δάνεια έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι αντίστοιχες για καταναλωτικά δάνεια υπερτριπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με το Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση τα στοιχεία του Απρίλη, τα χρέη των εργαζομένων προς τις τράπεζες ήταν:

  • 2,1 τρισεκατομμύρια δραχμές για οφειλές τραπεζικών δανείων
  • 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές για καταναλωτικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό μια σειρά επιχειρηματίες, οι εταιρίες των οποίων δραστηριοποιούνται στο τομέα του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, έχουν βρει και επιβάλουν νέες μεθόδους για την προώθηση των εμπορευμάτων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν «ανοιχτή γραμμή» συνεννόησης με συγκεκριμένες τράπεζες μέσω των οποίων αναλαμβάνουν την έκδοση καταναλωτικού δανείου για λογαριασμό των πελατών τους, ενώ σε ορισμένες άλλες με μια απλή εξουσιοδότηση των πελατών τους προχωρούν από μόνοι τους στην έκδοση πιστωτικής κάρτας την οποία αυτόματα χρεώνουν με διάφορα ποσά.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις που υπάρχουν στις εμπορικές τράπεζες, τον Απρίλη ήταν 22,6 τρισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό ήταν, σε σχέση με το 1995, αυξημένο κατά 44%, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τουλάχιστον κατά 200 εκατομμύρια μικρότερο από το Δεκέμβρη, όταν οι καταθέσεις είχαν φτάσει τα 22,8 τρισεκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ