Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Τηλεόραση
Χίμαιρες, όνειρα και ολέθριες σχέσεις...

«Εισιτήριο για την κόλαση» του Τζορτζ Χουάνγκ
«Εισιτήριο για την κόλαση» του Τζορτζ Χουάνγκ
Το αντιπολεμικό δράμα του 1937 «Η μεγάλη χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ, που θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 21.00, προκαλεί το τηλεοπτικό αποψινό ενδιαφέρον. Ο μεγάλος κινηματογραφιστής, με καθαρή, κρυστάλλινη θα λέγαμε, ιστορική συνείδηση, επιχειρεί να εμποδίσει, να ξορκίσει, να ανατρέψει το αναπόφευκτο. Το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα 1916, κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Γάλλων αιχμαλώτων μεταφέρεται σε ένα στρατόπεδο - παλιό πύργο, που διοικείται από έναν ημιαπόμαχο αριστοκράτη αξιωματικό. Ο αντίστοιχος Γάλλος ευγενής, κάποιος ονόματι Μπουαλντιέ, επικοινωνεί μαζί του φιλικά, αλλά, όταν μαζί με δυο άλλους ετοιμάζουν απόδραση και ανακαλύπτονται, θα θυσιαστεί για τους συγκρατουμένους του. Η ταινία, εκτός από τα ξεκάθαρα ειρηνόφιλα μηνύματα, είναι και μια καταγραφή των ανθρώπινων σχέσεων, και ένας ιδεολογικός πλούτος στηρίζεται πάνω στη σύνθεση, στο διφορούμενο, αλλά και στο ανθρωπιστικό μήνυμα πέρα και πάνω από τα σύνορα. Με τους: Ζαν Γκαμπέν, Εριχ φον Στροχάιμ.

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 «Εισιτήριο για την κόλαση» του Τζορτζ Χουάνγκ. Ο νεαρός Γκάι, ένα όνειρο είχε στη ζωή του να πάρει μια θέση πλάι στον Μπάντι Ακερμαν, τον μεγαλύτερο παραγωγό ταινιών του Χόλιγουντ, κάτι που ασφαλώς θα σήμαινε επαγγελματική καταξίωση, φήμη, πλούτη και δόξα. Επρεπε, λοιπόν, να ξεκινήσει όπως μπορούσε, και το μόνο που του ζητήθηκε ήταν να φτιάχνει καφέ στο είδωλό του. Σε έναν κόσμο, χωρίς ηθικούς κώδικες, χωρίς αναστολές, χωρίς τσίπα, όπως είναι πολλοί χώροι, ειδικά ο χώρος των σόου - μπίζνες, όλα επιτρέπονται για τους επιτυχημένους και, ταυτόχρονα, όλα απαγορεύονται για τους αποτυχημένους. `Η, καλύτερα, για εκείνους που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους. Σιγά - σιγά, ο νεαρός θα συνειδητοποιήσει ότι το όνειρό του ήταν ένας εφιάλτης. Η ταινία διακρίθηκε σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και απέσπασε πολλά βραβεία. Με τον Κέβιν Σπέισι.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 «Ολα πάνε καλά» του Μπο Βίντεμπεργκ.

Σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας, το Μάλμοε, το 1943, είναι εκείνη η χρονιά που ένας νεοφερμένος 15χρονος μαθητής, ο Στιγκ, θα γνωρίσει για πρώτη φορά τον έρωτα στα μάτια μιας όμορφης, αλλά μεγαλύτερης δασκάλας του. Μια σχέση πάθους, αλλά πολύ περίπλοκη, μια σχέση απατηλή, προκλητική, αδιέξοδη, μια σχέση που θα αντιμετωπίσει ακόμη ένα πρόβλημα από την ερωτευμένη συμμαθήτρια του νέου, από τον σύζυγο, από τον περίγυρο. Με λίγα λόγια, μια σχέση, που πρέπει, πάση θυσία, να παραμείνει κρυφή. Θα το κατορθώσουν οι δυο ανάρμοστοι εραστές; Η ταινία διακρίθηκε στο Βερολίνο και ήταν υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Παίζουν οι: Μαρίκα Λάνγκερκραντς, Γιόχαν Βίντεμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ