Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το... θεώρημα

Σκηνή από την ταινία «Θεώρημα», σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι
Σκηνή από την ταινία «Θεώρημα», σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι

Μια αριστουργηματική ιταλική δραματική παραβολή είναι η ταινία «Θεώρημα», που τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η ταινία θα προβληθεί απόψε στη 01.00 από την ΕΤ-1.

Στο σπίτι μιας μεγαλοαστικής οικογένειας του Μιλάνου, που αποτελείται από τον πατέρα, τη μητέρα, το γιο, την κόρη και την υπηρέτρια, φτάνει ένας ξένος νεαρός, μυστηριώδης και πανέμορφος. Η παρουσία του ανατρέπει τα πάντα. Πρώτα τον ερωτεύεται η υπηρέτρια που του παραδίδει δακρύζοντας την παρθενιά της. Κατόπιν, ο γιος, που του παραδίνεται μέσα στη νύχτα. Η όμορφη μητέρα ξεγυμνώνεται στον κήπο και η προσφορά της γίνεται αμέσως δεκτή. Ακολουθεί η κόρη, ως τότε σιωπηλή και απόμακρη. Τέλος, ο πατέρας, κοντά στο ποτάμι, μέσα στην ομίχλη. Ο ξένος όμως πρέπει να φύγει και ακούει μια προς μια τις εξομολογήσεις των μελών της οικογένειας...

Ο Παζολίνι μας μιλάει με μια μυθική παραβολή, απλά, αυστηρά με μια γεωμετρική τάξη: Θεώρημα. Ο αστικός κόσμος έχει μαρμαρώσει σε ανυπαρξία. Απαιτείται ένας ξένος, άγνωστος, που θα τον ελευθερώσει. Ο ποιητής φανερώνει τις δικές του μύχιες δυνάμεις: Κοινωνική ευαισθησία - μαρξισμός, χριστιανική αγάπη και έκσταση, τολμηρή έκρηξη του φυσικού ερωτισμού. Επέρχεται καταστροφή; Ισως, αλλά και η μεταμόρφωση του κόσμου. Μια γοητευτική κινηματογραφική φόρμα, με θαυμάσια φωτογραφία, με πλάνα - κάδρα, πίνακες μοντέρνας αναγεννησιακής ζωγραφικής, με μουσική Μότσαρτ και Μορικόνε.

Παίζουν: Τέρανς Σταμπ, Σιλβάνα Μάνγκανο, Μάσιμο Τζιρότι, Αν Βιαζέμσκι, Λάουρα Μπέτι.

  • Από το STAR (22.00) θα μεταδοθεί το αμερικάνικο δικαστικό δράμα «Φαντάσματα από το παρελθόν», σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ.

Ο Μέντγκαρ Eβερς, ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των έγχρωμων μειονοτήτων στο Μισισιπή, δολοφονείται από έναν πιστολέρο. Τελικά οι έρευνες οδηγούν στον Μπάιρον Ντε Λα Μπέκγουιθ, έναν φανατικό ρατσιστή, που θα χρειαστεί να δικαστεί δύο φορές προτού καταλήξει στην αγχόνη.

Εχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δολοφονία του Μέντγκαρ, όμως η Μίρλι, πρώην σύζυγος του θύματος, είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τον Μπάιρον ενώπιον της δικαιοσύνης. Οταν τελικά ο νεαρός Μπόμπι Ντε Λάφτερ, βοηθός εισαγγελέα, αναλαμβάνει την προσαγωγή του Μπάιρον, συνειδητοποιεί πως τα πρακτικά της πρώτης δίκης έχουν εξαφανιστεί. Παρ' όλα αυτά θα συμμαχήσει με τη Μίρλι για να αποδοθεί δικαιοσύνη...

Παίζουν: Aλεκ Μπόλντουιν, Τζέιμς Γουντς, Βιρτζίνια Μάντσεν, Γούπι Γκόλντμπεργκ.

  • Από τη ΝΕΤ θα παρακολουθήσουμε την περιπέτεια «Το πάγωμα του χρόνου», σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Φρέικς.

Ο έφηβος Ζακ Γκιμπς ζει μια συνηθισμένη ζωή και όπως όλοι οι συνομήλικοί του ονειρεύεται τη στιγμή που θα έχει επιτέλους δικό του αυτοκίνητο. Ολα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα πέσει στα χέρια του ένα παράξενο αντικείμενο σε σχήμα ρολογιού, που έχει τη δυνατότητα να σταματά το χρόνο! Ο Ζακ μαζί με τη φίλη του Φραντζέσκα μαθαίνουν γρήγορα να χειρίζονται αυτό το καινούριο «παιχνίδι», αγνοώντας ότι πρόκειται για το απόλυτο όπλο κυριαρχίας... Παίζουν: Τζέσε Μπράντφορντ, Πόλα Γκάρσες, Φρεντς Στιούαρτ, Μάικλ Μπιν, Ρόμπιν Τόμας(ΝΕΤ, 23.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ