Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τιμές - κοροϊδία από τους βιομηχάνους

Δίνουν 23 λεπτά το κιλό, ενώ σύμφωνα ακόμα και με το υπουργείο μόνο το κόστος φτάνει τα 25 λεπτά

Από παλαιότερη κινητοποίηση ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

Στο εξευτελιστικό επίπεδο των 23 λεπτών «έμεινε» τελικά η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου, παρ' όλο που φέτος υπήρχε μεγάλη ζήτηση του προϊόντος από τις βιομηχανίες κομπόστας, καθώς η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη, σαν συνέπεια των άσχημων καιρικών συνθηκών της περασμένης άνοιξης. Οι παραγωγοί σε Πέλλα και Ημαθία είναι ανάστατοι από την εξέλιξη αυτή και ζητούν εξηγήσεις από την Ενωση Ομάδων Παραγωγών για το πώς κατέληξαν από τα 32 λεπτά που, όπως έλεγε η Ενωση, είχε αποφασίσει αδιαπραγμάτευτα να ζητήσει από τις βιομηχανίες, συμφώνησε τελικά σε μια τιμή που δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής, το οποίο ανέχεται -κατά τους υπολογισμούς των Διευθύνσεων Γεωργίας- στα 25 λεπτά.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το πρόβλημα, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Πέλλας, τόνιζε ότι σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών φέρουν η υπό διάλυση Διεπαγγελματική, καθώς και οι διοικήσεις Συνεταιρισμών, Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών που έχουν μετατραπεί σε όργανα αντιαγροτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

«Από κοντά με την αγωνιστική απραξία τους και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων», υπογραμμιζόταν στο κείμενο. «Είναι διεκδικητικά και συνδικαλιστικά παραδεκτό το "όριο διεκδίκησης" της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών στα 28 λεπτά το κιλό; Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαμόρφωση των συμφωνιών και όχι να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στέλνοντας την κάθε μία από τις 65 Ομάδες Παραγωγών μεμονωμένα να διαπραγματευτεί την τιμή στο συμπύρηνο».

Μετά από αυτά, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί, που βλέπουν ραγδαία να μειώνεται το εισόδημά τους εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, στοχεύοντας στη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ετσι, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στην παραγωγή τους ο παγετός και το χαλάζι που έπεσαν την άνοιξη και τις απαράδεκτες αποζημιώσεις για ζημιές στα ροδάκινα προηγούμενων χρόνων, αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα προϊόντα τους χωρίς να γνωρίζουν τιμές, για να πληροφορηθούν στο τέλος ότι είναι το ίδιο εξευτελιστικές με τις περσινές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ