Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η «Κάρμεν» στο Τρίτο

Αν και ουδέποτε ερμήνευσε το ρόλο στη σκηνή, η Κάρμεν αποτέλεσε για τη Μαρία Κάλλας το όχημα γι' αυτήν που έμελλε να είναι η ολοκληρωμένη ηχογράφηση όπερας στη σταδιοδρομία της. Αύριο Σάββατο, στις 20.30, ο Κυριάκος Λουκάκος προσφέρει τη δυνατότητα στους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος (95,6 FM) να ακούσουν τη μεγάλη λυρική καλλιτέχνιδα, με ιδεώδη παρτενέρ έναν ποιητικό και παθιασμένο Νικολάι Γκέντα ως Δον Χοσέ και δύο πυλώνες της γαλλικής σχολής τραγουδιού, τον Ρομπέρ Μασάρ ως ταυρομάχο Εσκαμίλιο και την Αντρεά Γκιο ως Μικαέλα.

Η ανάγνωση της Μαρίας Κάλλας ξεχωρίζει για το πληθωρικό πάθος και την επικίνδυνη γοητεία της. Στο πόντιουμ βρίσκεται ένας αγαπημένος της μαέστρος, ο ήδη 80χρονος Ζορζ Πρετρ, ο οποίος προσφάτως φιλοξενήθηκε από το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού για μια αξιομνημόνευτη Ενάτη του Μπετόβεν, επικεφαλής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Το αριστούργημα αυτό, η Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ, σε τέσσερις πράξεις και σε λιμπρέτο των Χέντριχ Μέιλακ και Λούντβιχ Χάλεβι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1875. Η «Κάρμεν» είναι η τελευταία όπερα του Μπιζέ, με την οποία ξεκίνησε μια νέα εποχή για τη γαλλική Οπερά - Κομίκ και το λυρικό θέατρο. Το διακεκριμένο αυτό έργο έχει ένα πάθος και μια ζωντάνια που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα έργα του συνθέτη, υπογραμμίζοντας όμως και τη βαθιά του σχέση με τη μουσική, καθώς και την εμμονή του στην τελειοποίηση όλων των εκφραστικών του μέσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ