Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Εμπαίζει και προκαλεί η κυβέρνηση

Προπαγανδιστικά τρικ του υπουργείου Οικονομικών

Με προκλητικούς χαρακτηρισμούς και με αστήρικτους ισχυρισμούς επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αποκρύψει από τους εργαζόμενους ότι με την κυοφορούμενη φορολογική μεταρρύθμιση Φυσικών Προσώπων επιδιώκει τη σημαντική μείωση των φόρων των πλουσίων, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα είναι κυριολεκτικά ανεπαίσθητες. Ελαφρύνσεις, οι οποίες γίνονται ασήκωτα βάρη, αν λάβουμε υπόψη ότι στα «μουλωχτά», αλλά μεθοδευμένα, αυξάνει την κατ' εξοχήν αντιλαϊκή έμμεση φορολογία, όπως έκανε πρόσφατα με τις αυξήσεις που επέβαλε κατακαλόκαιρο στη φορολογία καυσίμων, τσιγάρων και στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας.

Ενοχλούμενο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών από την κριτική που ασκήθηκε από τον Τύπο στις προωθούμενες φορολογικές αλλαγές, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ανυπόστατα σενάρια» και για «γνωστούς σεναριογράφους» οι οποίοι έσπευσαν για μια ακόμη φορά να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη... Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών διασφαλίζει για μισθωτούς και συνταξιούχους τη ...φορολογική δικαιοσύνη.

Το οικονομικό επιτελείο ψεύδεται και φυσικά το γνωρίζει ότι ψεύδεται. Τα ίδια τα στοιχεία αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση κατανοεί τη φορολογική δικαιοσύνη...

Δύο παραδείγματα είναι αρκετά για να γίνει κατανοητό ποιοι τελικά θα ωφεληθούν από τις νέες φορολογικές αλλαγές. Με το σημερινό αφορολόγητο των 11.000 ευρώ, έτσι κι αλλιώς μισθοί και συντάξεις έως 780 ευρώ δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, ενώ είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων και ένα σημαντικό κομμάτι των μισθών κινούνται κάτω από αυτά τα επίπεδα. Αρα, για εκατομμύρια συνταξιούχους, αλλά και για πολλούς μισθωτούς με μισθούς κοντά στα 800 ευρώ μηνιαίως, δεν προκύπτει κανένα απολύτως όφελος. Μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ μέχρι τώρα πλήρωνε φόρο 150 ευρώ το χρόνο, ενώ αν θα πάρουμε υπόψη μας την αύξηση του επίσημου πληθωρισμού (3,5%), ο φόρος για τα φετινά εισοδήματα θα έπρεπε να είναι περί τα 100 ευρώ. Ε, λοιπόν, μετά την εισοδηματική πολιτική λιτότητας του χειμώνα, τη φορολεηλασία του καλοκαιριού και τις ανατιμήσεις ολόκληρου του χρόνου, αυτό λέει η κυβέρνηση ότι θα είναι το όφελος για μισθωτούς με μηνιαίο εισόδημα περί τα 850-900 ευρώ. Αντίθετα, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πλούσιοι και ακόμα περισσότερο οι πολύ πλούσιοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το ισχύον καθεστώς, φορολογούμενο εισόδημα 100.000 ευρώ πληρώνει φόρο 34.100 ευρώ, ενώ με τους νέους φορολογικούς συντελεστές που προωθεί η κυβέρνηση η φορολογική επιβάρυνση το 2009 μειώνεται στα 27.100 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή όφελος 7.000 ευρώ, όσα δηλαδή εισπράττει ολόκληρο το χρόνο ένας συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ... Αυτή είναι και η ουσία της φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εγκαινιάζει από αύριο τον καθιερωμένο κύκλο επαφών με συνδικαλιστικούς φορείς. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ στη συνέχεια θα δεχτεί αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Την Πέμπτη εξάλλου θα συναντηθεί με τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 28 του Αυγούστου θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια με την ΕΣΕΕ (Συνομοσπονδία των Εμπόρων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ