Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δεν αναστέλλουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γρήγορη απόφαση για διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εφόσον αυτό δε συμμορφωθεί έως την 31η Αυγούστου με την αναστολή του προγράμματός του, εμπλουτισμού ουρανίου, ζήτησε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στο Λευκό Οίκο.

Εντούτοις, η κυβέρνηση του Ιράν έκανε την Κυριακή μία ακόμα υπενθύμιση του δικαιώματός της στην πυρηνική ενέργεια, ενώ πραγματοποιήθηκε και τακτική πυραυλική δοκιμή. Σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να αναστείλουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το θέμα που τέθηκε ήταν ότι θα βρισκόταν λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά η αναστολή εμπλουτισμού δεν είναι στο πρόγραμμα»...

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να δώσει στην Τεχεράνη προθεσμία να απαντήσει για τις πυραυλικές της δραστηριότητες έως τις 31 Αυγούστου, σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντιμετζάντ, παραχώρησε συνέντευξη στην «Guardian» του Λονδίνου, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΣΑ υποκινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αποτύχει.

Τέλος, την Κυριακή, η τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε δοκιμή πυραύλου εδάφους - εδάφους κατά τη δεύτερη ημέρα των στρατιωτικών γυμνασίων «Χτύπημα του Ζολφαγκάρ». Ο τακτικός πύραυλος «Σαεγκέχ» («Κεραυνός») -βεληνεκούς από 80 έως 250χλμ - κατασκευάστηκε στο Ιράν και έχει τελειοποιηθεί από την αμυντική βιομηχανία της χώρας, τονίζει η ιρανική τηλεόραση. Συνολικά δέκα πύραυλοι αυτού του τύπου εκτοξεύτηκαν στην περιοχή Κασάν, 200χλμ νότια της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ