Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Κλείνουν τα μάτια για την ακρίβεια

Ικανοποίηση για την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην κυβέρνηση, ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική οι επιχειρηματίες

Motion Team

Σε ρόλο θεματοφύλακα των επιχειρηματικών κερδών εμφανίστηκε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τις αρκούντως προκλητικές δηλώσεις που ακολούθησαν την ετήσια συνάντηση με εκπροσώπους των βιομηχάνων τροφίμων και ιδιοκτητών αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε μια συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την καθημερινή ακρίβεια και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.

Ο Δ. Σιούφας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον «καλό δρόμο» στον οποίο, όπως είπε, βρίσκεται η «πορεία» των κλάδων. Με άλλα λόγια δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη των κερδών τους, πράγμα το οποίο, όπως παραδέχτηκε απερίφραστα, δείχνει αφενός τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής αφετέρου την αποδοχή που βρίσκει στους επιχειρηματίες. Ο ίδιος την ώρα που οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι καθημερινό φαινόμενο έπλεξε το εγκώμιο των επιχειρηματιών γιατί... προσπαθούν να «απορροφήσουν» την αύξηση του κόστους των επιχειρήσεών τους από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα! Πάντως για την υποβολή τιμοκαταλόγων των επιχειρήσεων στο υπουργείο απ' όπου προκύπτουν οι ανατιμήσεις του επόμενου διαστήματος, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Περιορίστηκε - σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου - να δηλώσει ότι οι επιχειρηματίες τον ενημέρωσαν πως οι ανατιμήσεις για το 2006 «κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό και το επόμενο διάστημα δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε αυξήσεις».

Οι ανατιμήσεις δε γίνονται μια φορά το χρόνο, αλλά καθ' όλη τη διάρκειά του, γιατί αυτό είναι «ανταγωνισμός», είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), Π. Παντελιάδης, συμπληρώνοντας ότι μ' αυτό το σκεπτικό -προφανώς- δε βλέπει να υπάρχει λόγος για έξαρση ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, Α. Αλεξάκης, απέδωσε στις βιομηχανίες την «ευθύνη» για τις ανατιμήσεις υποστηρίζοντας ότι «κάθε τόσο ζητάνε αυξήσεις» και τους... συνέστησε να «περιορίσουν τα κέρδη τους στα ευρωπαϊκά επίπεδα», διαφορετικά, είπε, τα μέλη του ΣΕΣΜΕ θα στραφούν σε απευθείας εισαγωγές από τις μητρικές πολυεθνικές, παρακάμπτοντας τις θυγατρικές τους. Για λεπτομέρειες παρέπεμψε με νόημα στο Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το ίδιο ανέξοδα παραδέχτηκε ότι «ακρίβεια υπάρχει, την πολεμάμε και η προσπάθειά μας είναι αυτή να κινείται γύρω από τον πληθωρισμό». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε με τη σειρά του ικανοποιημένος γιατί οι επιχειρηματίες είναι ευχαριστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και επανέλαβε το προσφιλές στα κυβερνητικά στελέχη εγχειριδιακό ιδεολόγημα -καθαρό εμπαιγμό- ότι «ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι το καλύτερο ανάχωμα στην ακρίβεια».

«Δεν έχουμε σχέδια για ανατιμήσεις στο άμεσο διάστημα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Τ, για να συμπληρώσει πως όποιες ανατιμήσεις γίνουν θα κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό. Τέλος, ο εκπρόσωπος των γαλακτοβιομηχάνων, Μ. Κασσαλιάς, υποστήριξε ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί» στον κλάδο, παραπέμποντας στο εύρος τιμών που υπάρχει στα γάλατα, και προσπάθησε να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές ψελλίζοντας επιχειρήματα περί γεωγραφικής κατανομής, κόστους συγκέντρωσης της πρώτης ύλης και διανομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ