Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα παρέμβαση για τα εργοδοτικά εγκλήματα

Συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης είχε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αθήνας και του κλαδικού Συνδικάτου της Αθήνας

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα εργοδοτικά εγκλήματα στους τόπους δουλιάς
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα εργοδοτικά εγκλήματα στους τόπους δουλιάς
Συνέχεια των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών των ταξικών δυνάμεων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αποτέλεσε η χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του κλαδικού Συνδικάτου της Αθήνας με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο. Πριν ακόμα συμπληρωθεί το πρώτο 8μηνο του 2006 έχουν σημειωθεί 74 θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα, σύμφωνα μόνο με την καταγραφή του «Ρ», ενώ πέρυσι μόνο επίσημα καταγράφηκαν 111 νεκροί εργάτες στους τόπους δουλιάς.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, σημείωσε τα εξής: «Εμείς θέσαμε συνολικά το ζήτημα των μέτρων της υγιεινής και ασφάλειας που αφορά τους οικοδόμους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υφυπουργός άκουσε τα ζητήματα που βάλαμε. Πρέπει να πούμε ότι στα πολύ σοβαρά θέματα έχουμε διαφορετική άποψη, όπως είναι αυτό που λέμε για την ένταξη των Γιατρών Εργασίας και των Μηχανικών Ασφαλείας σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Ούτως ώστε, να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται, να μην αμείβονται από τους εργοδότες, κάτι που σημαίνει ότι κάνουν και ό,τι τους πει ο εργοδότης».

Ν' ανατραπεί η πολιτική που γεννά τα εγκλήματα

Εργατικά «ατυχήματα» δε θα σταματήσουν να γίνονται όσο η εφαρμοζόμενη πολιτική θρέφει την εργοδοτική αυθαιρεσία, προστατεύει την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων. Οι προθέσεις του υπουργείου να ετοιμάσει ένα σχετικό νομοσχέδιο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, δε δίνει καμία εγγύηση για τη βελτίωση της κατάστασης προς όφελος των εργαζομένων. Αλλωστε, ακόμα και για όσα σήμερα προβλέπει ο νόμος, είναι γνωστό ότι, είτε μένουν ανεφάρμοστα με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων (πχ υποστελέχωση υπηρεσιών ΣΕΠΕ) ή παραβιάζονται προκλητικά από τους εργοδότες (πχ παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας και γιατρών σε τόπους δουλιάς).

Γι' αυτό ο Γ. Πάσουλας συνέχισε στη δήλωσή του: «Υπάρχει πρόθεση απ' ό,τι μας είπαν για ένα νομοσχέδιο σχετικά με τα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλειας. Εμείς πιστεύουμε ότι πέρα από τις όποιες προθέσεις μπορεί να υπάρχουν, αυτά τα ζητήματα θα λυθούν με την πάλη του κινήματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλούμε και τους οικοδόμους και γενικότερα τους εργαζόμενους να παλέψουν ούτως ώστε να ανατραπεί η πολιτική που έχει την ευθύνη για τα θανατηφόρα "ατυχήματα" στην οικοδομή και γενικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ