Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τώρα έρχονται οι ιδιωτικές ... εφορίες!

Η κυβέρνηση Μπους καταργεί τις δημόσιες υπηρεσίες είσπραξης φόρων και κάνει δώρο 330 εκατ. δολάρια σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αμόκ» ιδιωτικοποιήσεων έχει καταλάβει την κυβέρνηση Μπους με τελευταίο θύμα το δημόσιο σύστημα είσπραξης των φόρων, δηλαδή τις εφορίες...

Ηδη, αρκετοί Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν κληθεί από ιδιωτικές εταιρείες να πληρώσουν τα χρέη τους.

Σε ρεπορτάζ της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» (στις 21 του Αυγούστου) σημειώνεται ότι εντός των επόμενων δύο βδομάδων η κρατική Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος (IRS) θα στείλει 12.500 υποθέσεις καθυστέρησης πληρωμής φόρων στις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την είσπραξη. Στην πρώτη φάση, οι ιδιωτικές εταιρείες θα ασχοληθούν με τους οφειλέτες που χρωστούν μέχρι 25.000 δολάρια. Με τους υπόλοιπους θα συνεχίσει να ασχολείται η κρατική IRS.

Με την εξωφρενική απόφαση της κυβέρνησης Μπους, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των εφοριών, ανατρέπεται και ένα από τα πάγια επιχειρήματα των υποστηρικτών αυτής της πολιτικής. Οτι, δήθεν, με την ιδιωτικοποίηση μειώνεται το κόστος των υπηρεσιών και έτσι ωφελείται το δημόσιο και ο φορολογούμενος πολίτης.

Οπως σημειώνει ο Τσαρλς Ροσότι, πρώην ανώτατος υπάλληλος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος, οι ιδιωτικές εταιρείες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα εισπράξουν περίπου 1,4 δισ. δολάρια, αλλά θα κρατήσουν ως αμοιβή 330 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, για κάθε δολάριο που θα εισπράττουν θα κρατούν τα 24 σεντς.

Ομως, τονίζει ο Τ. Ροσότι, αν η δημόσια υπηρεσία είσπραξης των φόρων ενισχυόταν με νέους υπαλλήλους θα μπορούσε να εισπράττει 9 δισ. δολάρια το χρόνο, με κόστος (μισθοί υπαλλήλων, κλπ.) 296 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, η χρηματοδότηση της δημόσιας υπηρεσίας θα κόστιζε μόλις τρία σεντς για κάθε εισπραττόμενο δολάριο.

Η διαφορά είναι προφανέστατη και αποδεικνύει ότι ο πραγματικός λόγος της ιδιωτικοποίησης των εφοριών είναι να δοθεί ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων στις ιδιωτικές εταιρειες.

Υπάρχει και μια ακόμη πτυχή στην υπόθεση αυτή, η οποία αφορά στο παρελθόν των εταιρειών που ανέλαβαν την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων. Οι δύο από τις τρεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», έχουν καταδικαστεί για χρήση αθέμιτων μέσων για να πάρουν δουλειές σε διάφορες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες «Τεξ» και «Λινεμπάγκερ» καταδικάστηκαν για απόπειρες δωροδοκίας δημόσιων λειτουργών για να κερδίσουν σε διαγωνισμούς...

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της εξαπάτησης των φορολογουμένων, αλλά και ο κίνδυνος να παραβιαστούν κρίσιμα προσωπικά τους δεδομένα (όπως τα φορολογικά στοιχεία) για «εμπορική» αξιοποίηση. Το γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα κινηθούν με αποκλειστικό γνώμονα το μέγιστο κέρδος γεννά πρόσθετους κινδύνους για τους φορολογούμενους, ακόμα και εκβιασμούς.

Πολλά στελέχη της δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος τονίζουν ότι σ' αυτή τη μεθόδευση, της ιδιωτικοποίησης των εφοριών, σημαντικό ρόλο έπαιξε το Κογκρέσο, το οποίο απέρριψε (μέσα στο κλίμα των γενικών περικοπών) την πρόταση για πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων, καθιστώντας την Υπηρεσία αδύναμη να εκπληρώσει την αποστολή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ