Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προεκλογικός... δικομματισμός

H προεκλογική περίοδος για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ετοιμάζει «Οδηγία» για ισότιμη μεταχείριση όλων των συνδυασμών. Η «Οδηγία», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, θα σταλεί μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Το ΕΣΡ έχει στείλει από την 1η Αυγούστου «Υπόδειξη» προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενόψει των εκλογών να τηρούν όπως οφείλουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, τις «αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας» στις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, είπε πως οι υπηρεσίες του ΕΣΡ συνεχίζουν να καταγράφουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και του Αυγούστου και ότι το ΕΣΡ θα ελέγξει εάν ή όχι τηρούνται οι διατάξεις για την πολυφωνία.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Ιούλη των σταθμών εθνικής εμβέλειας παρότι για πρώτη φορά παρατηρείται μια μικρή αύξηση του ποσοστού των μικρών κομμάτων, εντούτοις οι διακρίσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, είναι εμφανέστατες. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να προβάλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα με συνολικό ποσοστό χρόνου που ξεπερνά το 90%. Χαμηλά εξακολουθούν να είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά κυρίως στο MEGA με 3,27% και στον ALPHA με 3,93%.

Συνολικά τα ποσοστά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των σταθμών εθνικής εμβέλειας το μήνα Ιούλη έχουν ως εξής:

  • ΝΕΤ 88,51%
  • MEGA 91,08%
  • ANTENNA 92,19%
  • ALPHA 91,25%
  • STAR 88,99%
  • ALTER 91,94%

Για το θέμα της πολιτικής πολυφωνίας είχαν κληθεί χτες εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ για παραβιάσεις σε βάρος του ΚΚΕ το μήνα Ιούνη. Το ΕΣΡ δεν πήρε απόφαση γιατί περιμένει υπόμνημα από το σταθμό το οποίο θα σταλεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη χτεσινή Ολομέλεια είχαν κληθεί εκπρόσωποι του «Channel 9» για την κατάσταση που επικρατεί στο σταθμό με την απόφαση της ιδιοκτησίας να προχωρήσει ουσιαστικά σε απολύσεις εργαζομένων που σαν συνέπεια έχουν και την αλλαγή της φυσιογνωμίας του σταθμού. Αγνωστο, όμως, φαίνεται ότι είναι το μέλλον του σταθμού που δεν αποκλείεται να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο πρόεδρος του ΔΣ Γιάννης Ρόρρης και χτες στο ΕΣΡ επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους για να αιτιολογήσει τις παράνομες συμβάσεις και τις «εθελούσιες εξόδους» των εργαζομένων. Ο Γ. Ρόρρης χωρίς όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ να αποκλείσει τίποτα, είπε ότι η τελική απόφαση για το μέλλον του «Channel 9» θα ληφθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτέμβρη. Την επόμενη μέρα οι υπεύθυνοι του σταθμού θα καταθέσουν υπόμνημα στο ΕΣΡ. Στη χτεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν και έθεσαν υπόψη του ΕΣΡ τα προβλήματά τους οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό τονίζοντας ότι από τους 360 εργαζόμενους στο «Channel 9», έχουν μείνει περίπου 80 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι σε διαθεσιμότητα.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα πρόστιμα. Επεβλήθη πρόστιμο 50.000 ευρώ στον ALPHA για υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος με τη μετάδοση στις 27/6/2006 αποσπασμάτων από το «Distraction» με τον Ηλία Ψινάκη. Πρόστιμα επιβλήθηκαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Studio 3 FM» του Νομού Θεσσαλονίκης 10.000 ευρώ για χρήση δύο συχνοτήτων και στον «Hit FM» Ρόδου 10.000 ευρώ για παράνομη δικτύωση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σήμερα το πρωί ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ έχουν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ