Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Περιφερειακό... νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την «Καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και άλλες διατάξεις» παρουσίασε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος. Με το νομοσχέδιο τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, δημοσιεύσεων, ισολογισμών, διακηρύξεων και κρατικής διαφήμισης. Οι όροι αυτοί είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσουν τη συγκέντρωση των περιφερειακών εφημερίδων, ενώ η όλη διαδικασία πιστοποίησης αυτής της δυνατότητας θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ενα από τα ιδιαίτερα στοιχεία που θέτει το νομοσχέδιο είναι η θεσμοθέτηση του τοπικού Τύπου, δηλαδή των εφημερίδων που κυκλοφορούν στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και δεν έχουν πανελλαδική κυκλοφορία.

Το άρθρο 2 αναφέρεται στις προϋποθέσεις για την καταχώριση δημοσιευμάτων που ανατίθενται με απόφαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα οι εφημερίδες να έχουν πωλήσεις κατ' ελάχιστον 750 φύλλων ανά έκδοση. Να εκδίδονται κατ' ελάχιστο όριο σε οκτώ σελίδες οι ημερήσιες και σε δέκα οι εβδομαδιαίες, εφόσον εκτυπώνονται σε χαρτί διαστάσεων «κατά κατώτερο όριο 58Χ73 εκατοστά του μέτρου ανά φύλλο ή κατ' ελάχιστο όριο σε 16 σελίδες οι ημερήσιες και σε 20 οι εβδομαδιαίες». Θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίκαιρη ύλη, ειδήσεις, σχόλια σε ποσοστό τουλάχιστον 65% της ύλης τους, από την οποία ποσοστό τουλάχιστον 50% αφορά σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος του νομού ή του δήμου ή της κοινότητας, όπου έχουν την έδρα τους οι περιφερειακές και τοπικές αντίστοιχα εφημερίδες. Δε θα πρέπει να περιέχουν ύλη η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου άλλου εντύπου. Στις προϋποθέσεις αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να απασχολούν νομίμως δημοσιογράφους. Ειδικότερα οι ημερήσιες τουλάχιστον δύο ασφαλισμένους στα ασφαλιστικά οικεία ταμεία. Οι εβδομαδιαίες εφημερίδες να απασχολούν τουλάχιστον ένα δημοσιογράφο ασφαλισμένο στο ταμείο. Προϋποθέσεις υπάρχουν και για τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων δύο ή περισσοτέρων εφημερίδων. Γι' αυτή την περίπτωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο πριν από τη συγχώνευση χρόνος κυκλοφορίας της καθεμίας προσμετράται για τον υπολογισμό του ελάχιστου χρονικού διαστήματος «του παρόντος άρθρου».

Στην κατανομή καταχωρίσεων για τις περιφερειακές εφημερίδες στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι περιλήψεις των διακηρύξεων και προκηρύξεων καταχωρίζονται υποχρεωτικά με κριτήριο την ίση κατανομή με την αμοιβή που καθορίζεται από συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, από τον αρμόδιο φορέα για λογαριασμό του οποίου δημοσιεύεται η προκήρυξη. Σε νομούς στους οποίους δεν εκδίδεται ημερήσια εφημερίδα αρκεί η δημοσίευση σε δύο τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες του νομού στον οποίο θα γίνει η μελέτη ή η προμήθεια αγαθών.

Στις τοπικές εφημερίδες οι περιλήψεις των προκηρύξεων και διακηρύξεων καταχωρίζονται υποχρεωτικά με κριτήριο την προβλεπόμενη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 13 του νόμου 2328/95. Σε δήμους ή κοινότητες εντός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που δεν εκδίδεται ημερήσια εφημερίδα, αρκεί η δημοσίευση σε δύο τουλάχιστον εβδομαδιαίες εφημερίδες του δήμου ή της κοινότητας όπου εδρεύει ο φορέας.

Στην αμοιβή για την καταχώριση δημοσιευμάτων το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι δημοσιεύσεις αποστέλλονται στους φορείς ή τις επιχειρήσεις ή τους οργανισμούς προς καταχώριση στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες απευθείας. Η χρησιμοποίηση διαφημιστικών γραφείων ή άλλων ενδιαμέσων απαγορεύεται. Αυτές οι δημοσιεύσεις καταχωρίζονται με αμοιβή η οποία καθορίζεται από την εκάστοτε κατά διατίμηση του χιλιοστομέτρου με κοινή απόφαση του υπουργού στον οποίο ανατίθενται «εκάστοτε οι αρμοδιότητες υπουργού Τύπου και ΜΜΕ και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών».

Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου ο υπεύθυνος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έθεσε θέμα για την Ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα του και με την οποία ζητούσε στοιχεία για το πώς έχει γίνει η κατανομή των διαφημιστικών προγραμμάτων των υπουργείων και του δημόσιου τομέα λέγοντας ότι μια σειρά από αυτούς τους φορείς δεν έχουν ακόμη απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ