Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Χαμόγελα και προβληματισμοί
  • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δύο αντικείμενα από το Γκετί
  • Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα
  • Αντιφατική η κυβερνητική πολιτική

Επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται πλέον το Ανάγλυφο της Θάσου και η Ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη, τα δύο δηλαδή αρχαία αντικείμενα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από το γνωστό για την εμπλοκή του σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες.

Δικαίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν έκρυβαν τη χαρά τους κατά τη χτεσινή πανηγυρική παρουσίαση των αντικειμένων στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου από τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, αφού πρόκειται για αρχαιότητες που η Ελλάδα διεκδικεί για πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά τα χαμόγελα «πάγωσαν» κατά την ομιλία του υπουργού, ο οποίος ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει μια «σαφή» πολιτική στο θέμα των διεκδικήσεων αρχαιοτήτων, ωστόσο υπέπεσε σε αντιφάσεις που πιθανόν να αποβούν και επικίνδυνες για το όλο εγχείρημα.

Κατ' αρχήν, ο υπουργός είπε ότι η «άνευ ουδενός ανταλλάγματος επιστροφή των δύο αρχαίων αντικειμένων ήταν και μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του μουσείου Γκετί» και του διευθυντή του! Αυτό σημαίνει ότι είναι σταθερή επιλογή και αυτής της κυβέρνησης η προσφορά αρχαιολογικών ανταλλαγμάτων για να μας επιστραφούν τα κλεμμένα μας και όταν δε δίνουμε αυτά τα ανταλλάγματα λέμε και «ευχαριστώ».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «θα διεκδικήσει από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικό αρχαίο αντικείμενο για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης», αλλά «δε θέλουμε να αδειάσουμε τις προθήκες των ξένων Μουσείων (...) όμως αυτή η διακίνηση των αρχαιοτήτων πρέπει να υπακούει σε ηθικούς κώδικες και νομικούς κανόνες»!

Κατ' αρχήν αποτελεί αξίωμα το ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική αρχαιότητα με «νόμιμο» - έστω και από ηθικής πλευράς - τρόπο σε ξένα χέρια. Αρα ή διεκδικείς οτιδήποτε ελληνικό ή περιορίζεσαι σε αυτά που μπορείς. Στη δεύτερη περίπτωση οι παραπάνω «κορόνες» δεν ταιριάζουν. Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, του οποίου ο «κύκλος εργασίας» και κέρδους συγκρίνεται μόνο με αυτό του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, είναι προφανές ότι δεν υπακούει σε «ηθικούς» κώδικες. Και είναι πασίγνωστο ότι αυτό το εμπόριο τροφοδοτεί τις αρχαιολογικές συλλογές - μουσειακές ή ιδιωτικές - παγκοσμίως. Ουσιαστικά, ο Γ. Βουλγαράκης ασκεί μια πολιτική του τύπου «συμφωνία κυρίων», αλλά αυτό δεν είναι εθνική πολιτική.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός υποσχέθηκε «αναδιάρθρωση» των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ ώστε να δημιουργηθεί μία Διεύθυνση με αντικείμενο τις διεκδικήσεις και τη συγκρότηση καταλόγου με «ξενιτεμένες» ελληνικές αρχαιότητες.

Τα δύο αντικείμενα θα εκτίθενται για ένα διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια θα ενταχθούν στις συλλογές των Μουσείων της Θάσου και της Θήβας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαπραγματεύσεις με το Γκετί συνεχίζονται για το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και την αρχαϊκή κόρη και για το σκοπό αυτό θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του αμερικανικού μουσείου στα τέλη του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ