Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εγώ είμαι ένα σύννεφο

Αφιέρωμα στην Φλέρυ Νταντωνάκη στον «902 Αριστερά στα FM»

Στην Φλέρυ Νταντωνάκη, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό της, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή, 6 με 8 το απόγευμα, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο,τι είχε να πει το έλεγε τραγουδώντας. Η ζωή της, σπασμένο γυαλί στη χούφτα της πόλης, η φωνή της, κατακόκκινο τριαντάφυλλο που έψαχνε να βρει νερό κάτω από την άσφαλτο, μόνο, μέσα στη φοβερή ερημία του πλήθους.

Οταν κατάφερνε να βρει έστω και μια σταγόνα νερό, την προσέφερε πρώτα στα όνειρά μας και τις ευαισθησίες μας, που τις πατούσαν οι αδιάφοροι περαστικοί.

Η Ελευθερία Παπαδαντωνάκη γεννήθηκε στην Κρήτη. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 βρέθηκε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Φιλοσοφία και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Από εκεί με υποτροφία πήγε στο πανεπιστήμιο του Μπραντάις, από όπου αποφοίτησε το 1961. Στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στη σκηνή του Μπροντγουέι και οι κριτικοί αναγνώρισαν κάτι το διαφορετικό σε αυτήν την υπέροχη φωνή, τη γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία και τα μεγάλα εκφραστικά μάτια.

Το 1965 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία της Τζόαν Μπαέζ, «Vanguard», από την οποία κυκλοφόρησε ο δίσκος «Φλέρυ» με λαϊκά τραγούδια των Παπαϊωάννου, Γαβαλά, Ατταλίδη, και Καζαντζίδη με σολίστ τον ελληνικής καταγωγής κλαρινετίστα Γκας Βάλι. Το 1971, σε μια παράσταση - αφιέρωμα στον Ζακ Μπρελ στο θέατρο «Οφ Μπροντγουέι», την άκουσε ο Μάνος Χατζιδάκις: Εγινε η μούσα του τραγουδώντας με ανεπανάληπτο τρόπο «Τον Κύκλο του CNS», τον «Μεγάλο Ερωτικό», τις «Γειτονιές του Φεγγαριού», τον «Καπετάν Μιχάλη» και τα «Λειτουργικά».

Η Φλέρυ Νταντωνάκη συμμετείχε επίσης στους δίσκους «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», του Μάνου Χατζιδάκι, και τη «Νυχτερινή δοκιμασία» του Ηλία Λιούγκου, ενώ το 1986 τραγούδησε στο δίσκο «Τσιμεντένια Τρένα» με τους «Τερμίτες». Το 1994 ερμήνευσε με έναν εντελώς ιδιαίτερο και τραγικό τρόπο το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά» των Τάσου Λειβαδίτη - Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεία που έχει καταγραφεί στον δίσκο «Απονες Εξουσίες».

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1980, η Φλέρυ Νταντωνάκη τραγούδησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αγγλόφωνα τραγούδια, τα οποία μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά από το Γ` Πρόγραμμα στις 10 Φεβρουαρίου. Οι μοναδικές ερμηνείες αποτυπώθηκαν στον δίσκο «Φλέρυ Νταντωνάκη: Η αιώνια εφηβεία της φωνής».

Αναπαύθηκε δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι στην αττική γη στις 18 Ιουλίου 1998.

Τα όνειρά της δεν ήταν από αυτά που εκτίθενται για να εισπράξουν χειροκροτήματα. Επέλεξε να τα νανουρίζει με την υπέροχη φωνή της, μόνη, ψιθυρίζοντάς τους τραγούδια και παραμύθια.

Οσοι εξακολουθούν να μαγεύονται από τη βόλτα του φεγγαριού πάνω από τις γειτονιές μας, και όσοι μαγεύονται, ακόμα, από μια βόλτα όταν η πόλη, αποκαμωμένη, κοιμάται, ίσως ακούσουν, αν είναι τυχεροί, την Φλέρυ Νταντωνάκη μέσα στη νύχτα να συνομιλεί με τα αερικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ