Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Αγρα»: Κρίστοφερ Μάρλοου «Ταμερλάνος ο Μέγας». (Μετάφραση - εισαγωγή Σεραφείμ Βελέντζας. Με το έργο αυτό του, συγκαιρινού «ανταγωνιστή» του Σαίξπηρ, ποιητή, εγκαινιάστηκε η ελισαβετιανή θεατρική εποχή. Το έργο σημείωσε μεγάλη για την εποχή επιτυχία, λίγο μετά την ήττα της ισπανικής αρμάδας από το στόλο της Ελισάβετ Α΄, με αποτέλεσμα να γράψει ο Μάρλοου και ένα δεύτερο μέρος, για την κατακτητική πορεία του Ασιάτη στρατηλάτη).

- Ζορζ Σιμενόν «Κόκκινη φωτιά». (Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ. Κοινωνικο-ψυχολογικού περιεχομένου μυθιστόρημα του κορυφαίου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, γραμμένο στις ΗΠΑ).

- Ντανύ Λαφεριέρ «Η σάρκα του αφέντη». (Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ, μυθιστόρημα).

- Ελιοτ Ουαϊνμπέργκερ «Τι άκουσα στο Ιράκ». (Μετάφραση Σπύρος Βέργος. Βιβλίο - κατηγορώ για την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ και την παραπληροφόρηση της αμερικανικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης).

- Κατερίνα Μάτσα «Η περίπτωση Ευρυδίκη (Κλινική της τοξικομανίας)». (Μελέτη της γνωστής ψυχιάτρου, ειδικής κατά της μάστιγας των ναρκωτικών).

- «Μεταίχμιο»: Λεύκιος Ζαφειρίου «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου». (Βιοεργογραφική μελέτη για τον επαναστάτη ποιητή, βασισμένη στις μέχρι τώρα εξακριβωμένες πληροφορίες. Περιλαμβάνονται επίσης: Το πρώτο ποίημά του στα ελληνικά. Η ωδή «Ελπίς πατρίδος» - 1819. Σημαντικές επιστολές του. Καταγραφή των σωζόμενων χειρογράφων. Εκτενής βιβλιογραφία. Εγγραφα, φωτογραφίες και ξεχωριστό φυλλάδιο με φωτογραφική αναπαραγωγή της πρώτης έκδοσης της ωδής «Ελπίς πατρίδος»).

- Μάνος Ελευθερίου «Η γυναίκα που πέθανε δυο φορές». (Φανταστικό μυθιστόρημα του ποιητή και στιχουργού, εμπνευσμένο από την προβοκατόρικη δολοφονία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, μετά το Δεκέμβρη του 1944).

- Πέδρο Χουάν Γκοντιέρες «Ο δικός μας Γκράχαμ Γκρην στην Αβάνα». (Μετάφραση Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Μυθιστόρημα του Κουβανού συγγραφέα-δημοσιογράφου, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με έναν τουρίστα στην Αβάνα, την εποχή του δικτάτορα Μπατίστα, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο συγγραφέας «Γκράχαμ Γκρην»).

- Ντάσιελ Χάμετ «Η κατάρα των Ντέιν». (Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης, μυθιστόρημα).

- Τζέιμς Ελρόι «Αίμα στο φεγγάρι». (Μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη, μυθιστόρημα).

- Μάνουελ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Ποδόσφαιρο (Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού. Μια θρησκεία σε χέρια πολυεθνικών». (Μετάφραση Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Μυθιστόρημα για τις κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις του ποδοσφαίρου).

- «Κέδρος»: Στα πλαίσια της σειράς ποιητικών βιβλίων κυκλοφόρησε ένα μικρό ανθολόγιο με τίτλο «Η ποίηση στον "Κέδρο"», που περιλαμβάνει 17 ποιήματα 17 σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.

- Ελιετ Αμπεκάσις «Ο θησαυρός του Νάφυ». (Μετάφραση Αγλαΐα Κατράκη. Μυθιστόρημα).

- Γκοβόστης: Μπέρναρ Σω «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι». (Μετάφραση Μαρία Κάρμα. Θεατρικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού).

- Εμμανουήλ Βικτ. Νικολόπουλος «Ο πλανήτης των θηρίων». (Πολιτικό μυθιστόρημα).

- «Κριτική: Μάικλ Μαν «Κράτη, πόλεμος και καπιταλισμός». (Μετάφραση Ελένη Τζερεζολέ, πρόλογος - επιμέλεια Μανούσος Μαραγκουδάκης. Μελέτη για τη συγκρότηση των κρατών, αυτοκρατοριών και των ευρωπαϊκών δυναστικών κρατών από το μεσαίωνα και εντεύθεν).

- Λυν Μέσκελ «Η αρχαιολογία στο στόχαστρο». (Μετάφραση - επιμέλεια Αβραάμ Κάονα - Εύη Σαμπανίκου. Μελέτη για τη σχέση αρχαιολογίας και διεθνούς πολιτικής - έως και στρατιωτικής επέμβασης - ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο).

- «Νησίδες»: Φούλα Λαμπελέ «Αγγελοι είναι, τι ξέρουν αυτοί;». (Διηγήματα).

- «Ζήτρος» «111+1 εικαστικοί». (Λεύκωμα με εικαστικά έργα Βορειοελλαδιτών εικαστικών, εκδομένο σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας).

- «Opus Magnum» Πατησίων 128, 11257 Αθήνα, 210-8825241: Ιαν Πηρς «Ο χαμένος πίνακας του Ραφαήλ». (Μετάφραση Βιργινία Γάκα. Μυθιστόρημα).

- Ερικ Αμπλερ «Η κληρονομιά των Σίρμερ». (Μετάφραση Αμαλία Χατζηευγενίδου. Μυθιστόρημα).

- Πατάκης: Βούλα Μάστορη «Το αγόρι των μελισσών» και «Μελλόντια, το κορίτσι που γεννήθηκε στο μέλλον». (Παραμύθια, εικονογράφηση Γιώργος Δημητρίου).

- «Bell»: Στέφεν Κιγκ «Περί συγγραφής (Το χρονικό της Τέχνης)». (Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος. Αυτοβιογραφία για την παιδική ηλικία του συγγραφέα και τα «εργαλεία» της συγγραφικής δουλιάς του).

- Σάκκουλας: Βασίλη Α. Σωτηρόπουλου «Η συνταγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων». (Νομολογική μελέτη). Σοφίας Γιοβάνογλου «Θεσμικά προβλήματα της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων» (Μελέτη).

- «Αγκυρα»: Νίκος Χ. Λαγκαδινός «Καλύτερα τύψεις παρά απωθημένα». (Ιστορίες του γνωστού δημοσιογράφου για το θέατρο, τη δημοσιογραφία και την πολιτική).

- «Πορτοκάλι»: Βησσαρία Ζορμπά - Ραμμοπούλου «Το κάστρο της κυρα-Ρήνης». (Ανάπλαση λαϊκού παραμυθιού της Ακαρνανίας. Εικονογράφηση Ακριβή Συμεωνίδη).

- Αγγελική Βαρελά «Το πιάτο του Αλέξανδρου». (Παραμύθι, εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση).

- Επιτροπή για το Δικαίωμα Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα. (Σταδίου 39, Αθήνα, 210-9765582). «Αποτέφρωση των νεκρών - Αίτημα των καιρών (όσα πρέπει να ξέρετε για την αποτέφρωση των νεκρών». (Μελέτη και οδηγίες για την αποτέφρωση σήμερα. Το βιβλίο συνοδεύει και CD).

- «Θέματα Λογοτεχνίας». (Τριμηνιαίο περιοδικό θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας. Τεύχος 30, με αφιέρωμα στους Ι. Καμπανέλλη και Μ. Αναγνωστάκη. Εκδόσεις Γκοβόστη).

- «Πολίτης». (Μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης. Τεύχη 141, 142, 143).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ