Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Δασοκτόνο «γαϊτανάκι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαλκιδική, στη Μάνη, στη Ζάκυνθο και την Εύβοια ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τη δασοκτόνα πολιτική, που ακολούθησαν και ακολουθούν στη χώρα μας, επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια πολιτική, η οποία έχει ως επίκεντρό της την άκρατη εμπορευματοποίηση των δασών, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πολιτική, που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, επομένως, που και φέτος το καλοκαίρι φανερώθηκε με όλη της τη μεγαλοπρέπεια η ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών, ουσιαστικής πρόληψης των πυρκαγιών και η πλήρης ασυνεννοησία των φορέων πυρόσβεσης. Είχε φροντίσει το ΠΑΣΟΚ από το 1998, με την απόσπαση της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία, να δώσει ένα καθοριστικό χτύπημα στην ενιαία διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων... Οπως έχουν φροντίσει οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ πριν, όσο και της ΝΔ σήμερα, να διαθέτουν κάθε χρόνο ελάχιστα κονδύλια για έργα αντιπυρικής προστασίας. Οπως φροντίζουν, επίσης, να καλύπτουν τις 2.500 οργανικές θέσεις δασοφυλάκων με μόλις 840 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή οι φορείς των δασολόγων υπολογίζουν σε 5.000 τα άτομα, που θα πρέπει να στελεχώνουν τα Δασαρχεία και τα Δασονομεία της χώρας, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής προστασία των δασών από εμπρησμούς και καταπατήσεις.


Eurokinissi

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε μια πλήρη αρμονία, διαγκωνίζονται ποια είναι συνεπέστερη στην παράδοση του δασικού πλούτου στην εμπορευματοποίηση, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις αποχαρακτηρισμού. Το νόμο 998/79 της ΝΔ, μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να χαρακτηριστούν ως «χορτολιβαδικά» 25 εκατ. στρέμματα δασών, διαδέχτηκε ο νόμος 1734/87, του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο επιχειρήθηκε να χαρακτηριστούν ως «βοσκότοποι» 45 εκατ. στρέμματα δασών.

Το 2000, το ΠΑΣΟΚ προέκρινε την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, το 2006 έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να προτείνει μια νέα πιο καταστροφική αναθεώρησή του. Το 2003, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον αντιδασικό νόμο, με τον οποίο επιχειρείται να αποχαρακτηριστούν 40 εκατ. στρέμματα δασών, το 2005 η ΝΔ, με εγκύκλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τον εφαρμόζει. Το 2003 και με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου (!) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχωρεί στους καταπατητές τις εντός σχεδίου τσιμεντοποιημένες δασικές εκτάσεις. Το 2006 έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ, που παραχωρεί - με πολλές δόσεις και ...εκπτώσεις - 3.000.000 στρέμματα καταπατημένων εκτάσεων στους καταπατητές...

Την πολιτική αυτή της εμπορευματοποίησης στηρίζουν, βέβαια, και οι νομάρχες και δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ολοι αυτοί, αντί να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των δασών και τη σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου με κριτήριο ότι το κράτος έχει την κυριότητα των δασών, πιέζουν για επεκτάσεις σχεδίων πόλης, ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, ενώ δε σταματούν να εκδίδουν αφειδώς οικοδομικές άδειες για ξενοδοχεία, βίλες και άλλες εγκαταστάσεις. Οσο, λοιπόν, αυτό το τραγικό «γαϊτανάκι» σε βάρος των δασών θα συνεχίζεται, οι δασικές πυρκαγιές θα είναι κάθε καλοκαίρι στην ημερήσια διάταξη. Εκτός αν οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα, παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που θεωρεί τη γη, τα δάση, όλο το φυσικό πλούτο της χώρας ως εμπόρευμα.


Eurokinissi


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ