Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ζητά αντικειμενικότητα και ισοτιμία

Οδηγία εξέδωσε χτες το ΕΣΡ προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών

Με Οδηγία που εξέδωσε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), επιχειρεί να παρέμβει στη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισομερής παρουσίαση και μετάδοση όλων των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Η Οδηγία, η οποία θα αποσταλεί προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εξειδικεύει - όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης - τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΣΡ το προηγούμενο διάστημα είχε αποστείλει προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς Υπόδειξη, ζητώντας την επί ίσοις όροις ενημέρωση.

Το ΕΣΡ και στην Οδηγία επικαλείται το Σύνταγμα και διατάξεις του νόμου ζητώντας την εφαρμογή τους. Να σημειώσουμε ότι κανένας νόμος δεν περιλαμβάνει διατάξεις σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το ΕΣΡ και στην Οδηγία αναφέρεται στην υποχρέωση των σταθμών να εφαρμόσουν μεταξύ άλλων το άρθρο 15 του Συντάγματος, κατά το οποίο οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοση των πληροφοριών. Επίσης αναφέρεται στο άρθρο 6 παρ. 2 του νόμου 2328/1995. Το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών. Τονίζεται ότι οι σταθμοί στους οποίους χορηγούνται οι άδειες πρέπει να μεριμνούν ανάμεσα σε άλλα, για την «αντικειμενική ενημέρωση» και τη «διασφάλιση της πολυφωνίας».

Στις γενικές αρχές και τις ειδικές διατάξεις της «Οδηγίας» υπογραμμίζεται ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση των «πάσης φύσεως ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα» στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές «οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας». Η παρουσίαση των σχετικών θεμάτων στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές δε θα πρέπει από πλευράς χρόνου να γίνεται κατά «τρόπο που να ευνοεί ένα συγκεκριμένο συνδυασμό ή μεμονωμένους υποψηφίους». Κατά τη μετάδοση επίσης των εκπομπών ή «πληροφοριών» που θα αφορούν τις εκλογές, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να προβάλλουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες «κατά το δυνατόν» όλων των συνδυασμών και υποψηφίων, «τηρώντας τους κανόνες της αντικειμενικότητας, της ίσης κατανομής χρόνου παρουσίασής τους, όπως και ισομερούς παρουσίασής τους σε ζώνες τηλεθέασης».

Το ΕΣΡ αναφέρεται ειδικότερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας για τους συνδυασμούς των υποψήφιων προέδρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών, Πειραιώς και άλλων μεγάλων δήμων, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι δε θα πρέπει να «προβαίνουν σε μεροληπτική παρουσίαση ή σε συγκεκαλυμμένη διαφήμιση μερικών από αυτούς».

Θέτονται επίσης θέματα τα οποία αφορούν τις πολιτικές διαφημίσεις, που θα πρέπει να διαχωρίζονται από τις άλλες διαφημίσεις, καθώς και ζήτημα για τα exit polls, για τα οποία οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να μην «προβαίνουν σε γνωστοποίηση προς το κοινό των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων που τυχόν θα έχουν διεξαχθεί κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα πριν από την 19.00 ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας».

Το ΕΣΡ ζητά ακόμα από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να το ενημερώσουν για τις κάθε είδους εκπομπές τους οι οποίες αφορούν στην προεκλογική περίοδο, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: «τίτλος εκπομπής, ημέρα, ώρα, διάρκεια μετάδοσης, ονοματεπώνυμο παραγωγού και παρουσιαστή της εκπομπής, ονοματεπώνυμα προσκεκλημένων προσώπων και ονομασία του συνδυασμού που τυχόν εκπροσωπούν».

Το ΕΣΡ θα δέχεται έγγραφες και ενυπόγραφες καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας ή της Οδηγίας. Το ΕΣΡ θα επεξεργάζεται επίσης τα κάθε είδους στοιχεία που θα του αποστέλλονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε περίπτωση που από τον έλεγχο αποδειχθεί ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν τηρούν την Οδηγία, δεν αποκλείεται τα στοιχεία αυτά να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για χορήγηση άδειας λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

Οπως αναφέρει το ΕΣΡ, η Οδηγία έχει σκοπό την εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν κατά την περίοδο από την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη έως και την Κυριακή 15 Οκτώβρη 2006, ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Η Οδηγία επεκτείνεται και για την περίοδο μέχρι τις 22 Οκτώβρη, που σε ορισμένους νομούς θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

  • Πρόστιμο 30.000 ευρώ στον ANTENNA επέβαλε χτες το ΕΣΡ για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας σε βάρος του ΚΚΕ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Ιούνη. Επέβαλε, επίσης πρόστιμο 5.000 ευρώ στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ του Νομού Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ