Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΣΣΟΒΟ
«Πολιτιστική προστασία» ... των ιμπεριαλιστών

Μοναστήρι το Μάρτη του 2004
Μοναστήρι το Μάρτη του 2004
Την «προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κόσσοβο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων», εξετάζουν στη Βιέννη οι αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, που μετέχουν στις συνομιλίες για «τεχνικής φύσης» θέματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κοσσόβου, πάνω σε «προτάσεις» των ιμπεριαλιστών!

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, «το θέμα της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσσοβο είναι το μοναδικό για το οποίο έχει επιτευχθεί σημαντική προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών και φαίνεται πιθανή μια συμφωνία». Αυτό που, όμως, δεν αναφέρεται, αλλά είναι αδύνατο να μην ισχύει, είναι ότι οι συνομιλίες για το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσσόβου γίνεται στο «φόντο» και με έντονη τη δυσάρεστη ανάμνηση του «πογκρόμ» κατά των Σέρβων και των μνημείων τους την άνοιξη του 2004.

Αλλωστε, από τότε δεν άλλαξαν και πολλά, όχι πάντως προς το καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν πρόταση του «Γραφείου του Ειδικού Απεσταλμένου για το Κόσσοβο (UNOSEK) για το ζήτημα της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συντάχθηκε μετά από επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της UNOSEK, της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία του Κοσσόβου». Δηλαδή, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πρόταση των οργανισμών, που στα γεγονότα του 2004 «σφύριζαν» αδιάφορα, ενώ δίπλα τους μνημεία καίγονταν. Ακόμη και το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων - Τοποθεσιών, υπό την ΟΥΝΕΣΚΟ) σε περσινή έκθεσή του για τις καταστροφές του 2004 και προσπαθώντας να κρατήσει «ισορροπίες» σημείωνε: «Οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις (KFOR) των οποίων στόχος ήταν να προστατευτούν και οι λαοί του Κοσσόβου και η κληρονομιά τους (σ.σ. το ICOMOS, όσο σωστή στάση και να κράτησε σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπάγεται στην UNESCO) φαίνεται να μην ξέρει πώς να αντιδράσει σε μια τέτοια άγρια κατάσταση. Ενα μεγάλο μέρος της καταστροφής θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν οι στρατιώτες ήταν προετοιμασμένοι καλύτερα. Σε πολλές περιπτώσεις ο όχλος επέστρεψε ακόμη και μια ημέρα ή δύο αργότερα για να συνεχίσει τη βία».

Παρ' όλ' αυτά, σε πρόσφατο δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η UNOSEK προτείνει τη δημιουργία ζωνών προστασίας για 44 θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία στο Κόσσοβο. Ο αριθμός των ζωνών προστασίας είναι τελικός, μένει όμως να συζητηθεί η έκταση της κάθε ζώνης. Από την άλλη, το Βελιγράδι ζητά τη συγκρότηση ζωνών προστασίας για 39 ορθόδοξες εκκλησίες και μονές και η Πρίστινα επιμένει στη δημιουργία 20 ζωνών προστασίας.

Φυσικά, τα μνημεία δεν πρόκειται ποτέ να είναι ασφαλή όσο δεν είναι και οι άνθρωποι. Δηλαδή όσο διαρκεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ