Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
«Μέτρα» για την ισότιμη προβολή

Μέτρα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της προβολής όλων των συνδυασμών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας πήρε το Εθνικό Συμβούλιο, αφού και τυπικά πλέον από τις 15 Σεπτέμβρη ξεκινά η επίσημη προεκλογική περίοδος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

Δέκα υπάλληλοι του ΕΣΡ καθημερινά, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννης Λασκαρίδης, θα καταγράφουν σε κασέτες τα δελτία ειδήσεων και τις ειδησεογραφικές εκπομπές. Στη συνέχεια θα γίνεται απομαγνητοφώνηση και χρονομέτρηση της προβολής των συνδυασμών και των υποψηφίων τους. Ο καθημερινός έλεγχος θα γίνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, MEGA, ALTER, STAR, ALPHA, ΣΚΑΪ, 902, ΤΗΛΕΑΣΤΥ και στα κρατικά κανάλια ΝΕΤ, ΕΤ-1 και ΕΤ-3.

Το ΕΣΡ θα επιχειρήσει -με δυσκολία βέβαια- να ελέγξει και την τήρηση της «Οδηγίας» από τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολυφωνία. Σε όλη την Ελλάδα θα «ταξιδέψουν» τέσσερις υπάλληλοι του ΕΣΡ για δειγματοληπτικό έλεγχο που θα γίνει στους σταθμούς της επαρχίας. Θα υπάρχει «αιφνιδιασμός» είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, αφού δε θα γίνονται γνωστές οι περιοχές στις οποίες κάθε φορά θα βρίσκονται οι υπάλληλοι του ΕΣΡ. Σε σχέση με τον έλεγχο για επί ίσοις όροις μεταχείριση των συνδυασμών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος που θα γίνει, προφανώς γιατί το ΕΣΡ δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό.

Αντιδράσεις ως γνωστό έχουν προκαλέσει από περιφερειακές δημοσιογραφικές ενώσεις και από την Ενωση Περιφερειακών Σταθμών οι διατάξεις της «Οδηγίας» που αφορούν στην απαγόρευση να είναι κάποιος παραγωγός ή παρουσιαστής εκπομπής και συγχρόνως υποψήφιος συνδυασμού, αλλά και διατάξεις που έχουν σχέση με τις διαφημίσεις υποψηφίων, αφού και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απαγόρευση. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης για το θέμα της διακοπής μετάδοσης εκπομπών την ευθύνη της οποίας έχει πρόσωπο που είναι και υποψήφιος σε συνδυασμό επικαλέστηκε απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναφέρει ότι ορθώς υπάρχει τέτοια διάταξη. Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη το 2002 ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ευθύνες στο ΕΣΡ

Ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχουν επιρρίψει οι αρμόδιοι φορείς για τη μη καταβολή του 1,5% για τον κινηματογράφο από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ορίζεται από το νόμο. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το «μικρό σωματείο» για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους και η Πανελλήνια Ομοσπονδία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, του αντιπροέδρου Δ. Χαραλάμπη, των μελών Εύης Δεμίρη, Ιριδας Αυδή, Γιάννη Παπακώστα και του πρώην μέλους Ροδόλφου Μορώνη.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αναφέρει ότι μετά από 17 χρόνια παραβίασης από την πολιτεία και τα αρμόδια όργανα του κράτους αναγνωρίζεται «επί τέλους το μη νόμιμο της αδιάφορης στάσης των τηλεοπτικών σταθμών απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο». Η ΕΕΣ αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «απορρίπτει τις προσφυγές» του προέδρου και των μελών του ΕΣΡ και «παραπέμπονται ενώπιον της δικαιοσύνης». Τα μέλη του ΕΣΡ κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση με «σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ