Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πολιτική που πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα

Οι νομάρχες της Θεσσαλίας δε συμπαραστάθηκαν στους αγώνες των αγροτών

ICON

Οι νομάρχες της Θεσσαλίας δε συμπαραστάθηκαν στους αγώνες των αγροτών
Πόλεις «ανοιχτές» στην επιχειρηματικότητα. Ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στα σχολεία. Δήμοι με «ενεργό ρόλο» στην Παιδεία. Είσοδος των επιχειρηματιών στην Υγεία, μέσω των δήμων. «Διεκδικητικό» πλαίσιο «ελάχιστων» δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών. «Στάχτη στα μάτια» των αγροτών ενόψει των δημοτικών εκλογών...

Οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ, για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έχουν ήδη «ξεκαθαρίσει» ένα πράγμα: ότι θα βρίσκονται στον αντίποδα της ουσιαστικής επίλυσης των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Μπορεί να μιλούν ελάχιστα για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (ανεργία, αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις, ακρίβεια, φτώχεια, μισθοί πείνας, Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις). Ομως, ακόμα κι όταν μιλούν για μερικά από αυτά τα ζητήματα, αναδεικνύουν πως πρώτιστη πολιτική επιλογή τους θα είναι η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Γεγονός που προκύπτει και από συγκεκριμένες δράσεις όπου είχαν τη διοίκηση δήμων. Ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, αύξηση των συμβασιούχων εργαζομένων, ασφαλιστικές εταιρείες στα σχολεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια με... αυτοδιοικητική «χορηγία», είναι ορισμένα μόνο από τα... κατορθώματά τους, που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Ο δρόμος της επιχειρηματικότητας

Την ώρα που οι φοιτητές αγωνίζονται για δημόσια εκπαίδευση, στο Μαρούσι η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) προχωρά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Eurokinissi

Την ώρα που οι φοιτητές αγωνίζονται για δημόσια εκπαίδευση, στο Μαρούσι η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) προχωρά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, άνοιξαν το δρόμο για την είσοδο της επιχειρηματικότητας στην Αυτοδιοίκηση, για τη μετατροπή της, σε έναν ακόμη φορομπήχτη. Από το 1994 και μετά, μια σειρά από αποφάσεις των κυβερνήσεων πρώτα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, προώθησαν αυτές τις επιλογές. «Πρωταγωνιστές» στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών είναι οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Και φυσικά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται και τα τρία αυτά κόμματα.

Οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν από το 1994 βοηθούν την κεντρική εξουσία να προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτικότητα σε όποιες υπηρεσίες προσφέρουν κλπ.). Οι κυβερνήσεις, «αναβάθμισαν» μεν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά προς αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Μεσάζοντες των... ασφαλιστών

Ετσι, οι δημοτικές αρχές της Λάρισας (ΝΔ), του Αιγάλεω (ΝΔ) και των Ιωαννίνων (ΝΔ) βρίσκονται ήδη στην πρωτοπορία της επιχείρησης κατάργησης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, με μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • Στη Λάρισα, η υπό τον Κ. Τζανακούλη δημοτική αρχή, ασφάλισε σε ιδιωτική εταιρεία τους 24.051 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων - των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων της πόλης - και το συνολικό κόστος της ασφάλισης ανέρχεται στα 42.300 ευρώ. Μάλιστα, ο δήμαρχος είπε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί... προσφορά στους μαθητές! Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είπαν κουβέντα γι' αυτή την «πρωτοβουλία» της διοίκησης.
  • Η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών δρομολογεί την είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών στα σχολεία για την ασφάλιση 9.150 μαθητών και κάνει λόγο για... κοινωνική πολιτική. Φυσικά, το κόστος θα αναλάβει η διοίκηση - κατά συνέπεια θα το φορτωθούν οι εργαζόμενοι από τη φορολόγησή τους μέσω των δημοτικών τελών - η οποία διερευνά ποια εταιρεία θα κάνει την... καλύτερη προσφορά! Αυτή η απόφαση είχε την έγκριση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ όταν το ζήτημα είχε τεθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
  • Αντίστοιχα, η διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω, με δήμαρχο τον Δ. Καλογερόπουλο, απέστειλε έγγραφο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητώντας να μάθει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολείο προκειμένου να προχωρήσει στην ασφάλισή τους! Το συνολικό κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης των 250 παιδιών του εν λόγω σχολείου, ανέρχεται στα 375 ευρώ το χρόνο (1,5 ευρώ το παιδί).

Στην ουσία, οι δήμοι μετατρέπονται σε πλασιέ προώθησης των συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες - μαθητές, αντί να συμβάλουν ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των παιδιών στα σχολεία.

Παιδεία για λίγους

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο και στην προώθηση της διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Αμαρουσίου και της διοίκησης με δήμαρχο τον Π. Τζανίκο (ΠΑΣΟΚ), η οποία και αποφάσισε την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού «Διεθνούς» Πανεπιστημίου με συνεργασία του δήμου και του Ελληνοαμερικάνικου Πανεπιστημίου!

Τα λειτουργικά έξοδα του πανεπιστημίου θα μοιράζονται από 50% δήμος και Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Η συνεργασία θα καλύψει όχι μόνο εκπαιδευτικά, αλλά και πολιτιστικά και αθλητικά θέματα και πεδία, καθώς και θέματα διά βίου εκπαίδευσης ενηλίκων».

Αντίστοιχες, θέσεις είχε εκφράσει και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, όταν, σε συνέντευξη Τύπου για τον Πολιτισμό και την Παιδεία, έγινε υμνητής της διά βίου εκπαίδευσης. Οπως είχε πει, θέλει «μια πόλη που ο δήμος θα διεκδικήσει και θα έχει ρόλο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης». Δηλαδή, ζητάει την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία της εκπαίδευσης, οδηγώντας στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της. Και συνέχισε: «Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η διά βίου μάθηση, η ενεργός πολιτισμική πόλη, μια σύγχρονη πολιτεία ανθρώπου που στηρίζεται στον πολιτισμό, στη γνώση»...

Δηλαδή, υλοποιούν όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, προτρέχοντας ακόμη και σε αυτή την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και τη στρατηγική του κεφαλαίου για κατακερματισμό και υποβάθμιση της Παιδείας.

Εμπορευματοποίηση της Υγείας

Αντίστοιχα, δήμαρχοι, προωθούν την εμπορευματοποίηση και της Υγείας. Τελευταίο «κρούσμα» αφορά τη διοίκηση του Δήμου Τρικάλων, με δήμαρχο τον Μ. Ταμήλο (ΝΔ), η οποία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία VIDAVO για την προμήθεια και εγκατάσταση σε χώρο του δήμου συστήματος που θα υλοποιεί πρόγραμμα «τηλεπρόνοιας»! Η εγκατάσταση του συστήματος, που θα κοστίσει στο δήμο 104.720 ευρώ και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 του Σεπτέμβρη. Φυσικά, όλα αυτά τα χρήματα, θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι της πόλης, οι οποίοι θα «χαρατσωθούν» άγρια, για να έχουν...«τηλεπρόνοια».

Στην ουσία, η δημοτική αρχή Τρικάλων, προωθεί τα σχέδια της εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας στο χώρο της Υγείας. Συμφωνεί - όπως όλοι οι δήμαρχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Την ίδια στιγμή βέβαια, και η σημερινή διοίκηση του δήμου και η προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ) σε καμιά περίπτωση δεν αγωνίστηκαν για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Και ενώ λοιπόν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προωθούν την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Υγείας, ο ΣΥΝ, έχει ήδη δείξει «δείγματα γραφής» για το πώς αντιλαμβάνεται την «πολιτική πρόνοιας». Ετσι, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξής του για την Υγεία είπε: «Η "Ανοιχτή Πόλη" (σ.σ.: η παράταξή του) προτείνει και διεκδικεί την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Υγείας που θα παρέχονται δωρεάν στους δημότες»! Δηλαδή, «διεκδικεί» να καλύπτεται δωρεάν ένα «ελάχιστο επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών» και όχι όλες οι υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Για ακόμη μια φορά ο ΣΥΝ και οι εκπρόσωποί του κινούνται στον αστερισμό των...«εφικτών λύσεων» και «διεκδικούν» τα «ελάχιστα».

Πόλεις - «επιχειρήσεις»

Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, οραματίζονται τη δημιουργία πόλεων - επιχειρήσεων, όπου η επιχειρηματική δράση θα οργιάζει, συρρικνώνοντας και άλλο το λαϊκό εισόδημα. Ετσι, στο Δήμο της Αθήνας, οι υποψήφιοι του δικομματισμού Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ) και Κ. Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ), διαγκωνίζονται ποιος θα συνεχίσει πιο επάξια το... έργο που άφησε η πρώην δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη. Φυσικά, ενεργό συμμετοχή έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ, που βρίσκονται σε διοικήσεις δήμων (π.χ. Ν. Σμύρνη και Ρέντη).

Ετσι, στην Αθήνα, τόσο οι υποψήφιοι δήμαρχοι, όσο και οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο που στηρίχτηκαν από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, χειροκρότησαν την παράδοση 220 στρεμμάτων δημόσιου χώρου στο Βοτανικό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΠΑΟ. Ο Νικ. Κακλαμάνης, κάλεσε ανοιχτά τους επιχειρηματίες, για να... κατεδαφίσει κτίρια. Ο Κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι θα δημιουργήσει «Μπίζνες Σέντερ» και χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Και από την άλλη, ο ΣΥΝ στη Ν. Σμύρνη (διοίκηση ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ) αφού αγόρασε με δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δύο κινηματογράφους, στη συνέχεια τους παραχώρησε προς χρήση σε ιδιώτη για 9 χρόνια στην εξευτελιστική τιμή των 100.000 ευρώ!

Στο Ρέντη (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ) παραχώρησαν τη λειτουργία των δύο δημοτικών κινηματογράφων σε ιδιώτες.

«Επιχειρηματικότητα» και «ανταγωνιστικότητα»

Με πρόσχημα τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε νομαρχία και Δήμο Πάτρας, Δ. Κατσικόπουλος (νυν νομάρχης) και Ανδρ. Φούρας, επανέλαβαν τη γνωστή πρόταση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα ο Δ. Κατσικόπουλος λέει: «Οι επιχειρηματικές δυνάμεις να μπορέσουν να δημιουργήσουν εισόδημα και θέσεις απασχόλησης». Ο Ανδρ. Φούρας, πιστός στο... όραμά του για «μια πόλη ανοιχτή στις σύγχρονες προκλήσεις» έκανε εκτενή αναφορά για την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ακόμη περισσότερα κίνητρα.

Ωστόσο, επί των ημερών τους - συνυπεύθυνη και η ΝΔ - η ανεργία στην Πάτρα και στο νομό γενικότερα, από το 5% το 1988, εκτινάχτηκε σήμερα πάνω από το 25%, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό των ημιαπασχολήσιμων αγγίζει το 40%! Την ίδια στιγμή, το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή ξεκοκάλισε δισεκατομμύρια δραχμές από τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) και διάφορες επιδοτήσεις.

Παραπλανούν και τους αγρότες

Σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί και η στάση που κρατάνε οι δυνάμεις αυτές, απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι, στην Καρδίτσα, στελέχη και βουλευτές του νομού που ανήκουν στη ΝΔ, επιχείρησαν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των αγροτών και να τους πείσουν ότι τα κριτήρια ψήφου έχουν δήθεν τοπικό χαρακτήρα. Φυσικά, ο επί 8ετία νομάρχης Καρδίτσας, Β. Αναγνωστόπουλος, με τη ΝΔ, δεν αξιοποίησε ούτε καν την ελάχιστη εξουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να αποτρέψει τα όσα έγιναν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών από την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.

Οι νομάρχες και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, αναδεικνύονται σε άξιους διαχειριστές και στηλοβάτες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι σημερινές Νομαρχιακές Αρχές, που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, όπως άλλωστε έκαναν και όσες στηρίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, εξυμνούν αυτή την πολιτική. Ετσι, όχι μόνο δε συμπαραστάθηκαν στους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά, προτρέπουν τους μικρομεσαίους αγρότες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις χωρίς πρόγραμμα και εχέγγυα για το μέλλον των αγροτικών προϊόντων και των ίδιων. Επιπλέον όταν άρχισε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ περιόδευαν στα χωριά της θεσσαλικής υπαίθρου και διοργάνωναν... ημερίδες εξωραϊσμού της.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ