Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Οι μικρομηκάδες «γεννάνε» σε ... «χέρσα γη»

Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.--

Εν μέσω προεκλογικών εκδηλώσεων το Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε και διανύει την τρίτη μέρα του, αποδείχνοντας ότι κάτι σημαντικό γίνεται εδώ, με εθνική και διεθνή απήχηση. Οι λόγοι των επισήμων, για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις... περιορίστηκαν στο καλλιτεχνικό και μόνον γεγονός.

Μια «ένσταση» με ιδιαίτερη σημασία: Η Δράμα δε γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο μόνο από το Φεστιβάλ, αλλά και από την ανεργία της (όπως είπε τιμώμενος Δραμινός ηθοποιός). Ισως η ανεργία, ίσως και το προεκλογικό κλίμα, να επηρέασε την προσέλευση του κόσμου, η οποία, αυτές τις πρώτες μέρες δεν ήταν η αναμενόμενη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με το Πληροφοριακό Τμήμα, όπου η ταινία «Παρανία ξανά», θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Στη συνέχεια, είδαμε το Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας. Οι μέχρι τώρα σπουδαστικές ταινίες είχαν ένα καλό επίπεδο, αλλά αφήνουν ανοιχτό το αιώνιο (για πόσο καιρό ακόμα;) πρόβλημα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που δε φαίνεται να έχει λύσει το Κινηματογραφικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δε θα αναφερθούμε στις ταινίες αναλυτικά. Θα τονίσουμε ότι το διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή οι Ελληνες σκηνοθέτες με ξένους συναδέλφους τους, κάτι που ελάχιστοι το έχουν εκμεταλλευτεί. Περισσότερα για τις ταινίες θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στις επόμενες ανταποκρίσεις μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ