Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
Το 97% τάχτηκε υπέρ της «ανεξαρτησίας»

...και της μελλοντικής ένωσης με τη Ρωσία

Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Υπερδνειστερία, την περιοχή της Μολδαβίας, που από το 1991 έχει αποσχιστεί και έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της. Στο δημοψήφισμα συμμετείχε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, το 77,6% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και στο ερώτημα «αν αποδέχεστε την πολιτική γραμμή της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας και τη μελλοντική ελεύθερη προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία», θετικά απάντησε το 97,1% όσων συμμετείχαν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η περιοχή δε συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά με τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ ανακοίνωσε πως αυτό διεξήχθη «δημοκρατικά και ανοιχτά» και πως «τις διαδικασίες παρακολούθησαν εκατοντάδες παρατηρητές των χωρών της ΚΑΚ και της Ευρώπης, που μπόρεσαν να διαπιστώσουν τη θέληση του λαού». Από τη μεριά τους ΕΕ, ΟΑΣΕ και βέβαια η Μολδαβία δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο έδαφος της Ευρασίας, του Καυκάσου, αλλά και των Βαλκανίων, αφού η Ρωσία έχει επίσημα δηλώσει ότι συνδέει την όποια λύση στο Κόσσοβο με αντίστοιχα ζητήματα που υπάρχουν στην Υπερδνειστερία, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Να σημειωθεί ότι η Ν. Οσετία έχει προκηρύξει αντίστοιχο δημοψήφισμα για τις 12 Νοέμβρη, κάτι που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση της κυβέρνησης της Γεωργίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ