Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Θα φτάσουν στην κατανάλωση οι μειώσεις τιμών;

Επίσημα από σήμερα τα μεσάνυχτα μειώνονται μέχρι και 6 δραχμές το λίτρο οι τιμές στις βενζίνες και περίπου 4 δραχμές το λίτρο στα πετρέλαια

Φθηνότερες κατά 5 - 6 δραχμές το λίτρο θα πρέπει να πωλούνται - σύμφωνα με πληροφορίες - από απόψε τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, ενώ κατά 4 δραχμές φθηνότερο αναμένεται να πωλείται το πετρέλαιο κίνησης. Η δεύτερη συνεχόμενη μείωση της τιμής των καυσίμων, μετά από το μπαράζ των ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων συμπεριλαμβανομένης και της δραχμής. Ωστόσο, όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το μέγεθος της μείωσης που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω των ενδεικτικών τιμών, θα περάσει και στην κατανάλωση, αφού σε παρόμοιες περιπτώσεις μειώσεων, η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια είτε μένει αμετάβλητη, είτε η μείωση δεν «περνάει» στο σύνολό της.

Ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου με βάση τις ενδεικτικές τιμές του υπουργείο Ανάπτυξης η αμόλυβδη βενζίνη πρέπει να πωλείται μέχρι τα μεσάνυχτα στις 263 δραχμές το λίτρο, τα «φθηνότερα» πρατήρια πουλάνε την αμόλυβδη γύρω στις 272 δραχμές, δηλαδή περίπου ένα δεκάρικο ακριβότερα από την ενδεικτική τιμή. Στη σημερινή ανάλογη ανακοίνωση της μείωσης των τιμών, που λογικά το λίτρο της αμόλυβδης θα πρέπει να πωλείται στις 257 δραχμές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, να βρεθεί πρατήριο που να πουλάει την αμόλυβδη κάτω από τις 270 δραχμές.

Μπορεί βέβαια και είναι λογικό ο καταναλωτής να επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες πρατηρίων που κατά τα φαινόμενα δε συμμορφώνονται με τις μειώσεις των τιμών, όμως οι πρατηριούχοι με τη σειρά τους κατηγορούν τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών ότι αυτές είναι που δεν πωλούν με τις μειωμένες τιμές, επιδιώκοντας να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, καταγγέλλοντας τες ότι μόνο όταν υπάρχουν αυξήσεις συμμορφώνονται με τις ενδεικτικές τιμές. Στην αντίθετη περίπτωση, (μειώσεις) διατηρούν τις τιμές αμετάβλητες, όχι μόνο χωρίς καμία συνέπεια, αφού ο καταναλωτής ρίχνει τις ευθύνες στον πρατηριούχο, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνουν να πολλαπλασιάζουν τα υπερκέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ