Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μέλισσα»: Στέλιος Λυδάκης «Καραβούζης» (δίγλωσση μονογραφία του ιστορικού της Τέχνης Στ. Λυδάκη, για το έργο του σημαντικότερου αντιπροσώπου της «μεταφυσικής» ελληνικής ζωγραφικής, Σαράντη Καραβούζη. Ζωγραφική εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική που μετουσιώνει σε ψυχογραφήματα αισθητικής ομορφιάς συμβολικές εκφράσεις του ψυχισμού και στοχασμού του).

-- «Ζήτρος»: Ηρόδοτος «Βιβλίο ΣΤ' - Ερατώ» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γαβριήλ Συνταμόρου. Το έργο αυτό του Αλικαρνασσέα ιστοριογράφου αφορά: Στην εξάχρονη ιωνική επανάσταση, που ηττήθηκε στη ναυμαχία στη Λάδη, το 494 π.Χ. Στον Μιλτιάδη, γιο του Κίμωνα, νικητή της Μάχης στο Μαραθώνα, το 490 π.Χ., τυράννου της Θρακικής χερσονήσου και πώς ο Μιλτιάδης επέβαλε την αθηναϊκή κυριαρχία στη Λήμνο). Ευριπίδης «Κύκλωπας», «Αλκηστη», «Ανδρομάχη», «Ηρακλείδες», «Ιππόλυτος», «Εκάβη», «Ικέτιδες», «Ηρακλής Μαινόμενος», «Τρωάδες» (μετάφραση Θόδωρος Γ. Μαυρόπουλος. Αυτές τις τραγωδίες του ρεαλιστή τραγικού περιλαμβάνει ο Α' τόμος. Ακολουθεί και β' τόμος).

-- «Κριτική»: Ζανέτ Κόλμαν «Ιστορία της πολιτικής σκέψης (Από το Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση, τόμος Β') (εισαγωγή Περικλής Σ. Βαλλιάνος, μετάφραση Γιώργος Ε. Χρηστίδης. Ιστορικο-κοινωνιολογική μελέτη για την κίνηση των ιδεών, πολιτικών καθεστώτων, κινημάτων και μορφών στα βασίλεια της Ευρώπης). Φίλιπ Σμιθ «Πολιτισμική θεωρία (μια εισαγωγή)» (εισαγωγή, επιμέλεια Νίκος Μπουμπάρης, μετάφραση Αθανάσιος Κατσικερός. Μελέτη για το τι είναι κουλτούρα και πολιτισμική θεωρία, στις εκφάνσεις και μεθοδολογίες της, μέχρι και τη μεταμοντέρνα και μεταδομιστική κριτική θεωρία). Δημήτρης Μόσχος «Σύγκλιση και πληθωρισμός (θεωρητικές επισημάνσεις και η εμπειρία της Ελλάδας)» (μελέτη).

-- «Κέδρος»: Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου «Το ξύλινο τείχος» (ιστορικό μυθιστόρημα, με ήρωα το μικρό αιχμάλωτο Αλκαμένη, που ξετυλίγει την ιστορία του αρχαίου κόσμου έως τη μάχη του Μαραθώνα και το κουβάρι της ανθρώπινης ζωής). Γεράσιμος Δενδρινός «Ματίας ντελ Ρίος (Από τη Σαραγόσα στην Αττάλεια)» (ταξιδιωτικό μυθιστόρημα). Σιλβί Γκρανοκέ «Ντοντό (φόνοι στα σκουπίδια)» (μετάφραση Εύη Γεροκώστα, μυθιστόρημα με «ηρωίδα» μια σύγχρονη κλωσάρ του Παρισιού). Στη σειρά 14 παιδικών βιβλίων της Ντέιζι Μέντοους «Μαγικό ουράνιο τόξο» κυκλοφορούν τα εξής: «Νεφέλη, η νεράιδα της συννεφιάς», «Λύρα, η νεράιδα του ανέμου», «Κρυσταλλένια, η νεράιδα του χιονιού», «Δροσούλα, η νεράιδα της βροχής», «Ασημίνα, η νεράιδα της ομίχλης», «Φωτεινή, η νεράιδα της αστραπής», «Χρύσα, η νεράιδα της λιακάδας» (μετάφραση Στεφανία Φέρρο, εικονογράφηση Τζόρζι Ρίπερ).

-- «Εστία»: Νάσια Γιακωβάκη «Ευρώπη μέσω Ελλάδας (μια καμπή στην ευρωπαϊκή αυτοσυνείδηση 17-18ος αιώνας) (μελέτη για την αρχαιοελληνική κληρονομιά και την επίδρασή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις ανακατατάξεις των αρχαίων λαών τον 18ο αιώνα, την επανακάλυψη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από την ιταλική Αναγέννηση, την καθιέρωση της έννοιας «Ευρώπη» τους δύο τελευταίους αιώνες και την αναφορά της Ευρώπης στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της).

-- «Γαβριηλίδης»: Τάκης Μενδράκος «Περιπλανήσεις στη μεταπολεμική πεζογραφία» (κριτικά κείμενα του ποιητή για μεταπολεμικά πεζογραφήματα). Σπύρος Α. Γεωργίου «Ελάσσονα στοχαστικά» (κείμενα ποικίλης θεματολογίας και στοχασμών για τα ανθρώπινα πράγματα). Ορέστης Αλεξάκης «Θίασος στην εξέδρα» (ποιητικά πεζά). Νίκος Μπατσικάνης «Αγρύπνια» (ποιήματα). Μάρκος Κ. Σκληβανιώτης «Συνέπειες του πραγματικού» (ποιήματα). Πάτροκλος Λεβεντόπουλος «Λεξιθήριο» (ποιητική συλλογή). Λία Σιώμου «Σπουδή ονείρου» (ποιήματα).

-- «Γκοβόστης»: Ευφροσύνη Μαντά - Λαζάρου «Χωρίς την Αριάδνη (Στη χώρα του αυτισμού παρέα με την ποίηση) (μυθιστόρημα).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Μαίρη Κολώνια «Το λεξικό των χρωμάτων» (μυθιστόρημα, για μια δεκαοχτάχρονη, πάσχουσα από την ασθένεια «συναισθησία», δηλαδή την προδιάθεση να «μεταφράζει» τις λέξεις σε χρώματα και εικόνες. «Ασθένεια» πολλών καλλιτεχνών, την οποία οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν).

-- «Πορτοκάλι»: Ελένη Πιτσιδοπούλου «Βρόμικη Δευτέρα» (εικονογράφηση Σπύρος Γούσης (παραμύθι).

-- «Σάκκουλας»: Βλασίου Ι. Παπαγρηγορίου «Λαϊκή κυριαρχία και κοινοβουλευτισμός στην Αγγλία» (μελέτη).

-- «Ιαμβος» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 11-12, με αφιερώματα σε Ηπειρώτες λογοτέχνες, στους Αλκη Ζέη και Γιάννη Μόραλη).

-- «(δε)κατα» (περιοδικό για ταξίδια, πρόσωπα, κείμενα, τέχνες. Τεύχος 5, με παρουσίαση νέων συγγραφέων).

-- «Μονόπωλη» (πολιτιστικό περιοδικό, τεύχος 57).

-- «Mouthly Review» (επιθεώρηση, πολιτικών, ιδεών, τεύχος 16, 17, 18).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-11-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-12-23 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2005-07-02 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ