Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Υπό έλεγχο οι φωτιές, αλλά έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Στην Ελβετία το χιόνι που πέφτει είναι πυκνό, όμως λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης εξακολουθεί να φλέγεται, αλλά και να καίγεται από τον καύσωνα. Το καλοκαίρι αυτό αποδεικνύεται εφιαλτικό για το μεγαλύτερο τμήμα των Ευρωπαίων, που προσπαθούν μάλλον με απόγνωση να αντεπεξέλθουν στις ακραίες συνθήκες αυτού του θέρους...

Οι πυρκαγιές που μαίνονταν εδώ και τρεις ημέρες στα Νότια της Ιταλίας τέθηκαν χτες υπό έλεγχο εκτός από εκείνες στην Καλαβρία, όπου η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Μία ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί κοντά στην Κοζέντζα, επίσης στην Καλαβρία. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και αγροτεμάχια παραδόθηκαν στις φλόγες των 150 πυρκαγιών που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα και οι οποίες οφείλονται σε εμπρησμούς, κατήγγειλε και πάλι χτες ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι δύο ύποπτοι για εμπρησμό συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ο ένας κοντά στη Νάπολη, ο άλλος στη Σικελία.

Στη Βουλγαρία οι αρχές αποφάσισαν χτες να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε την Κυριακή στην περιοχή του Χάσκοβο στη Νότια Βουλγαρία, παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Περίπου 30 σπίτια και 50.000 στρέμματα δάσους, καθώς και καλλιεργήσιμη γη και ζώα κάηκαν στην πυρκαγιά αυτή, η οποία αποτέφρωσε συνολικά 250.000 στρέμματα. Επτακόσιες δώδεκα φωτιές καταπολέμησαν τις τελευταίες μέρες οι Βούλγαροι πυροσβέστες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνολικά 3.159 επεμβάσεις - αριθμός που υπερβαίνει τις «εξόδους» της πυροσβεστικής για όλο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με το συνταγματάρχη Κίριλ Βόινοφ, αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των πυρκαγιών από την αρχή του μήνα ξεπέρασε κατά πολύ το σύνολο εκείνων που είχαν σημειωθεί ολόκληρο το 1999. Τα αίτια των περισσοτέρων από τις 384 πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί από την 1η Ιουλίου παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει του νέου κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τις τελευταίες μέρες στις περισσότερες περιοχές της Τουρκίας το θερμόμετρο διατηρείται στους 40 βαθμούς, ενώ οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες σημειώνονται στις νοτιοανατολικές και δυτικές επαρχίες της χώρας, αλλά και στις περιοχές του Αιγαίου. Συνολικά 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία τις 10 τελευταίες ημέρες εξαιτίας της ζέστης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ