Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Σφίγγει η θηλιά για τα λαϊκά εισοδήματα

Στα 76,5 δισ. ευρώ έφτασε τον Ιούλη του 2006. Κοντά στα 5 δισ. ευρώ τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν χτυπήσει «κόκκινο»

Με ρυθμό της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ κάθε μήνα αυξάνεται ο τραπεζικός δανεισμός των νοικοκυριών. Μαζί με αυτή αυξάνουν και τα δάνεια που καθημερινά βγαίνουν στο «κόκκινο», εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να αποπληρώσουν στην ώρα τους τις τοκογλυφικές δόσεις που χρεώνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των νοικοκυριών στο μήνα Ιούλη διογκώθηκε στα 76,5 δισ. ευρώ, με το ρυθμό ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται σε 29,2%. Η αξία των δανείων των νοικοκυριών σε καθυστέρηση περισσότερη από τρεις μήνες υπολογίζεται περίπου σε 4,7 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για δικαστικά μέτρα, πλειστηριασμούς κ.ά. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, η αξία των δανείων που έχουν βγει στο «κόκκινο» θεωρείται υποεκτιμημένη. Και αυτό γιατί οι τράπεζες σκαρφίζονται διάφορα λογιστικά τρικ, προκειμένου να κρύψουν τα πραγματικά δεδομένα. Αλλωστε, η «αναχρηματοδότηση» δανείων, όπως και η μεταφορά υπολοίπων σε νέους λογαριασμούς αποκρύβουν και μεταθέτουν για το μέλλον ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος.

Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων των νοικοκυριών - μαζί με τις λεγόμενες τιτλοποιήσεις - έφτασε στο τέλος του Ιούλη 2006 στα 76,5 δισ. ευρώ (από περίπου 60 δισ. ευρώ το 2005) καταγράφοντας αύξηση 29,2%. Η μάζα του συνολικού δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες αναλύεται ως εξής:

  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν στα 51,9 δισ. ευρώ (από 39,5 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 31,5%. Η συνολική αξία των δανείων που είναι σε καθυστέρηση για περισσότερους από τρεις μήνες υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια διογκώθηκαν σε 24,6 δισ. ευρώ με το ρυθμό ετήσιας μεταβολής να φτάνει σε 24,7%. Τα καθυστερούμενα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, η μάζα δανεισμού των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε 88,5 δισ. ευρώ και τα καθυστερούμενα υπολογίζονται σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ