Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΣΗΕΑ
Συνένοχη η ηγεσία της για την κατευθυνόμενη ενημέρωση

Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε είναι η χτεσινή γενικόλογη ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (ψηφίστηκε από την πλειοψηφία) και με την οποία επιχειρεί να «στηλιτεύσει τα φαινόμενα νοσηρότητας που βάλλουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και την ενημέρωση» που παρέχουν τα ΜΜΕ.

Κάνει λόγο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για το «νοσηρό κλίμα» που «επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη δημόσια ζωή», αποκρύπτοντας τις αιτίες που γεννούν και διαιωνίζουν την παραμορφωτική εικόνα της ενημέρωσης και τη διαστρέβλωση της είδησης. Οτι δηλαδή, όσο τα ΜΜΕ είναι στα χέρια κεφαλαιοκρατών, θα λειτουργούν ως βιομηχανία κατασκευής συναίνεσης στην πολιτική που εκφράζει τα συμφέροντα της τάξης τους, αναπαραγωγής της ιδεολογίας τους και των αντιλήψεών τους, αλλά και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από τα πραγματικά προβλήματά τους και εν τέλει χειραγώγησης συνειδήσεων. Αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες σε αυτούς που αποκλειστικά φέρουν την ευθύνη για το δικομματικό «σόου» που παίζεται στην τηλεόραση, δηλαδή στους ιδιοκτήτες των Μέσων, στις εκάστοτε κυβερνήσεις, τα κόμματα εξουσίας, αλλά και όλους όσοι στηρίζουν το δικομματισμό.

Από τη χτεσινή ανακοίνωση ουδείς μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για τους υπαίτιους που διαμορφώνουν τα «φαινόμενα νοσηρότητας», «βάλλουν κατά της ενημέρωσης» και ανοίγουν τα παράθυρα στους στημένους διαξιφισμούς των δύο μεγάλων κομμάτων, αποσιωπώντας συστηματικά τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Το μεγάλο πρόβλημα της ολόπλευρης και ουσιαστικής ενημέρωσης, ως στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων, έχει τις ρίζες του στην εξουσία και την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το γνωρίζει, αλλά το αποσιωπά σκοπίμως. Γιατί, υπηρετεί αυτό το απαράδεκτο σύστημα. Σε βάρος της ενημέρωσης, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας, συνεχούς αφαίρεσης δικαιωμάτων και με πενιχρούς μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ