Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΕΠ
Η Ελλάδα της λιτότητας «πλούτισε» κατά 25%

Επαναλαμβάνεται η ιστορία του ΠΑΣΟΚ το 1995

Αντιδράσεις προκαλούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για μεγάλη στατιστική αναθεώρηση κατά 25% των στοιχείων του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) από το 2000 και μετά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την ισόποση στατιστική αύξηση του πλούτου που δημιουργείται στη χώρα, την ποσοστιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του δημόσιου χρέους, αλλά και την επίτευξη της περιβόητης στατιστικής σύγκλισης με τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «25». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με δηλώσεις της, από τις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι «η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου σε έκταση και χρειάζεται να επιβεβαιωθεί».

Αντίστοιχες αναθεωρήσεις των στοιχείων του ΑΕΠ είχαμε το 1988 και το 1995. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν εξίσου εντυπωσιακή με τη νέα προτεινόμενη, καθώς και τότε υπήρξε στατιστική μεγέθυνση κατά 28% (!!!), αφού το ΑΕΠ του 1995 είχε αυξηθεί από 21,2 τρισ. δραχμές σε 27,1 τρισ. δραχμές. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας χτες στη Βουλή, ανέφερε ότι η κατά 25% αναθεώρηση του ΑΕΠ προκύπτει κυρίως από την καλύτερη μέτρηση του τριτογενούς τομέα, δηλαδή των υπηρεσιών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο αναθεωρημένο ΑΕΠ εντάσσονται και παράνομες δραστηριότητες (πορνεία, ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, ποτά, κλπ.), που συμβάλλουν στην αύξησή του κατά 0,7%. Ο προϋπολογισμός του 2007, πάντως, θα στηρίζεται στα στοιχεία του ΑΕΠ που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ανεξάρτητα από το επιστημονικό βάρος που μπορεί να έχει η έρευνα της ΕΣΥΕ για την καταγραφή του ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προσφυγή στη στατιστική αλχημεία είναι ένα σπορ ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη στατιστική αλχημεία κατέφυγαν όλα τα κράτη - μέλη το 1997, προκειμένου να επιτύχουν τα περιβόητα κριτήρια για την είσοδο στην ΟΝΕ, ενώ οι λογιστικές απάτες και αλχημείες ήταν στην ημερήσια διάταξη και στη συνέχεια, προκειμένου να εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από μια πρώτη ματιά, με την επιδιωκόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να λύσει ενδοκοινοτικά προβλήματα. Ετσι, αν η έρευνα της ΕΣΥΕ γίνει αποδεκτή από την Κοινότητα, το ΑΕΠ της χώρας το 2006 «αυξάνεται» από τα 193,4 δισ. ευρώ στα 242 δισ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η περιβόητη στατιστική σύγκλιση του κατά κεφαλή ΑΕΠ με το αντίστοιχο μέσο κοινοτικό. Από το 76% του κοινοτικού ΑΕΠ που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, με την αναθεώρηση προσεγγίζει το 97%. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Ηπειρος, η Δυτική Ελλάδα και άλλες περιφέρειες που θεωρούνται από τις φτωχότερες της ΕΕ, αλλάζουν θέση, καθώς θα εμφανιστούν πιο πλούσιες κατά 25%. Αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο χρέος της χώρας, καθώς και τα δύο μετρούνται ως προς το ΑΕΠ. Με τη νέα μέτρηση το χρέος θα εμφανίζεται μειωμένο περίπου στο 85% του ΑΕΠ της χώρας. Ολα αυτά βέβαια αφορούν σε μια τεχνητή - στατιστική «πραγματικότητα», η οποία δε θα αλλάξει σε τίποτα την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, αν και η Ελλάδα θα εμφανίζεται «πλουσιότερη» κατά 25%. Αλλωστε, και η αστική καταγραφή του ΑΕΠ στερείται κάθε επιστημονικής βάσης, καθώς στη μεγέθυνση του προϊόντος συμμετέχουν και οι υπηρεσίες - με 70% μάλιστα - οι οποίες, βέβαια, δε δημιουργούν κανένα προϊόν, αλλά απλώς στηρίζονται στην ανακατανομή των εισοδημάτων που δημιουργούνται πρωτογενώς στην υλική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ