Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εφυγε» ο Θανάσης Φίλιας

«Εφυγε» χθες σε ηλικία 77 ετών ο κομμουνιστής Θανάσης Φίλιας, που σε όλα τα χρόνια της ζωής του υπηρέτησε σταθερά και αταλάντευτα τα ιδανικά του ΚΚΕ, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Ο Θανάσης Φίλιας γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, μέλος του οποίου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διατέλεσε υποδιευθυντής στον ΟΤΕ, από όπου τον καθαίρεσε και απέλυσε η χούντα. Κατά τη διάρκεια της χούντας, ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση και φυλακίστηκε. Μετά τη Μεταπολίτευση διατέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων, ενώ επίσης είχε για μια τετραετία διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Από το 2003 μέχρι και το θάνατό του, ήταν πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Θανάση Φίλια έστειλε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τονίζει, μεταξύ άλλων: «Ο Θανάσης Φίλιας υπήρξε ένας αταλάντευτος αγωνιστής της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου. Ηταν πάντοτε παρών στην πρώτη γραμμή των αγώνων του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους πολεμοκάπηλους. Διακρίθηκε για το ήθος του, τη συνέπειά του, τη σοβαρότητά του, την οξυδέρκειά του και το αξεπέραστο χιούμορ του, καθώς και για την αγάπη του προς τους συναγωνιστές του και τους συντρόφους του στον κοινό αγώνα και τη συλλογική δουλιά.

Ο συναγωνιστής μας Θανάσης Φίλιας θα είναι πάντα μαζί μας στους κοινούς αγώνες για την ειρήνη, για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς».

Η κηδεία θα τελεστεί, σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Δήμου Μενιδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ