Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Πρόοδο» επιμένει να βλέπει ο Μπους

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Εκρηξη βόμβας σκότωσε έναν στρατιώτη του ΝΑΤΟ χθες ενώ εκτελούσε περιπολία στην περιοχή Ζάρι της επαρχίας Κανταχάρ, ανακοίνωσε η ISAF. Δεν έγινε γνωστή η εθνικότητα του στρατιώτη. Επίσης χθες, σε μάχη μεταξύ μαχητών Ταλιμπάν και Αφγανών δοσίλογων αστυνομικών στην επαρχία Ζαμπούλ, σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και δύο αντάρτες, ενώ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Και ακόμη, ένας Κολομβιανός και δύο Αφγανοί που εργάζονται για λογαριασμό μη-κυβερνητικής οργάνωσης και είχαν απαχθεί στις 9η Σεπτέμβρη απελευθερώθηκαν χθες. Δεν έγινε γνωστό αν καταβλήθηκαν λύτρα, όμως αυτό μοιάζει να είναι το πιθανότερο σενάριο.

Στις Βρυξέλλες, γινόταν γνωστό πως τον επόμενο μήνα το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την «διοίκηση» όλων των κατοχικών επιχειρήσεων σε όλο το Αφγανιστάν, και ότι 12.000 Αμερικανοί θα υπαχθούν στη διοίκηση της ISAF. Στο νότο θα μεταφερθούν 32.000 άνδρες συνολικά, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, ο Ντες Μπράουν, προηγουμένως οι δυνάμεις κατοχής «είχαν υποτιμήσει» τους Ταλιμπάν και την αντίσταση που συναντούν οι δυτικές δυνάμεις (140 ξένοι στρατιώτες νεκροί φέτος).

Παρ' όλ' αυτά, χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, μπροστά στην πίεση που δημιουργούν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου, επανέλαβε το παραμυθάκι περί «προόδου» στο Αφγανιστάν και είπε πως «θα νικήσουμε τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ