Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Μπόινγκ» και το «τείχος»

Σε «πόλεμο» μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για το δίκτυο επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά, για την αποτροπή ενός νέου κύματος λαθρομεταναστών. Τελικός νικητής αναδείχτηκε η γνωστή μας «Μπόινγκ».

Η «Μπόινγκ» θα αναλάβει να συντονίσει το σύνολο των διαθέσιμων μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού στη βάση ενός σχεδίου της κυβέρνησης Μπους για την «αποστείρωση» των ΗΠΑ από τους λαθρομετανάστες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περνούν από τα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εικονικού τείχους συνολικού μήκους 6.000 μιλίων, με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης και υπέρυθρων ακτίνων, τελειοποιημένα συστήματα παρακολούθησης, δορυφορική κάλυψη και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό εξηγεί το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών, που διαθέτουν και την απαραίτητη τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Ετσι, στο διαγωνισμό πήραν μέρος, εκτός της «Μπόινγκ», οι εταιρείες «Λόκχιντ Μάρτιν», «Νόρθροπ Γκρούμαν», «Ρεϊθέον» και η σουηδική «Ερικσον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό και τον Καναδά.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους για την κατασκευή αυτού του εικονικού τείχους προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις των μεταναστών. Εξάλλου, οι αντίπαλοι του Αμερικανού Προέδρου τον κατηγορούν ότι με το σχέδιο αυτό επιχειρεί να κερδίσει ψήφους στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ποντάροντας στα ξενοφοβικά σύνδρομα, που είναι ιδιαίτερα διαδομένα και έντονα στις νότιες πολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ