Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένεια του γιου του Ντίνου προσφέρει 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», που ήταν καθημερινός του σύντροφος και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Συκεών για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΡΑΧΗΛ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ από την Αχινό Σερρών, η νύφη της Σοφία Σταυρίδου προσφέρει 50.000 δρχ. στην ΚΟ Σερρών και 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, που στις 12/7 συμπληρώθηκαν 15 χρόνια που έφυγε από κοντά μας, προσφέρουμε 6.000 μέσω ΚΟΒ Λιούμη.

Η γυναίκα του Ελένη, ο γιος του Γιάννης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από τον Αχινό Σερρών και του αδελφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος δολοφονήθηκε με αποκεφαλισμό στην περιοχή Νιγρίτας, προσφέρω στην ΚΟ Σερρών 25.000 δρχ. και 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ιουλία Καρυπίδη

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, το γένος Καμπόσου και αντί για μνημόσυνο. Καθώς και στη μνήμη των συντρόφων μου που περάσαμε όλα τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου ΒΑΓΙΟΥ ΡΙΚΟΥΔΗ, ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΚΑΛΑΝΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΗ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΝΤΑΝΗ, ΤΣΟΡΜΠΑΡΚΑ, ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΔΕΡΓΙΕΝΤΗ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Αστέριος Χατζηστογιάννης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής και υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ. Πέρασε και αυτός στο πάνθεο των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε από τις γραμμές του ενάντια στους κατακτητές.

Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, πιάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εξορίστηκε. Στάθηκε όμως όρθιος, μέσα στα χαρακώματα, με μόνο όπλο την πίστη του. Από τον 3ο όρμο της Γιούρας, φώναζε στους εχθρούς του λαού: Αν στο Βίτσι και στο Γράμμο ο ΔΣΕ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει, το δικό του Βίτσι και ο Γράμμος δε θα πέσει. Ενωμένος με τους συντρόφους του, χέρι με χέρι, σώμα με σώμα ψυχή με ψυχή, έδωσε τη μάχη. Δεν υπήρχε γι' αυτόν καλύτερη και ανώτερη από την ψυχική ικανοποίηση, όταν νικηφόρα αντιμετώπιζε τις πιέσεις του ταξικού εχθρού. Κανένα δε συγκρινόταν με το αίσθημα που ένιωθε, από κείνο που του έδινε η συμμετοχή του στους σκληρούς μαζικούς ταξικούς αγώνες.

Αγώνες: Για να δικαιωθούν τα ιδανικά του. Για το δίκιο και την προκοπή του λαού. Για τη λευτεριά, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Αννα

  • Για τους αγώνες του, τις λαμπρές ιδέες και τις υποθήκες του, για τη λαμπρή μορφή και το άψογο ήθος του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Οι κόρες του Γαρυφαλιά και Σταυρούλα

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΓΙΑΝΟΥ, μελών του Κόμματος, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Στα χρόνια της Κατοχής αγωνίστηκαν θαρραλέα, αψηφώντας τους κινδύνους. Σ' ένα μικρό σπιτάκι στις Συκιές Θεσσαλονίκης ήταν το στέκι των στελεχών του αγώνα. Εκεί μέσα συναντιόνταν και διεκπεραίωναν όλες τις συσκέψεις του παράνομου τότε μηχανισμού του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Εκεί κατέληγα και εγώ ως σύνδεσμος του Δυτικομακεδονικού Γραφείου. Εκεί συναντούσα τον Λεωνίδα τον Στρίγκο τότε Αλέκο, τον Μάρκο Βαφειάδη τότε Παναγή, τον Φώτη που σκοτώθηκε στην Καμάρα από συνεργάτες των Γερμανών και πολλούς άλλους.

Μετά την Απελευθέρωση υπέστησαν και αυτοί τις συνέπειες, εξορίες και τρομοκρατία κάθε λογής, όπως όλοι οι Ελληνες πατριώτες.

Θα τους θυμάμαι πάντα.

Νικολέττα Αξιώτου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του συντρόφου μου ΑΝΕΣΤΗ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κοκκινιάς. Μαχητής του ΔΣΕ τραυματίστηκε, πιάστηκε αιχμάλωτος και βασανίστηκε.

Με κλονισμένη την υγεία του, «έφυγε» πιστός πάντα στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Νικολέττα Χατζησταματίου

** *

Ο Βασίλης Μπαλαφούτης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας, 80.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Θέρμου - Μακρυνείας της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη του αγωνιστή ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, δάσκαλου και στη μνήμη των ανταρτών του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, οι οποίοι πήραν μέρος στη μάχη της Αμφιλοχίας: ΘΩΜΑ ΑΥΞΩΤΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ και ΠΑΝΟΥ ΜΠΑΡΔΑΚΗ, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή. Καθώς και στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΖΟΥΓΡΙΑ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Αμφιλοχίας και του ΚΩΣΤΑ ΤΑΡΝΑΡΑ αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

* * *

Ο Θ. Σ., μέλος του Παραρτήματος Θέρμου - Μακρυνείας της ΠΕΑΕΑ, προσφέρει 35.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, στη μνήμη του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΡΙΖΟΥ, αντάρτη του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στη γυναίκα του και τα παιδιά του, που πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για τους αγώνες του ως το τέλος της ζωής του.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 16 Ιούλη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΑΡΔΑΝΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω στην ΚΟΒ Αργυρούπολης 20.000 δρχ. και στην εφημερίδα που δεν αποχωρίστηκε ποτέ, το «Ριζοσπάστη», 30.000 δρχ.

Ευστρατία Σαράντου

  • Επίσης στη μνήμη του Δάρδανου Σαράντου, η εξαδέλφη του Ελλη Σοφιανού προσφέρει 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΑΡΔΗ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1927 στην Εράτυρα Κοζάνης. Μαχήτρια του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, και πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε μαζί με το σύζυγό της Γιώργο Φαρδή το 1986.

Ζούσαν στη Σιάτιστα Κοζάνης, όπου πέθανε πριν από 40 μέρες.

Στη μνήμη της, η οικογένεια Αθανάσιου Αργύρη προσφέρει 22.000 δρχ. στην ΚΟ Σιάτιστας.

* * *

Φωτ.

Στις 11 Ιούλη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ. Καταγόταν από το Μηλοχώρι Πτολεμαΐδας. Με το τέλος του Εμφύλιου, βρίσκεται στην Τασκένδη πολιτικός πρόσφυγας. Επαναπατρίστηκε το 1979 με την οικογένειά του και ζούσαν στην Πτολεμαΐδα. Εκεί πρωτοστάτησε στην ίδρυση Παραρτήματος του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων, του οποίου ήταν πρόεδρος ως το 1984.

Οσοι τον γνώριζαν, φίλοι και αντίπαλοι, εκτιμούσαν την αγωνιστικότητά του και τη συνέπεια στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαΐδας, 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Γιαννούλα Τριανταφυλλίδου

Τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 50.000 δρχ. στον αγώνα του ΚΚΕ για τη ζωή και τον άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ