Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ

«Τυφλόμυγα» (μυθιστόρημα)

Η δημιουργός της «Ντενεκεδούπολης», Ευγενία Φακίνου, πολύ γνωστή συγγραφέας στα παιδιά (έχει γράψει και εικονογραφήσει πληθώρα παιδικών βιβλίων) και στους ενήλικες (τα μυθιστορήματά της πλησιάζουν τη δεκάδα), εκφράζει και πάλι τις δυνατότητές της στην τέχνη, στο ψυχογραφικό, κλασικής δομής, μυθιστόρημα: «Η τυφλόμυγα». Ιστορίες αγάπης, έρωτα και πάθους, στη σύγχρονη ελληνική αστική τάξη, διαποτίζουν τις τυπωμένες γραμμές των σελίδων, που φεύγουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την ανάγκη να γνωστοποιηθεί η εξέλιξη και η κατάληξη.

Η ελληνική φύση ορεινή ή νησιώτικη με το ανεμολόγιο και το φυτολόγιό της, αποτελεί συνεχώς το οριοθετημένο πλαίσιο, όπου αναπνέουν μ' όλες τις αισθήσεις τους η Αντρέα, η Αννα, ο Σίμος, ο ιδιόρρυθμος ζωγράφος, χαρισματικός ως καλλιτέχνης, καθηγητής και άνθρωπος, ο «ωραίος κάλλει», εξωτερικά.

Η γοητεία του ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια κι έχει την ικανότητα να κερδίζει ό,τι θέλει, παρ' όλους τους ηθικούς φραγμούς, που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι πειρασμοί γύρω του χορεύουν ξέφρενα.

Χαρακτήρες και χαρακτήρες περνοδιαβαίνουν παραδομένοι εξ απαλών ονύχων στον αναγνώστη, που δεν κουράζεται περιπλέοντας τα αισθήματα, την ηθική αντοχή, τα όρια του καθενός και πώς όλα αυτά δένουν με το εξωτερικό τους «δέμας».

Εντυπωσιακό το εξώφυλλο - κλασικού στιλ - από τον Αντώνη Αγγελάκη. (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2000).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ