Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σταύρος Γκότσης
Σταύρος Γκότσης
Φωτ. 2

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Γκρέκας) (φωτογραφία), μέλος του ΚΚΕ, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ΕΑΜικής οργάνωσης στο Δώριο Τριφυλίας. Αν και είχε 9 παιδιά, αφοσιώθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Για την πατριωτική αυτή δράση του, διώχτηκε από το μεταβαρκιζιανό ξενόδουλο καθεστώς, πιάστηκε τον Ιούλη 1945 και δολοφονήθηκε το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου στις φυλακές Κυπαρισσίας.

Ο ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Γκρέκας) (φωτογραφία), παιδί του Σταύρου, στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε από τις γραμμές της. Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε και βασανίστηκε από Χίτες και άλλες φασιστικές συμμορίες.

Στις αρχές του 1947, κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, πολέμησε από τις γραμμές του και έπεσε ηρωικά σε μάχη το 1949.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Μάη 2005. Τρίτος από πέντε παιδιά αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ στη Ρούμελη στις αρχές του 1944. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε, εξορίστηκε και αργότερα μεταφέρθηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου ως στρατεύσιμος. Πέρασε από όλα τα βασανιστήρια και τις κακουχίες στη ΣΦΑ και έμεινε αλύγιστος. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη Γυάρο και τον Αϊ - Στράτη.

Πάνος Γκότσης
Πάνος Γκότσης
Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εργάστηκε ως λογιστής στη λαχαναγορά Πειραιά και συνέχισε την κομματική δραστηριότητά του.

Εμεινε έως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του και στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του πατέρα μας Σταύρου, του αδελφού μας Πάνου, του γαμπρού μας Σπύρου, του παππούλη μας ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΚΟΤΣΗ (Γκρέκα), της γιαγιάς μας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ, της μάνας μας ΕΛΕΝΗΣ, οι οποίοι, παρά τα βάσανα και τις κακουχίες από τους διωγμούς που αντιμετώπιζαν, στάθηκαν ακλόνητοι έως το τέλος της ζωής τους, καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών από τα χωριά Αετός και Δώριο Τριφυλίας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της λευτεριάς και της προόδου, προσφέρουμε στην ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ 900 δολάρια.

Νίκος, Δημήτρης και Γιώργος Γκότσης

* * *

Η Χαρικλειώ Δασοπούλου στη μνήμη των αδελφών της ΛΟΥΚΑ, ΓΙΑΝΝΗ και ΜΗΤΣΟΥ προσφέρει 300 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς για τον προεκλογικό αγώνα.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΜΑΛΗ (Κούλη), προσφέρω στη μνήμη του για τη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας, και 50 ευρώ στο Συνδυασμό των ΔΗΠΙ.

Η κόρη του Κική

* * *

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, η γυναίκα του Ολγα πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω.

Κίμων Ιωαννίδης
Κίμων Ιωαννίδης
* * *

Σήμερα, 8 Οκτώβρη, κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του ΘΕΟΦΑΝΗ ΧΙΟΝΙΔΗ, μέλους της ΚΝΕ και αργότερα του ΚΚΕ. Αγωνιζόταν πάντα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του Κόμματός του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελο και την αισιοδοξία, με την οποία αντιμετώπιζε όλες τις δυσκολίες.

Η σύζυγός του Σταυρούλα

Τα παιδιά του Γεωργία και Δημήτρης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της συναγωνίστριας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ, μέλους του ΚΚΕ, η οποία αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού έως το τέλος της ζωής της και «έφυγε» το Μάη του 2006 και του επίσης συναγωνιστή μας ΘΥΜΙΟΥ ΡΕΖΕ (Φρούραρχος), ο οποίος πέθανε στις 10 Σεπτέμβρη 2006 και αντί για λουλούδια στους τάφους τους, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό τους σύντροφο, 40 ευρώ.

Μανώλης και Μαρία Βουνάτσου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΜΙΜΗ ΕΥΤΑΞΙΑ, στελέχους της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, η Κατίνα Οικονόμου πρόσφερε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Λιβαδειάς.

* * *

φωτ.

Η Κατίνα Δημητρακόγιαννη προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Αθήνας, στη μνήμη του συζύγου της ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και των γονιών της.

* * *

Φωτ.

Στις 17 Οκτώβρη κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (Πουπούλας) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ. Γεννήθηκε στο χωριό Λούπεδα Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ και απέκτησαν μία κόρη. Ο Κ. Μπουρσούκης ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα, κυνηγήθηκε και κατέφυγε στο Δημοκρατικό Στρατό. Το 1948 τραυματίστηκε και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Γιώργος Τολιάτης
Γιώργος Τολιάτης
Η Βασιλική Μπουρσούκη, κυνηγημένη από παρακρατικούς τρομοκράτες, αναγκάστηκε μαζί με την κόρη της να βγει στο βουνό, στα τμήματα του Αρχηγείου Τζένας του ΔΣΕ. Τελείωσε Υγειονομική Σχολή, ήταν νοσοκόμα στις μάχες του Γράμμου και ονομάστηκε αξιωματικός του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το τέλος του Εμφύλιου, εργάστηκε στην παραγωγή και επαναπατρίστηκε το 1981. Ζούσε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης με την οικογένειά της.

Στη μνήμη τους, η κόρη τους Μαρία, ο γαμπρός τους Χρήστος και ο εγγονός τους Κωνσταντίνος προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, και 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΙΜΩΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, αγωνιστή του λαϊκού κινήματος και καθημερινού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», η σύζυγός του Χρύσα Ιωαννίδου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ, η σύζυγός του Αγγελική Λυκιαρδοπούλου προσφέρει στην ΚΟΒ Δραπετσώνας 60 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ.

Στη μνήμη της, ο γιος της Νίκος προσφέρει 10 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΜΠΟΥ ΚΩΤΣΙΑΒΡΑ, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 20 χρόνων στις 13 Αυγούστου 2006, ο Κώστας Εξηνταβελώνης προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Βασιλική Μπουρσούκη
Βασιλική Μπουρσούκη
* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος σύζυγός μου ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γεωργία Αλμπανοπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΚΚΑ (Κουτσιομάνη) μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι φίλοι και σύντροφοί του από τη Βερδικούσα Λάρισας, Βασίλης Μιχαλές, Θανάσης Μπαράκος, Δημήτρης και Λευτέρης Σβάρνας, Νικόλαος Μπουνταλάς, Θεόδωρος Δαούλας, Δημήτρης και Γεώργιος Κόκκας προσφέρουν στην ΑΕ Ελασσόνας του ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μητέρας μου, προσφέρω 500 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού» (ΔΑΣΕ) με επικεφαλής τον Μπάμπη Χολίδη, η οποία στηρίζεται από το ανθρωπιστικό κόμμα, το ΚΚΕ.

Παρασκευάς Παν. Σαραφίδης

* * *

Στην παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού» (ΔΑΣΕ) με επικεφαλής τον Μπάμπη Χολίδη, η οποία στηρίζεται από το ανθρωπιστικό κόμμα, το ΚΚΕ, προσφέρω 500 ευρώ για οικονομική ενίσχυση.

Ιορδάνης Κωτίδης

* * *

Στη μνήμη του γιου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΙΩΜΑΔΗ, πολιτικού μηχανικού του ΑΠΘ, ο οποίος πέθανε στις 27 Σεπτέμβρη 1994, προσφέρω σε ΚΝΕ - «Οδηγητή», μέσω ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ, 50 ευρώ.

Παύλος Αλμπανόπουλος
Παύλος Αλμπανόπουλος
Η μητέρα του Αρετή Σιωμάδη

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Δημοσθένης Γιωτόπουλος προσφέρει 25 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΚΩΣΤΑ ΒΙΤΕΤΖΑΚΗ, προσφέρουμε 100 ευρώ για τον αγώνα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΔΗΜΟΥ ΔΑΜΑΣΚΟΥΔΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γιαννιτσών, για τον εκλογικό αγώνα και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Χρήστος Δαμασκούδης

* * *

Φωτ.

Πριν από 6 μήνες «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ Πολυχρόνη ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ από το Παλιό Αγιονέρι Κιλκίς. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Μικρός έχασε τον πατέρα του και βγήκε στη βιοπάλη. Οικοδόμος στο επάγγελμα, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, ήταν αγαπητός από τους φίλους και συγχωριανούς του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βέρα και τα παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ 200 ευρώ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Σεπτέμβρη 2006, σε νοσοκομείο της Κατερίνης, έπαψε να χτυπά η καρδιά της πολυαγαπημένης μας ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΣ Ηλκου - ΣΤΕΡΓΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1953. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Παλιούρι Εβρου από γονείς φτωχούς αγρότες. Στην Κατοχή εντάχθηκε στη θρυλική ΕΠΟΝ και το 1948, μαζί με άλλες κοπέλες από το χωριό της, κατέφυγαν στο Δημοκρατικό Στρατό, μαχητής του οποίου ήταν ο πατέρας της από το 1946. Με την Ταξιαρχία του Σοφιανού και με συνεχείς πορείες και μάχες, έφθασαν στο Βίτσι. Η Σταματούλα προσβλήθηκε από φυματίωση, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο των Τιράνων και από τα μέσα Σεπτέμβρη 1949, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ουγγαρίας, για να συνεχίσει τη θεραπεία της.

Θεοδώρα-Λόλα Μπούκουρα
Θεοδώρα-Λόλα Μπούκουρα
Το 1955, θεραπευμένη πια, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Στην Ουγγαρία δούλεψε σε διάφορες δουλιές επί 18 χρόνια και τιμήθηκε για τη συνειδητή δουλιά της.

Σύμφωνα με τελευταία επιθυμία της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 400 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου, της οποίας ήταν μέλος.

Χρήστος, Γιώργος, Μαριάνθη

Οι εγγονές της Σταματούλα και Αλεξάνδρα

* * *

Φωτ.

Στις 10 Οκτώβρη συμπληρώνονται 13 χρόνια από το θάνατο στις 10 Οκτώβρη 1993, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΛΙΑΤΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, ο Φώτης Κώτσης προσφέρει 150 ευρώ στη ΔΑΚ Γαλατσίου.

* * *

Φωτ.

Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 17 Οκτώβρη από το θάνατο του αλύγιστου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού και του αντιδικτατορικού αγώνα ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΑΡΑ, ο οποίος κράτησε πάντα σωστή κομματική, αγωνιστική στάση σε όλες τις δίκες στα Στρατοδικεία σκοπιμότητας, υπερασπίζοντας την τιμή του ΚΚΕ και των συντρόφων του, καταγγέλλοντας τους δολοφόνους του Γιώργη Τσαρουχά, του Γιάννη Χαλκίδη, του Μπεκροδημήτρη και τα βασανιστήρια σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της περιοχής.

Ο Αργύρης Μπάρας γεννήθηκε το 1924 στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Ηταν αγρότης. Η εκτέλεση του αδελφού του από τους Γερμανούς αποτέλεσε το έναυσμα για να οργανωθεί στο ΚΚΕ. Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση συμμετέχοντας στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή και στην Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών. Ξεχωριστή τολμηρή πράξη του στάθηκε η οργάνωση και απαγωγή Γερμανού αξιωματικού επικεφαλής συνεργατών τους, οι οποίοι καταδίωκαν στελέχη της Αντίστασης και τρομοκρατούσαν την περιοχή.

Μετά την Απελευθέρωση υπηρέτησε τη θητεία του στο 1ο Τάγμα Σκαπανέων, έμεινε αλύγιστος όταν αξιωματικοί - τσιράκια του Τσαούς Αντόν τον βασάνιζαν επί τρεις βδομάδες για να αποκηρύξει το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Αγίου Νικολάου Κρήτης, σε καθεστώς εσωτερικής επιτήρησης, από όπου δραπέτευσε, πήρε το δρόμο για το βουνό, και συνάντησε τμήματα του ΔΣΕ. Από τον Απρίλη του 1947 έως το Σεπτέμβρη του 1953 πέρασε συνεχείς καταδιώξεις από τμήματα της Χωροφυλακής και έπεσε σε ενέδρα. Τραυματίστηκε και έζησε 67 μέρες βασανιστήρια πραγματικής κόλασης. Με φορείο οδηγήθηκε στο Στρατοδικείο Χανίων και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο και τρεις φορές ισόβια. Εμεινε 11 χρόνια στη φυλακή.

Νίκος Πυρομάλης
Νίκος Πυρομάλης
Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1964, ο Αργύρης Μπάρας γίνεται μέλος της Γραμματείας της ΝΕ Θεσσαλονίκης της ΕΔΑ, παίρνει μέρος στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στις 10 Ιούλη 1966 και τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι.

Το βράδυ του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967, επιχειρούν να τον συλλάβουν. Ξεφεύγει και περνά στην παρανομία, δημιουργώντας κομματικές οργανώσεις και φίλους του αντιδικτατορικού αγώνα μαζί με άλλους συντρόφους του στη Θεσσαλονίκη. Επί 13 μήνες στην παρανομία, ως μέλος του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας και μέλος του Γραφείου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναπτύσσει σημαντική αντιδικτατορική δράση.

Συλλαμβάνεται στις 9 Μάη 1968. Περνάει φρικτά βασανιστήρια στο Γ` Σώμα Στρατού και στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, όπου του σπάζουν τα χέρια, πολλά πλευρά και τον μεταφέρουν με φορείο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με συνεχείς αιμοπτύσεις. Εζησε πολύ έντονα την απάνθρωπη και άνανδρη δολοφονία, από τα όργανα της χούντας του Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλονίκης Γιώργη Τσαρουχά.

Σε όλη την αγωνιστική ζωή του, ο Αργύρης Μπάρας είχε πεντακάθαρο τον πολιτικό στόχο και προσανατολισμό του μέλους του ΚΚΕ. Πάλευε με όλες τις δυνάμεις του για ένα ισχυρό ΚΚΕ, στενά δεμένο με την εργατική τάξη και το λαό, προσηλωμένο στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία κι στις ατσάλινες αρχές λειτουργίας.

Στη μνήμη του Αργύρη Μπάρα, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 500 ευρώ και στον «904 Αριστερά στα FM» 200 ευρώ.


Στέφανος Δημητρακόγιαννης
Στέφανος Δημητρακόγιαννης

Αργύρης Μπάρας
Αργύρης Μπάρας

Μίμης Ευταξίας
Μίμης Ευταξίας

Γεωργία Μπουραντά
Γεωργία Μπουραντά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ