Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Λαϊκά προάστια

Σε σημαντικούς δίσκους του έντεχνου τραγουδιού, που σημάδεψαν τη «μελαγχολική» δεκαετία του '80, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Το τρίκυκλο πενηνταράκι με την γκρινιάρα μηχανή, βαρυφορτωμένο με ένα σωρό πράγματα, και ένα παλιό γραμμόφωνο, ήταν στην αρχή μιας παράξενης πορείας που οδηγούσε έξω από τα τείχη της πόλης που υποδεχόταν την καινούρια δεκαετία του '80.

Ο καινούριος άρχοντας της πόλης είχε ανακοινώσει στους κατοίκους της σε κάτι περίεργα και θολά «ελληνικά» ότι επρόκειτο να ναυπηγηθεί «σκάφος», το οποίο θα αρμένιζε για τόπους ολοχρονίς ηλιόλουστους...

Μαθημένοι οι συμμετέχοντες στην πορεία, από τέτοια, ξεκίνησαν για άλλη μια φορά να περπατήσουν. Ετσι κι αλλιώς, όλη τους η ζωή ήταν ένας δρόμος...

Φεύγοντας, άφησαν τις πόρτες των σπιτιών τους ορθάνοιχτες, πήραν μαζί τους μονάχα νερό, γιατί ήξεραν πως το μέλλον θα είχε πολλή ξηρασία. Στη μέσα τσέπη του σακακιού τους, πάνω στο μέρος της καρδιάς, φύλαξαν κάποια δικά τους, πολύ δικά τους, μυστικά και ντοκουμέντα.

Μέσα στην καρδιά τους φύλαξαν τις φωνές που τα τραγουδούσαν...

Τελευταίος στην πορεία ο γερο - καθηγητής με μόνο εφόδιο ένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας.

Αδειασε η πόλη από τους ανθρώπους, άδειασαν τα τραγούδια από τα πρόσωπα, άδειασαν οι νύχτες από αληθινές ιστορίες...

Τα νέα παιδιά άρχισαν να φοβούνται όλα αυτά που θα γίνονταν για εκείνα, χωρίς εκείνα, οι πλατείες γέμισαν ανθρώπινες σκιές, οι μήνες άρχισαν να εκτελούνται ο ένας πίσω από τον άλλο, οι σημαίες ξηλώθηκαν για να φτιάξει ο άρχοντας δύο μανδύες και από έναν τα μέλη του συμβουλίου, οι μέρες περπατούσαν κλοτσώντας αδειανά κουτάκια μπίρας...

Πώς να φτερουγίσει λεύτερο το τραγούδι, στα ξυραφιασμένα κυριακάτικα απογεύματα των γηπέδων;

Τι «νότες» να γράψεις, ζώντας μέσα στην εικονική πραγματικότητα που διαμόρφωναν ασύστολα οι έμποροι και οι επαγγελματίες πωλητές ψευδαισθήσεων;

Το τραγούδι στη δεκαετία του '80 «χαμήλωσε» τη φωνή του, έγινε ψίθυρος, έγινε εσωστρεφές, παλεύοντας με τον εαυτό του μέσα στα κάγκελα μιας αόρατης - και γι' αυτό - φοβερότερης φυλακής.

Η δεκαετία του '80 μας άφησε τραγούδια που τα λέμε πού και πού, τραγούδια, όμως, που να χαραχτούν στο μπράτσο μας, εκτός από ελάχιστα, δε μας άφησε.

Οι καιροί είναι πάντα ανοιχτοί, αναζητούν την έκφρασή τους και κυρίως την προοπτική τους. Μέσα στο ζόφο, η ομορφιά και η αισθητική αποτελούν όπλα, και όσο για την ελπίδα, αρκεί να προσέξει κανείς ότι παρ' όλες τις προσπάθειες του άρχοντα της πόλης, αλλά και των επομένων, να ξαναβάψουν όλα τα κτίρια, ένα κόκκινο σημάδι στον τοίχο δεν μπορεί να σβήσει με τίποτα.

Στην εκπομπή θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Θάνου Μικρούτσικου, Βαγγέλη Γερμανού, Φατμέ, Νίκου Παπάζογλου, Σταμάτη Κραουνάκη και Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ